Fryderyk Schiller

Fryderyk Schiller Dyrektor
Zarządzający
(VMAX!!!!!)

Temat: Podawanie

Andrzej W.:
Katarzyna B.:
no mieszkam w Warszawie
ale zawsze można jakoś dopasować termin tak, żebyś i Ty był w stolicy
ja na razie nie piję, nie wychodzę, dochodzę do siebie po wypadku


można Kasiu..można;]
no to kiedy to picie w wawce??

a tak wogóle polecam jasia z mlekiem, miodem i lodem - warto
Tomasz Latos

Tomasz Latos specjalista ds.
informatyki, CPS
Accounting

Temat: Podawanie

Faktycznie świetny drink. Oficjalnie zwie się Sweet Johnnie czyli:
40 ml Johnnie Walker Red Label
50 ml mleka lub śmietanki
3 łyżeczki miodu
lód w kostkach

Wszystkie składniki trzeba wymieszac w shakerze wypełnionym kostkami lodu (ok 1 minuty), następnie przecedzić do szklanki typu tumbler, a na końcu ozdobić np skórką pomarańczy i gożdzikami

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że to taki drink, jak to się mówi, dla kobiet, ale myślę, że pradziwi mężczyźni moga go również popijać bez wstydu ;-)
Mateusz Szczygieł

Mateusz Szczygieł EMEA Enterprise
Server Support L2,
Dell Products
(Poland)...

Temat: Podawanie

Witajcie !

To ja polecam:
Hot Whisky (szczególnie na zimowe wieczory)

Proporcje (tak serwowano w Irlandii):
50% gorącej wody lub herbaty (wedle gustu)
50% whisky
Plasterek/plasterki cytryny
Goździki (do smaku i wedle gustu)
Cukier - można posłodzić lub nie :-)

Sprawdza się zimą i przy delikatnych przeziębieniach :-)
Pozdrowionka
Maciej S.

Maciej S. CEO Annacond
Enterprises Sp. z
o.o. (GK ENEA)

Temat: Podawanie

jeśli
whisky słodowa to wyłącznie kieliszek (tumbler wykluczony) plus woda gazowana w osobnym naczyniu, pita przed degustacją - dla pobudzenia kubków smakowych - a niegazowana dodawana czasem, wyłącznie dla obniżenia mocy trunku :)

Nigdy nie słyszałem o mieszaniu malt'a z gazowaną wodą. Bardzo ciekawe. A co do źródlanej (alias: niegazowanej), to nie chodzi tylko o obniżenie mocy, ale woda źródlana uwalnia dodatkowe aromany z whisky typu single malt. Polecam spróbowanie np. Laphroaig'a bez wody i z wodą.
Uwaga!! Bez wody może zaboleć ;-)) (i mam tu na myśli smak a nie moc)
Paweł Wiktor J.

Paweł Wiktor J. DRAMS APART -
Owner/CEO, Grupa
VMeDIA - owner,
Bestofwhis...

Temat: Podawanie

Mieszać malta z "wodą sodową" to bym jednak nie radził ;)
Natomiast poprzedzić go, zdecydowanie tak.
Niestety, w nader wielu przypadkach dodanie wody wpływa na smak whisky niekorzystnie (nie tylko na jego intensywność ale i różnorodność odczuwanych elementów), sprawdza się przy wysokoprocentowych wersjach cask strength (a i tu nie zawsze), w szczególności pochodzących z beczek po ciemnych odmianach sherry.
Za Laphroaigiem akurat nie przepadam, ale rzecz jasna zgadzam się, że w jego przypadku dodanie kilku kropel wody jest bardzo pożądane :)

konto usunięte

Temat: Podawanie

single czysto no mixin
blendy z lodem bo rzadko blendy tykam

konto usunięte

Temat: Podawanie

Ja poza mieszaniem ze spritem, próbowałam też z sokiem porzeczkowym - niezgorszy, oraz z red bullem - bomba w każdym względzie.
Ale i tak generalnie najbardziej lubię samą, w temperaturze pokojowej. Np. single barrel JD.
Pozdrawiam wytrawnych smakoszy :)Karolina Maria Nosowicz edytował(a) ten post dnia 10.03.08 o godzinie 19:03

konto usunięte

Temat: Podawanie

Jeśli chodzi o Whisky to generalnie jak kto lubi!!!!!!
Nie polecam Johnnie Walker Blue Label z Colą bo jej budowa jest zbyt delikatna i poszczególne składniki tego blendu się "rozpadają"
ale czysty ze szklaneczką barzdo zimnej wody do przepłukania ust przed degustacją(najlepiej trzy razy) BAJKA:-)
Ps"Whisky Suor"(najlepiej jednak szkocka) czyli sok z cytryny,syrop cukrowy i shake shake shake z lodem i do szklaneczki
PYCHA!!!!

konto usunięte

Temat: Podawanie

Daniels 40cl, likier kawowy 20cl, sok imbirowy 20 cl - podane na lodzie z cytryną lub pomarańczą ...

ja także melduję się jako kobieta lubiąca whisky. czystą lub w improwizowanych konfiguracjach :)
Paweł Wygoda

Paweł Wygoda Szukam pracy

Temat: Podawanie

witam. od niedawna poznaję ten trunek. zdecydowanie najlepiej podchodzi mi z wodą w proporcjach 4:1. Ponoć whisky pije się tylko z wodą, wszelkie drinki to profanacja (przynajmniej jeśli chodzi o single malty)
Piotr Sówka

Piotr Sówka Key Account Manager
w Mobiko Sp. z o.o.

Temat: Podawanie

Mateusz Szczygieł:
Witajcie !

To ja polecam:
Hot Whisky (szczególnie na zimowe wieczory)

Proporcje (tak serwowano w Irlandii):
50% gorącej wody lub herbaty (wedle gustu)
50% whisky
Plasterek/plasterki cytryny
Goździki (do smaku i wedle gustu)
Cukier - można posłodzić lub nie :-)

hmm to mi bardziej przypomina mój antybiotyk

125 ml whisky
125 ml gorącej wody
sok z 1/2 cytryny
2 łyżeczki miodu

nie znam nic lepszego na przeziębienie, żadnych gripexów tylko taki mix - od razu proponuję naszykować sobie sporo ręczników bo dosłownie wykręca z człowieka wodę, następnego dnia odpocząć a 3 dnia do pracy :)

a whisky (mój ulubiony Talisker) piję z kroplą wodyPiotr Sówka edytował(a) ten post dnia 28.11.08 o godzinie 19:56

konto usunięte

Temat: Podawanie

Czysty lekko schłodzony Jack Daniels, żeby nie trzeba go było rozcieńczać lodem :)
Paweł Dąbrowski

Paweł Dąbrowski niezależny
konsultant /
facylitator /
tłumacz

Temat: Podawanie

Witajcie!

Moim zdaniem wszystko zależy od tego jaką "łyżka" spożywam. Dam kilka przykładów:

1. Jack Daniels - ten zwyczajny, kwadratowy - najlepiej smakuje z gwinta (oczywiście trzeba mieć odpowiednią butelkę - bez przeszkadzajki w szyjce). Odkąd spróbowałem tego sposobu degustacji JD na wyjeździe na Egiptu i Izraela, gdzie warto odkażać, żeby się nie zakazić, jakoś nie umiem pić JD inaczej ;-)
2. Delikatne smakołyki w rodzaju Balvenie (różne warianty - z tańszych mniam jest Doublewood 12, z droższych na przykład Old Port Wood Finish 21) albo Strathisla (bardzo polecam 12) najlepiej się spożywa z wzorcowego nosing glass bez żadnych dodatków.
3. Bardziej hardkorowe lub mocniejsze rzeczy (jak większość wyrobów z Islay czy napoje o mocy Cask Strength) warto skropić choć trochę wodą, żeby się nie zabić :-))) To pomaga się podelektować wyspowym torfem...
4. Ale jest wyjątek - Lagavuliny najbardziej mi wchodzą z koniakówki, jeśli je trochę "zaprawię" dymkiem z dobrego cygara.
5. Burbony (inne niż kwadratowy JD) jakoś przystojniej wyglądają i smakują mi z typowej szklaneczki łyżkowej - na ogół bez żadnych dodatków chyba, że trafi się jakiś szczególnie "walący" mocą - wtedy trochę wody jest go w stanie okiełznać.
6. Lodu nie dodaję. Moim zdaniem zabija za dużo smaków i aromatów - każdą whisky raczej staram się troszkę zagrzać dłonią niż schłodzić :-)
7. Jeśli chodzi o drinki z W. to akceptuję tylko jeden - pół na pół z likierem Benedictine. Jakiś dobry Bushmills na przykład...

Pozdrawiam,
Paf
Patryk P.

Patryk P. Wine, Beer and
Spirits Expert

Temat: Podawanie

Czysta lub na lodzie.Irlandzkiej z Cola raczej nie polecam, bo jest zbyt dobra by psuc ja Cola. Szkocka jest najpopularniejsza z Cola bo sama jest dosc ostra w smaku.Jacek Od Danielsow sam jest na tyle Slodki (kukurydza robi swoje) ze Coli tym bardziej mu nie potrzeba:)Najlepiej zrobic sobie degustacje kazdej z nich nalewajac irlandzka, szkocka i amerykanska do 3 roznch kieliszkow i wybrac co komu pasuje najlepiej.

Polecam
Artur Brzychcy

Artur Brzychcy Właściciel Agencji
Artystycznej BRZ
ART, założyciel Loży
...

Temat: Podawanie

Ja najchętniej pijam szkocką.
Jeśli jednak chcę wypić podczas imprezy i nie zwracać tak uwagi na bukiet to wówczas sięgnę po irlandzką whiskey lub whisky w drinku.

Co do drinków to też uważam, że suor whisky na czarnym Jasiu to rewelacyjny drink :)Artur Brzychcy edytował(a) ten post dnia 10.11.09 o godzinie 20:42
Michał Cylwik

Michał Cylwik Właściciel Luxury
Products

Temat: Podawanie

Polecam eleganckie zestawy do whisky: http://www.luxuryproducts.pl/p,komplet_do_whisky_ze_zn...

Michał Cylwik
Luxury Concierge

Następna dyskusja:

Podawanie nie aktualnych ws...




Wyślij zaproszenie do