Temat: Książki o Bałkanach
Wlaśnie ukazała się druga książka z serii "Bałkańskie Zapiski Kuchenne" - "Kuchnia Północnej Grecji w recepturach i opowieściach"
Poniżej tekst od wydawcy:
Druga książka serii Bałkańskie Zapiski Kuchenne - Kuchnia Grecji Północnej w recepturach i opowieściach dotyczy, zgodnie z tytułem, kuchni Macedonii Egejskiej, Zachodniej Tracji i Południowego Epiru. Kuchnia regionu, będąc częścią ogólno pojętej kultury, łączy w sobie zwyczaje kulinarne nie tylko rdzennych Greków, ale również przesiedleńców z Azji Mniejszej, Turków, Wołochów, wędrownych Karakaczanów, Żydów i Południowych Słowian. Większość przepisów w książce zawiera mięso lub ryby, nie brak jednak receptur na tradycyjne sałatki, przystawki warzywne i specjały serowe, a także na wyborne słodkości. Przepisom towarzyszą praktyczne wskazówki dotyczące technik kulinarnych oraz produktów pod względem ich dostępności w Polsce. Książka obfituje w komentarze historyczne, wzmianki etnograficzne oraz opowieści o losach zwykłych Greków.
Edycja limitowana DRUGIEJ książki z serii Bałkańskie Zapiski Kuchenne: Kuchnia Grecji Północnej w recepturach i opowieściach zawiera wyjątkową płytę CD audio z autentycznym folklorem greckim. Na płycie znajdziecie 13 utworów aż 6 różnych zespołów, specjalizujących się nie tylko w tradycyjnej muzyce z Tracji, Egejskiej Macedonii i Epiru, ale także w interpretacjach w stylu ETNO starych utworów z folkloru Północnej Grecji. Płyta powstała specjalnie na potrzeby serii Bałkańskie Zapiski Kuchenne.
Do A. Serafinko: na ten temat innej książki popularno-naukowej po polsku nie ma. Tylko ta seria - sedno sprawy: bałkańska wspólnota kulinarna jako temat przewodni. Podobno Chorwacja będzie następnym tematem w serii, ale nie wiadomo...
Tomasz Żuk edytował(a) ten post dnia 13.10.09 o godzinie 15:43