Piotr R.

Piotr R. główny księgowy,
Warszawa, BASF
Coatings Services
Sp. z o.o.

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

W związku z rozporządzeniem z dn. 22.12.2010 r. w sprawie wykonywania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług...
§ 7. 1. Stawkę podatku wymienioną w art. 41 ust. 1 ustawy obniża się do wysokości 8 % dla:
1) towarów i usług wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia;

(Zał. nr 1) III. Usługi
7 Usługi związane z wyżywieniem (PKWiU ex 56), z wyłączeniem sprzedaży:
1) napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %,
2) napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych,
w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 %,
3) kawy i herbaty (wraz z dodatkami),
4) napojów bezalkoholowych gazowanych,
5) wód mineralnych,
6) innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką, o której
mowa w art. 41 ust. 1 ustawy

Czyli co...catering jest już tożsamy z usługą gastronomiczną i VAT nie podlega odliczeniu?
Tomasz Krywan

Tomasz Krywan Doradca podatkowy

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

Ja uważam, że nadal można odliczać VAt przy zakupie usług cateringu, bo państwa członkowskie nie mogą ograniczać prawa do odliczenia podatku naliczonego bez zgody UE. Skoro w przypadku zakupu usług cateringu prawo do odliczenia przysługiwało przed 1.01.2011, przysługuje zatem nadal.
Zygmunt Tabisz

Zygmunt Tabisz Doradca Podatkowy,
Kancelaria Doradztwa
Podatkowego BILANS

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

Zgadzam się tym, że obniżenie w rozporządzeniu z 22.12.2010 r. stawki podatku VAT do wysokości 8 % na usługi związane z wyżywieniem nie wpływa na prawo obniżenia podatku przy nabyciu usług kateringowych. Jeżeli spojrzymy do obowiązującej klasyfikacji PKWiU z 2008 r. to pod symbolem 56. znajdują się usługi związane z wyżywieniem. Wynika z tego ,że obniżenie stawki podatku VAT do 8 % ma zastosowanie do usług gastronomicznych, kateringowych, wszelkiego rodzaju stołówkowych oraz wszelkich innych usług związanych z podawaniem posiłków. Ograniczenie prawa obniżenia podatku należnego VAT dotyczy w moim przekonaniu w dalszym ciągu tylko usług gastronomicznych.
Grzegorz Pelc

Grzegorz Pelc radca prawny

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

A czymże to takim tzw. "catering" się różni od usługi gastronomicznej, że w ogóle mogłoby przysługiwać odliczenie?
Adam Bartosiewicz

Adam Bartosiewicz Tax Adviser ;
Solicitor

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

Na gruncie poprzedniego PKWiU wykształcił się pogląd, że "usługi gastronomiczne", o których mowa w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy VAT, to "usługi gastronomiczne" w rozumieniu PKWiU (choć rzeczony przepis do nich nie odsyłał), natomiast pojęcie to ma nie obejmować "cateringu" (który był odrębnie klasyfikowany w PKWiU).
W związku z tym ukształtował się pogląd (także u organów), że catering nie jest objęty zakazem odliczenia.

Miałem (i mam) pewne wątpliwości, co do słuszności tego.
Ale pewnie nie warto walczyć z prądem.

Choć to dla mnie akademicki przykład "obrażania rzeczywistości przez dokumenty"
Piotr R.

Piotr R. główny księgowy,
Warszawa, BASF
Coatings Services
Sp. z o.o.

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

Adam Bartosiewicz:
Na gruncie poprzedniego PKWiU wykształcił się pogląd, że "usługi gastronomiczne", o których mowa w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy VAT, to "usługi gastronomiczne" w rozumieniu PKWiU (choć rzeczony przepis do nich nie odsyłał), natomiast pojęcie to ma nie obejmować "cateringu" (który był odrębnie klasyfikowany w PKWiU).
W związku z tym ukształtował się pogląd (także u organów), że catering nie jest objęty zakazem odliczenia.

Miałem (i mam) pewne wątpliwości, co do słuszności tego.
Ale pewnie nie warto walczyć z prądem.

Choć to dla mnie akademicki przykład "obrażania rzeczywistości przez dokumenty"
Czy w takim razie odliczanie jest bezpieczne?
Zygmunt Tabisz

Zygmunt Tabisz Doradca Podatkowy,
Kancelaria Doradztwa
Podatkowego BILANS

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

W obowiązującej obecnie PKWiU pod symbolem :

56.1 sklasyfikowane są usługi restauracji i pozostałych placówek
gastronomicznych,

natomiast pod symbolem :

56.2 USŁUGI PRZYGOTOWYWANIA ŻYWNOŚCI DLA ODBIORCÓW ZEWNĘTRZNYCH (KATERING)
I POZOSTAŁE USŁUGI GASTRONOMICZNE

w ramach tego ugrupowania to :

56.21 Usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla odbiorców
zewnętrznych (katering)
56.29 POZOSTAŁE USŁUGI GASTRONOMICZNE

W starej klasyfikacji było podobnie.
Wygląda więc na to, że usługa przygotowania i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych nie jest usługą gastronomiczna.

Zgadzam się z tym że mentalnie trudno się z tym pogodzić, ale skoro organy podatkowe tego nie kwestionują to nic nie stoi na przeszkodzie aby skorzystać z prawa obniżenia. W przeciwnym wypadku może być problem z w podatku dochodowym.
Grzegorz Pelc

Grzegorz Pelc radca prawny

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

A dlaczego miałby być problem w podatku dochodowym?
Zygmunt Tabisz

Zygmunt Tabisz Doradca Podatkowy,
Kancelaria Doradztwa
Podatkowego BILANS

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

Jeżeli uznamy ,że nie przysługiwało nam prawo do obniżenia podatku należnego ,to oczywiście podatek naliczony VAT jako wydatek zaliczymy do kosztów uzyskania przychodów, a jeżeli organ podatkowy uzna, że prawo do obniżenia przysługiwało tylko nie skorzystaliśmy z tego prawa to w moim przekonaniu podatek naliczony kosztem podatkowym raczej nie będzie.
Tomasz Balcerak

Tomasz Balcerak Doradca Podatkowy,
Associate Partner w
dziale
księgowości...

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

A co powiecie o tym PKWiU z załącznika 10 do ustawy o VAT (5%):
ex 10.85.1 gotowe posiki i dania, z wyłaczeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%.
Prawo do odliczenia VAT jest i nie można tego podciągnąć pod catering....?
Zygmunt Tabisz

Zygmunt Tabisz Doradca Podatkowy,
Kancelaria Doradztwa
Podatkowego BILANS

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

Tomasz Balcerak:
A co powiecie o tym PKWiU z załącznika 10 do ustawy o VAT (5%):
ex 10.85.1 gotowe posiki i dania, z wyłaczeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%.
Prawo do odliczenia VAT jest i nie można tego podciągnąć pod catering....?

W załączniku nr 10 do ustawy o VAT jest mowa o stawce 5 % dla opodatkowania towarów przy ich dostawie i w związku z tym chodzi tutaj o sprzedaż w obrocie hurtowym i detalicznym posiłków i gotowych dań takich jak np pierogi, gołąbki, uszka itp. produkty które są zapakowane w opakowania styropianowe lub słoiki. Moim zdaniem to z kateringiem nie ma nic wspólnego.
Adam Bartosiewicz

Adam Bartosiewicz Tax Adviser ;
Solicitor

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

Oduczmy się postrzegać VAT przez PKWiU

Czymże jest typowy katering (nie ten polegający na organizacji "eventów") jak nie sprzedażą dań gotowych właśnie?

Zgodnie ze SJP to «usługa polegająca na przygotowywaniu i dostarczaniu na zamówienie gotowych potraw lub na organizacji przyjęć».

Pomocne może być tutaj odwołanie się do orzecznictwa Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, który rozstrzygał zagadnienia związane z odróżnianiem dostawy towarów od świadczenia usług w kontekście gastronomii. W orzeczeniu C-231/94 (Faaborg-Gelting Linien A/S vs Finanzamt Flensenburg), które dotyczyło serwowania posiłków na pokładach statków, Trybunał uznał, że w przypadku, gdy wydaniu towaru (posiłku) towarzyszy szereg dodatkowych czynności związanych z przygotowaniem, podaniem etc. tego towaru (posiłku), to wówczas zasadniczo mamy do czynienia ze świadczeniem usługi, a nie z dostawą towarów.
W orzeczeniu wskazano, że dla ustalenia, czy dane transakcje stanowią dostawy towarów czy świadczenie usług, należy uwzględnić wszystkie okoliczności przeprowadzenia danej transakcji w celu zidentyfikowania jej cech charakterystycznych. Jak wskazywał Trybunał dostawa gotowych posiłków do bezpośredniego spożycia jest rezultatem szeregu usług począwszy od gotowania potrawy do jej serwowania u odbiorcy, przy czym jednocześnie do dyspozycji klienta pozostaje infrastruktura, w tym jadalnia z pomieszczeniami sąsiadującymi (szatnia itp.), umeblowanie i zastawa stołowa. Przy podawaniu posiłków w restauracjach mamy do czynienia z wykonywaniem na rzecz klientów szeregu czynności, takich jak nakrywanie do stołu, doradzanie klientowi i objaśnianie szczegółów dotyczących posiłków w menu, podawanie do stołu i sprzątanie po zakończeniu konsumpcji. Posiłki w restauracjach charakteryzuje cały zespół cech i czynności, przy czym dostawa posiłku jest jedynie częścią usługi, choć stanowi w nich dominujący element. Zatem należy je klasyfikować jako świadczenie usług.
Zdaniem Trybunału sytuacja wygląda jednak odmiennie, jeśli transakcja dotyczy posiłków „na wynos” i nie obejmuje usługi mającej na celu uzyskanie wzrostu konsumpcji na miejscu przy odpowiednim podaniu potrawy.

Przy sprzedawaniu posiłków na wynos mamy do czynienia tylko z wydaniem gotowego posiłku do spożycia przy wcześniejszym przygotowaniu go (albo nawet i nie – mogą być one zakupione od podmiotu trzeciego). Nie ma tutaj czynności dodatkowych – przygotowania i zapewnienia miejsca do konsumpcji, podania posiłku (łącznie z „nakryciem”), posprzątania po zakończonym posiłku, etc.
Można twierdzić, że sprzedaż dań i posiłków gotowych na wynos (nie do spożycia na miejscu) – w ramach tzw. małej gastronomii, ale także w ogóle sprzedaży posiłków na wynos – nie jest świadczeniem usług związanych z wyżywieniem (na stawce 8% VAT), tylko sprzedażą towarów - dań (posiłków) gotowych, co powinno być opodatkowane stawką 5% VAT.
W tym kontekście wywoływać może wątpliwości sposób opodatkowania kateringu. W PKWiU z 2008 r. wyróżnia się „Usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców zewnętrznych (katering)” (PKWiU 56.21.19).
Powstaje pytanie, czy jeśli działania sprzedawcy ograniczają się tylko i wyłącznie do dostarczenia dania gotowego na wynos – i nie obejmują żadnych dodatkowych czynności, jak chociażby zapewnienia nakrycia (talerzy, sztućców), posprzątania po posiłku, etc. - to czy jest to świadczenie usług, czy jednak należałoby uznać taką czynność za dostawę towarów.
Wydaje się, że klasyfikacja statystyczna nie powinna tutaj mieć zasadniczego znaczenia. Jeśli na gruncie sformułowanych przez ETS przesłanek można uznać, że czynności dostawcy ograniczają się tylko i wyłącznie do dostarczenia nabywcy posiłku gotowego do spożycia i nie obejmują żadnych czynności dodatkowych, to wówczas czynność ta w rozumieniu przepisów VAT stanowi dostawę towarów, a nie świadczenie usług. Dla takich towarów, tj. dań gotowych, zastosowanie ma stawka 5%.
Zygmunt Tabisz

Zygmunt Tabisz Doradca Podatkowy,
Kancelaria Doradztwa
Podatkowego BILANS

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

Adam Bartosiewicz:
Oduczmy się postrzegać VAT przez PKWiU

Czymże jest typowy katering (nie ten polegający na organizacji "eventów") jak nie sprzedażą dań gotowych właśnie?

Zgodnie ze SJP to «usługa polegająca na przygotowywaniu i dostarczaniu na zamówienie gotowych potraw lub na organizacji przyjęć».

Pomocne może być tutaj odwołanie się do orzecznictwa Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, który rozstrzygał zagadnienia związane z odróżnianiem dostawy towarów od świadczenia usług w kontekście gastronomii. W orzeczeniu C-231/94 (Faaborg-Gelting Linien A/S vs Finanzamt Flensenburg), które dotyczyło serwowania posiłków na pokładach statków, Trybunał uznał, że w przypadku, gdy wydaniu towaru (posiłku) towarzyszy szereg dodatkowych czynności związanych z przygotowaniem, podaniem etc. tego towaru (posiłku), to wówczas zasadniczo mamy do czynienia ze świadczeniem usługi, a nie z dostawą towarów.
W orzeczeniu wskazano, że dla ustalenia, czy dane transakcje stanowią dostawy towarów czy świadczenie usług, należy uwzględnić wszystkie okoliczności przeprowadzenia danej transakcji w celu zidentyfikowania jej cech charakterystycznych. Jak wskazywał Trybunał dostawa gotowych posiłków do bezpośredniego spożycia jest rezultatem szeregu usług począwszy od gotowania potrawy do jej serwowania u odbiorcy, przy czym jednocześnie do dyspozycji klienta pozostaje infrastruktura, w tym jadalnia z pomieszczeniami sąsiadującymi (szatnia itp.), umeblowanie i zastawa stołowa. Przy podawaniu posiłków w restauracjach mamy do czynienia z wykonywaniem na rzecz klientów szeregu czynności, takich jak nakrywanie do stołu, doradzanie klientowi i objaśnianie szczegółów dotyczących posiłków w menu, podawanie do stołu i sprzątanie po zakończeniu konsumpcji. Posiłki w restauracjach charakteryzuje cały zespół cech i czynności, przy czym dostawa posiłku jest jedynie częścią usługi, choć stanowi w nich dominujący element. Zatem należy je klasyfikować jako świadczenie usług.
Zdaniem Trybunału sytuacja wygląda jednak odmiennie, jeśli transakcja dotyczy posiłków „na wynos” i nie obejmuje usługi mającej na celu uzyskanie wzrostu konsumpcji na miejscu przy odpowiednim podaniu potrawy.

Przy sprzedawaniu posiłków na wynos mamy do czynienia tylko z wydaniem gotowego posiłku do spożycia przy wcześniejszym przygotowaniu go (albo nawet i nie – mogą być one zakupione od podmiotu trzeciego). Nie ma tutaj czynności dodatkowych – przygotowania i zapewnienia miejsca do konsumpcji, podania posiłku (łącznie z „nakryciem”), posprzątania po zakończonym posiłku, etc.
Można twierdzić, że sprzedaż dań i posiłków gotowych na wynos (nie do spożycia na miejscu) – w ramach tzw. małej gastronomii, ale także w ogóle sprzedaży posiłków na wynos – nie jest świadczeniem usług związanych z wyżywieniem (na stawce 8% VAT), tylko sprzedażą towarów - dań (posiłków) gotowych, co powinno być opodatkowane stawką 5% VAT.
W tym kontekście wywoływać może wątpliwości sposób opodatkowania kateringu. W PKWiU z 2008 r. wyróżnia się „Usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla pozostałych odbiorców zewnętrznych (katering)” (PKWiU 56.21.19).
Powstaje pytanie, czy jeśli działania sprzedawcy ograniczają się tylko i wyłącznie do dostarczenia dania gotowego na wynos – i nie obejmują żadnych dodatkowych czynności, jak chociażby zapewnienia nakrycia (talerzy, sztućców), posprzątania po posiłku, etc. - to czy jest to świadczenie usług, czy jednak należałoby uznać taką czynność za dostawę towarów.
Wydaje się, że klasyfikacja statystyczna nie powinna tutaj mieć zasadniczego znaczenia. Jeśli na gruncie sformułowanych przez ETS przesłanek można uznać, że czynności dostawcy ograniczają się tylko i wyłącznie do dostarczenia nabywcy posiłku gotowego do spożycia i nie obejmują żadnych czynności dodatkowych, to wówczas czynność ta w rozumieniu przepisów VAT stanowi dostawę towarów, a nie świadczenie usług. Dla takich towarów, tj. dań gotowych, zastosowanie ma stawka 5%.


W pełni zgadzam się z tym poglądem , ale wydaje mi się że przed zmianą ustawy VAT która weszła w życie od 01.01.2011 r. w zakresie odejścia od PKWiU zaprezentowane tezy z orzecznictwa ETS także były uzasadnione do stosowania polskich przepisów ustawy o VAT. W moim przekonaniu najważniejszą sprawą dla ustalenia stawki podatku VAT do opodatkowania wykonanej czynności jest ustalenie czy dokonujemy dostawy towarów czy świadczymy usługę.
Adam Bartosiewicz

Adam Bartosiewicz Tax Adviser ;
Solicitor

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

Też uważam, że było uzasadnione przed 1.1.2011 r.

Rzecz w tym, że teraz pojawił się dodatkowy "haczyk" : gastronomia na 8% VAT; posiłki gotowe na 5% VAT.

Jest tylko jedna niekonsekwencja (która jednak chyba jest błędem polskiego ustawodawcy i nie powinna wpływać na powyższe).
Mianowicie:
Zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 4 VAT odliczenia nie stosuje się do:
4) usług noclegowych i gastronomicznych, z wyjątkiem:
b) nabycia gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób;

To mogłoby wskazywać, że "gotowy posiłek" jest odmianą "usługi gastronomicznej". Bo po cóż inaczej byłoby odliczenie.

Ale tak jak już mówiłem - uważam, że to pewna pomyłka (czy też może nadmiar ostrożności) ustawodawcy. I nie powinna ona wpływać na to, że w wielu przypadkach dostarczenie "gotowego posiłku" to dostawa towarów a nie świadczenie usług.
Zygmunt Tabisz

Zygmunt Tabisz Doradca Podatkowy,
Kancelaria Doradztwa
Podatkowego BILANS

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

Jest to to faktycznie ciekawa sprawa albowiem jak świadczący usługi z zakresu gastronomii zaczną w dużej mierze sprzedawać gotowe posiłki jako dostawę towaru to US-y nie będą wpadać w zachwyty. Szybko chyba zaczną się zastanawiać jak to uszczelnić, albowiem że w tej chwili niezbyt szczelne to raczej jest pewne.
Tomasz Siennicki

Tomasz Siennicki Doradca podatkowy

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

Nie powinno być wątpliwości, że jak zamówię sobie kanapkę do domu to będzie to dostawa towaru sklasyfikowanego w PKWiU 10.85.1 (symbol potwierdzony niedawno przez urząd statystyczny w Łodzi dla jednego z klientów).

Pytanie, jaka jest różnica, jeżeli kanapka będzie ciepła? Raczej żadnej być nie powinno (na pewno nie ma takiej w zakresie klasyfikacji). To czym się będzie różniło dostarczenie kanapki od pizzy, a pizzy od schabowego z ziemniakami?

Orzeczenie powołane przez Adama daje wyraźne wskazówki, jakimi kryteriami należy się posługiwać w tym zakresie. Więc klasyczny catering, jako dostawa gotowego posiłku, to dostawa towarów.

Główne problemy będą moim zdaniem powstawały na "styku" gastronomii ze sprzedażą gotowych posiłków. Taki np. "Turek" mający budkę z kebabem to sprzedaje posiłki czy świadczy usługi gastronomiczne? Ma jeden stolik, przy którym można zjeść (infrastruktura gastronomiczna jak nic), ale sprzedaje też na wynos. Albo takie KFC?
Adam Bartosiewicz

Adam Bartosiewicz Tax Adviser ;
Solicitor

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

Zygmunt Tabisz:
W obowiązującej obecnie PKWiU pod symbolem :

56.1 sklasyfikowane są usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych,

natomiast pod symbolem :

56.2 USŁUGI PRZYGOTOWYWANIA ŻYWNOŚCI DLA ODBIORCÓW ZEWNĘTRZNYCH (KATERING)I POZOSTAŁE USŁUGI GASTRONOMICZNE

w ramach tego ugrupowania to :

56.21 Usługi przygotowywania i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)
56.29 POZOSTAŁE USŁUGI GASTRONOMICZNE

W starej klasyfikacji było podobnie.
Wygląda więc na to, że usługa przygotowania i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych nie jest usługą gastronomiczna.

Zgadzam się z tym że mentalnie trudno się z tym pogodzić, ale skoro organy podatkowe tego nie kwestionują to nic nie stoi na przeszkodzie aby skorzystać z prawa obniżenia.

Przez tydzień żyłem na terytorium bez VAT....
ale czas wrócić... i jako konsument i jako podatnik ;-)

odświeżając dyskusję
przyszło mi na myśl, że jak do tej pory pomijaliśmy brzmienie nowego art. 5a ustawy VAT
a stanowi on, że:
towary lub usługi będące przedmiotem czynności opodatkowanych, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

w art. 88 ust. 1 pkt 4 nie ma odwołania do klasyfikacji statystycznej
więc - należałoby rozumieć potocznie
co więcej z wnioskowania a contrario z wyjątku pod literą a) - sprzedaż posiłków gotowych - wynikałoby, że pojęcie usług gastronomicznych jest tam rozumiane bardzo szeroko.

czy zatem podatek naliczony od cateringu podlega odliczeniu?
jestem skłonny postawić tezę, że nie powinien być odliczany (na gruncie ustawy)
Piotr R.

Piotr R. główny księgowy,
Warszawa, BASF
Coatings Services
Sp. z o.o.

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

Adam Bartosiewicz:
odświeżając dyskusję
przyszło mi na myśl, że jak do tej pory pomijaliśmy brzmienie nowego art. 5a ustawy VAT
a stanowi on, że:
towary lub usługi będące przedmiotem czynności opodatkowanych, wymienione w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, są identyfikowane za pomocą tych klasyfikacji, jeżeli dla tych towarów lub usług przepisy ustawy lub przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie powołują symbole statystyczne.

w art. 88 ust. 1 pkt 4 nie ma odwołania do klasyfikacji statystycznej
więc - należałoby rozumieć potocznie
co więcej z wnioskowania a contrario z wyjątku pod literą a) - sprzedaż posiłków gotowych - wynikałoby, że pojęcie usług gastronomicznych jest tam rozumiane bardzo szeroko.

czy zatem podatek naliczony od cateringu podlega odliczeniu?
jestem skłonny postawić tezę, że nie powinien być odliczany (na gruncie ustawy)
No, ale argumentowanie usługa - usługa gastronomiczna i dostawa - catering odpada? :]Piotr Remiszewski edytował(a) ten post dnia 23.02.11 o godzinie 13:51
Adam Bartosiewicz

Adam Bartosiewicz Tax Adviser ;
Solicitor

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

catering kateringowi ;-) nierówny
tam, gdzie jest typowy catering (czyli sama dostawa bez dodatków), pewnie zostaniemy przy tezie, że to posiłki gotowe; dostawa; i wtedy odliczenie

ale część cateringu ociera się już o usługi
i wtedy czy jest odliczenie?
moim zdaniem - wątpliwe może to być
Piotr R.

Piotr R. główny księgowy,
Warszawa, BASF
Coatings Services
Sp. z o.o.

Temat: Catering - odliczenie VAT czy nie?

Adam Bartosiewicz:
catering kateringowi ;-) nierówny
tam, gdzie jest typowy catering (czyli sama dostawa bez dodatków), pewnie zostaniemy przy tezie, że to posiłki gotowe; dostawa; i wtedy odliczenie

ale część cateringu ociera się już o usługi
i wtedy czy jest odliczenie?
moim zdaniem - wątpliwe może to być
no wiem wiem...bo czasem na fakturze piszą usługa cateringowa np. :] ...i odliczającemu utrudniają życie :]

no tak przy dostawie z obsługą kelnera to raczej jest świadczenie usługi...i zamiast usługi cateringowej powinno być usługa gastronomiczna :]Piotr Remiszewski edytował(a) ten post dnia 23.02.11 o godzinie 14:31

Następna dyskusja:

Konieczna rejestracja dla V...




Wyślij zaproszenie do