Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?
Oduczmy się postrzegać VAT przez PKWiU
Czymże jest typowy katering (nie ten polegający na organizacji "eventów") jak nie sprzedażą dań gotowych właśnie?
Zgodnie ze SJP to «usługa polegająca na przygotowywaniu i dostarczaniu na zamówienie gotowych potraw lub na organizacji przyjęć».
Pomocne może być tutaj odwołanie się do orzecznictwa Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, który rozstrzygał zagadnienia związane z odróżnianiem dostawy towarów od świadczenia usług w kontekście gastronomii. W orzeczeniu C-231/94 (Faaborg-Gelting Linien A/S vs Finanzamt Flensenburg), które dotyczyło serwowania posiłków na pokładach statków, Trybunał uznał, że w przypadku, gdy wydaniu towaru (posiłku) towarzyszy szereg dodatkowych czynności związanych z przygotowaniem, podaniem etc. tego towaru (posiłku), to wówczas zasadniczo mamy do czynienia ze świadczeniem usługi, a nie z dostawą towarów.
W orzeczeniu wskazano, że dla ustalenia, czy dane transakcje stanowią dostawy towarów czy świadczenie usług, należy uwzględnić wszystkie okoliczności przeprowadzenia danej transakcji w celu zidentyfikowania jej cech charakterystycznych. Jak wskazywał Trybunał dostawa gotowych posiłków do bezpośredniego spożycia jest rezultatem szeregu usług począwszy od gotowania potrawy do jej serwowania u odbiorcy, przy czym jednocześnie do dyspozycji klienta pozostaje infrastruktura, w tym jadalnia z pomieszczeniami sąsiadującymi (szatnia itp.), umeblowanie i zastawa stołowa. Przy podawaniu posiłków w restauracjach mamy do czynienia z wykonywaniem na rzecz klientów szeregu czynności, takich jak nakrywanie do stołu, doradzanie klientowi i objaśnianie szczegółów dotyczących posiłków w menu, podawanie do stołu i sprzątanie po zakończeniu konsumpcji. Posiłki w restauracjach charakteryzuje cały zespół cech i czynności, przy czym dostawa posiłku jest jedynie częścią usługi, choć stanowi w nich dominujący element. Zatem należy je klasyfikować jako świadczenie usług.
Zdaniem Trybunału sytuacja wygląda jednak odmiennie, jeśli transakcja dotyczy posiłków „na wynos” i nie obejmuje usługi mającej na celu uzyskanie wzrostu konsumpcji na miejscu przy odpowiednim podaniu potrawy.
Przy sprzedawaniu posiłków na wynos mamy do czynienia tylko z wydaniem gotowego posiłku do spożycia przy wcześniejszym przygotowaniu go (albo nawet i nie – mogą być one zakupione od podmiotu trzeciego). Nie ma tutaj czynności dodatkowych – przygotowania i zapewnienia miejsca do konsumpcji, podania posiłku (łącznie z „nakryciem”), posprzątania po zakończonym posiłku, etc.
Można twierdzić, że sprzedaż dań i posiłków gotowych na wynos (nie do spożycia na miejscu) – w ramach tzw. małej gastronomii, ale także w ogóle sprzedaży posiłków na wynos – nie jest świadczeniem usług związanych z wyżywieniem (na stawce 8% VAT), tylko sprzedażą towarów - dań (posiłków) gotowych, co powinno być opodatkowane stawką 5% VAT.
W tym kontekście wywoływać może wątpliwości sposób opodatkowania kateringu. W PKWiU z 2008 r. wyróżnia się „Usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców zewnętrznych (katering)” (PKWiU 56.21.19).
Powstaje pytanie, czy jeśli działania sprzedawcy ograniczają się tylko i wyłącznie do dostarczenia dania gotowego na wynos – i nie obejmują żadnych dodatkowych czynności, jak chociażby zapewnienia nakrycia (talerzy, sztućców), posprzątania po posiłku, etc. - to czy jest to świadczenie usług, czy jednak należałoby uznać taką czynność za dostawę towarów.
Wydaje się, że klasyfikacja statystyczna nie powinna tutaj mieć zasadniczego znaczenia. Jeśli na gruncie sformułowanych przez ETS przesłanek można uznać, że czynności dostawcy ograniczają się tylko i wyłącznie do dostarczenia nabywcy posiłku gotowego do spożycia i nie obejmują żadnych czynności dodatkowych, to wówczas czynność ta w rozumieniu przepisów VAT stanowi dostawę towarów, a nie świadczenie usług. Dla takich towarów, tj. dań gotowych, zastosowanie ma stawka 5%.