Grzegorz Pelc radca prawny
Adam
Bartosiewicz
Tax Adviser ;
Solicitor
Temat: Pojęcie usługi restauracyjnej/gastronomicznej a...
Eeeee... nie rozumiemChyba za duże skróty myślowe
Grzegorz Pelc radca prawny
Temat: Pojęcie usługi restauracyjnej/gastronomicznej a...
Przykład: idę do baru zjeść obiad, zamawiam dajmuy na to zupę i drugie danie, a potem jeszcze kawę, zjadam, wypijam, wreszcie proszę rachunek i w tych uczciwych lokalach dostaję paragon, a w nim:1. zupa cena x, w tym 8% VAT
2. II danie cena y w tym 8% VAT,
3. kawa cena z w tym 22% VAT.
Ale skoro restaurator nie dokonał dostawy towarów, tylko wyświadczył usługę restauracyjną, to z jakiej racji różne stawki, w szcególności te obniżone, skoro do usług restauracyjnych stawki obniżonej nie ma?
Adam
Bartosiewicz
Tax Adviser ;
Solicitor
Temat: Pojęcie usługi restauracyjnej/gastronomicznej a...
Czyli twierdzisz, że do usługa restauracyjna nie jest "Usługą związaną z wyżywieniem (PKWiU ex 56)".Grzegorz Pelc radca prawny
Temat: Pojęcie usługi restauracyjnej/gastronomicznej a...
Adam Bartosiewicz:
Czyli twierdzisz, że do usługa restauracyjna nie jest "Usługą związaną z wyżywieniem (PKWiU ex 56)".
Ok, zapomniałem o załączniku do rozporządzenia.
Swoją drogą w Lexie nie ma do niego odnośnika przy art. 41. I weź tu pracuj...
Wątek właściwie do skasowania.
Dawid Milczarek AkademiaVAT.pl
Temat: Pojęcie usługi restauracyjnej/gastronomicznej a...
Grzegorz P.:
Wątek właściwie do skasowania.
Moim zdaniem wątek wcale do skasowania nie jest, tyle że przeformułowałbym trochę problem. Sam wielokrotnie miałem zamiar poruszyć ten temat, ale zazwyczaj po wizycie w jakimś lokalu gastronomicznym o tym zapominałem:
Dlaczego do napoju i żywności jako całości (w ramach "świadczenia kompleksowego") nie zastosować jednolitej stawki?
Czy zawarte w poz. 7 zał. do rozp. wykon. sformułowanie:
"Usługi związane z wyżywieniem (PKWiU ex 56), z wyłączeniem sprzedaży:
1) napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2%,
2) napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
3) kawy i herbaty (wraz z dodatkami),
4) napojów bezalkoholowych gazowanych,
5) wód mineralnych,
6) innych towarów w stanie nieprzetworzonym opodatkowanych stawką, o której mowa w art. 41 ust. 1 ustawy"
- przesądza o konieczności potraktowania dostawy napojów jako odrębnego świadczenia od samej usługi gastronomicznej?
Użyte sformułowanie "usługi związane z wyżywieniem (...) z wyłączeniem sprzedaży napojów (...)" sugeruje, że od całościowej usługi kompleksowej należy odseparować zupełnie odrębne świadczenie polegające na dostawie napoju. Teoretycznie do takiego rozbicia świadczenia kompleksowego jest podstawa prawna w zał. nr III do Dyrektywy 2006/112/WE (poz. 1 i 12a), ale...
czy jest gdzieś w ustawie o VAT upoważnienie dla MF do ustalenia w przypadku usług gastronomicznych innej podstawy opodatkowania, aniżeli ta, do zastosowania której skłaniają zasady ogólne (tzn. art. 29 ust. 1 i wypracowana przez ETS "zobiektywizowana" koncepcja świadczeń kompleksowych)?
Niewątpliwie prawodawca chciał z możliwości przewidzianej w Dyrektywie skorzystać. Ale czy skorzystał z niej skutecznie? Mam co do tego - w świetle art. 217 Konstytucji RP - wątpliwości.
I jeszcze jedno pytanie, filozoficzne tym razem, a więc bez definitywnej odpowiedzi (kwestia sensowności regulacji, aksjologicznej konsekwencji prawodawcy i równości wobec prawa):
Dlaczego w przypadku świadczenia kompleksowego typu "szkolenie + posiłek + napoje" prawodawca (tak krajowy, jak i unijny) nakazuje stosowanie jednolitej stawki podatkowej (a w PL do końca 2010 r. nawet zwolnienia przedmiotowego), a w odniesieniu do usługi gastronomicznej ("posiłek + napój") nie pozwala na to?Dawid Milczarek edytował(a) ten post dnia 18.01.12 o godzinie 15:39
Adam
Bartosiewicz
Tax Adviser ;
Solicitor
Temat: Pojęcie usługi restauracyjnej/gastronomicznej a...
Zawszę radzę, aby - jeśli sprzedawany jest obiad, kolacja, etc. (usługowo) - traktować to jednolicie i zgodnie ze świadczeniem dominującym (czyli usługa 8%), nawet jeśli do jedzenia są podawane napoje.Powstaje tutaj oczywiście na tle tej dyskusji pytanie, czy dla jednej podstawy opodatkowania i jednej czynności można stosować różne stawki VAT. Jakby nie było, to sam ustawodawca czasami dopuszcza takie możliwości (zob. np. art. 42 ust. 12-12c).
Przy czym wydaje mi się, że z punktu widzenia konsumenta przychodzącego do restauracji, aby się najeść w miłej i kulturalnej atmosferze [ ;-) ] pożądane przez niego świadczenie jest jedną całością. Tymczasem w rozporządzeniu prawodawca nakazywałby to dzielić.
Inna sprawa, że medal ma dwie strony (albo jakby to powiedziała egzekucja: kij ma dwa końce).
Weźmy przykład takiej kawiarni w centrum handlowym. Sprzedającej napoje kawowe, co do których nie wie, czy klient weźmie je na wynos, czy skorzysta z podstawowej infrastruktury znajdującej się przy kawiarni.
Albo potraktujemy to jako usługi związane z wyżywieniem (i wtedy być może należałoby - niezależnie od przepisów rozporządzenia, w kontekście, o którym tu rozmawiamy - domagać się dla wszystkiego stawki 8%).
Albo potraktujemy to jako dostawę towarów i wtedy zastosujemy stawkę 23% albo 5% (do latte i cappuccino).
Dawid Milczarek AkademiaVAT.pl
Temat: Pojęcie usługi restauracyjnej/gastronomicznej a...
Adam Bartosiewicz:
Powstaje tutaj oczywiście na tle tej dyskusji pytanie, czy dla jednej podstawy opodatkowania i jednej czynności można stosować różne stawki VAT. Jakby nie było, to sam ustawodawca czasami dopuszcza takie możliwości (zob. np. art. 42 ust. 12-12c).
No właśnie, z którym przypadkiem mamy tutaj do czynienia:
1. z zastosowaniem dwóch różnych stawek podatkowych do jednego świadczenia, dla którego ustalona została jedna podstawa opodatkowania, czy
2. z zastosowaniem dwóch różnych stawek podatkowych do dwóch odrębnych świadczeń, dla których podstawa opodatkowania jest ustalana oddzielnie?
W przypadku, o którym mowa w art. 42 ust. 12-12 c uznałbym, że ma miejsce sytuacja pierwsza, a w przypadku usług gastronomicznych oraz dostawy napoju - mamy do czynienia z nieudolną (bo bez stosownego ustawowego upoważnienia) próbą wdrożenia przez MF rozwiązania nr 2 (na traktowanie przez prawodawcę sprzedaży napoju jako odrębnego świadczenia wskazuje poz. 7 zał. do rozp. wykon., a dokładniej sformułowanie "z wyłączeniem sprzedaży").Dawid Milczarek edytował(a) ten post dnia 19.01.12 o godzinie 14:20
Podobne tematy
-
VAT » Jaka stawka VAT na usługi pośrednictwa przy zawieraniu... -
-
VAT » Jak stawka na usługi budowlane wykonywane w budynku... -
-
VAT » Usługi własne świadczone przez organizatora turystyki -... -
-
VAT » VAT na usługi finansowe świadczone drogą elektroniczną -
-
VAT » Interpretacja ogólna - świadczenia finansowane z ZFŚS -... -
-
VAT » Wyrok NSA I FSK 943/12 - moment wykonania usługi budowlanej -
-
VAT » Korekta podatku naliczonego przez nabywcę usługi... -
-
VAT » stawka na wyroby rękodzieła po 01.04.2013 -
-
VAT » usługi rehabilitacyjne dla pracowników -
-
VAT » Usługi pomocnicze w UVAT i w Dyrektywie -
Następna dyskusja: