Izabela P. :)
Temat: Jedzenie w pracy
Żywnością ekologiczną zajmuje się Kodeksowy Komitet ds.Etykietowania Żywności. Z dotychczasowych prac wynika, że
próbuje on pogorszyć globalne standardy dotyczące produktów
ekologicznych, zezwalając na stosowanie substancji takich jak
dwutlenek siarki, (może powodować reakcje alergiczne), azotyn
sodu i azotan sodowy, (substancje potencjalnie rakotwórcze,
uznane też za przyczynę nadpobudliwości u dzieci) oraz karagen
(odpowiada za powstawanie owrzodzeń i guzów nowotworowych
w jelitach). Komisja Kodeksu Żywnościowego dała także zielone
światło dla włączenia etylenu do Wytycznych Kodeksu
dotyczących Produkcji, Przetwarzania, Znakowania i Obrotu
Żywności Ekologicznej. Etylen jest używany do sztucznego
pobudzania procesu dojrzewania owoców i warzyw podczas
transportu.Żywnością ekologiczną zajmuje się Kodeksowy Komitet ds.
Etykietowania Żywności. Z dotychczasowych prac wynika, że
próbuje on pogorszyć globalne standardy dotyczące produktów
ekologicznych, zezwalając na stosowanie substancji takich jak
dwutlenek siarki, (może powodować reakcje alergiczne), azotyn
sodu i azotan sodowy, (substancje potencjalnie rakotwórcze,
uznane też za przyczynę nadpobudliwości u dzieci) oraz karagen
(odpowiada za powstawanie owrzodzeń i guzów nowotworowych
w jelitach). Komisja Kodeksu Żywnościowego dała także zielone
światło dla włączenia etylenu do Wytycznych Kodeksu
dotyczących Produkcji, Przetwarzania, Znakowania i Obrotu
Żywności Ekologicznej. Etylen jest używany do sztucznego
pobudzania procesu dojrzewania owoców i warzyw podczas
transportu.