Magda
Sanchez
Trener Kulturystyki,
Trener Personalny,
Instruktor Fitnes...
Kefir podobnie jak jogurt zresztą są produktami fermentowanymi i zawierają tzw. żywe kultury bakterii, są zbawienne dla naszej flory jelitowej. Mogą przez to sprzyjać zdrowiu sportowca przez swój korzystny wpływ na przewód pokarmowy zapewniając szczelność jelit przed patogenami, bakteriami, wirusami, grzybami itd. oraz właśnie układ odpornościowy.
W przewodzie pokarmowym człowieka żyje około 500 gatunków bakterii.
Te dobre bakterie potrafią przedostać się przez naturalną barierę organizmu, jaką jest kwas solny i kwas żółciowy. Kiedy znajdą się w jelicie, szczelnie przylegają do jego ściany i zaczynają się rozmnażać, stwarzając barierę dla drobnoustrojów chorobotwórczych.
Te dobre bakterie tak przekształcają (trawią) to, co znajdą w naszych jelitach, że usuwają produkty szkodliwe lub je neutralizują, a wydalają to co nam jest niezbędne (np. witaminy) lub neutralne.