Dorota Andrzejewska (Gnich)

Dorota Andrzejewska
(Gnich)
magister psychologii

Temat: sushi w Warszawie

Co prawda nie za często rozbijam się po restauracjach sushi, ale Izumi jest jak dla mnie super. Może też sentymentalnie, po byłam tam zawsze z jakichś bardzo ważnych dla mnie okazji, ale za każdym razem byłam zachwycona.
A na co dzień:)))) to w domku:)

konto usunięte

Temat: sushi w Warszawie

a jaki adres?
Dorota Andrzejewska (Gnich)

Dorota Andrzejewska
(Gnich)
magister psychologii

Temat: sushi w Warszawie

Izumi czy mój? :)
jeśli Izumi, to Plac Zbawiciela, trudno nie znaleźć, jeśli mój, to raczej musimy się bliżej poznać:):):)

konto usunięte

Temat: sushi w Warszawie

to może jakieś przepisy chociaż wrzuć jeśli możesz zdradzić sekret :-)
Dorota Andrzejewska (Gnich)

Dorota Andrzejewska
(Gnich)
magister psychologii

Temat: sushi w Warszawie

Nie będę czarować i zadzierać nosa... Jestem jeszcze początkujaca w tej kwestii, choć bez zadęcia powiem, że wszyscy nasi znajomi trochę padali z wrażenia:)
Ja umiem na razie najprostsze maki, a właściwie futomaki, mój mąż umie "skrecić" takie z ryżem na wierzchu otoczone sezamem (byłam w szoku).
Specjaliści pewnie Ci napiszą lepiej... ale jeśli masz ochotę, proszę.
Dobra ryba to podstawa: filet klasy sushi (ja na razie robiłam z łososiem), krewetki, paluszki krabowe (wiem, że one nigdy kaba nie widziały, ale co tam, nie jestem ortodoksem:))
na nadzienie też co lubisz: szparagi (teraz ze słoika, w sezonie świeże), ogórek, seler naciowy, awokado: wszystko w paski.
Ryż na sushi (pisać jak gotować?) ugotowany, przekładam do płaskiego naczynia, mieszam delikatnie z zaprawą do ryżu i tym samym go studzę.
Nori układam na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu i "smaruję" ryżem zostawiając kilka cm wolne na górze (inaczej nie zlepisz).
na dole bardzo małą ilością (!!!) wasabi smaruję i nakładam nadzienie wg uznania: rybka plus awokado plus ogórek itp. czasem sypię do środka np czarny sezam (ładnie wygląda).
zawijam od dołu mocno, ale ostrożnie (żeby nie połamać nori), wolny fragment zwilżam wodą i zlepiam. potem tylko bardzo ostry nóż i kroję na części. Jak mi trochę nadzienia wypada, delikatnie wciskam... A i tak zawsze hitem są "końcówki-niedoróbki". ostatnio dodatkowo na wierzchu kładłam odrobinkę czerwonego i czarnego kawioru. HIT!
Spróbuj, to świetna zabawa. pierwszy nie zawsze wyjdzie (pierwszy naleśnik też najczęściej nie wychodzi), ale szczerze, frajda i duma z siebie warta zachodu.
do tego sos sojowy, wasabi i imbir. i oczywiście Choya!!!
Nasi znajomi w dowód uznania przywieźli nam z Chin odjazdowy zestaw do sushi z czerwonego drewna: pałeczki, podstawki pod pałeczki i miseczki na imbir, więc chyba wychodzi nieźle:)Dorota Andrzejewska edytował(a) ten post dnia 27.02.08 o godzinie 11:24

konto usunięte

Temat: sushi w Warszawie

ojej, super, no to teraz muszę się wziąć za przygotownie, przepis "wygląda" na oko, że dam radę. dzięki wielkie!
Dorota Andrzejewska (Gnich)

Dorota Andrzejewska
(Gnich)
magister psychologii

Temat: sushi w Warszawie

A proszę bardzo:)
na pewno dasz radę, spokojnie. Czekam na wrażenia artystyczne po próbie!

konto usunięte

Temat: sushi w Warszawie

co niedzielę jadam w Tomo Sushi :))) Dla mnie de best choć ceny oczywiście nieco wyższe niż np. w 77
Tomek Cieślikowski

Tomek Cieślikowski dyrektor
zarządzający,
członek zarządu
VIAMIND Sp. z
o.o....

Temat: sushi w Warszawie

Tomek Cieślikowski:
Andrzej Moliński:
Zdecydowanie TOMO na Kruczej
to brzmi fajnie :) trzeba sprawdzic...

dokladam sushi 77 ursynow :) naprawde OK. no TOMO jeszcze nie sprawdzalem.. jakos nigdy nie po drodze...

konto usunięte

Temat: sushi w Warszawie

Spróbujcie sushi z tempurą w Inabie. To prawdziwa poezja smaku :)
Luiza D.

Luiza D. producent reklam
telewizyjnych

Temat: sushi w Warszawie

Klaudia I. J.:
Nie wiem czy juz o tym miejscu ktos wspomnial - Kobe sushi na Pulawskiej 472. Nie bylam tam, wiec nie moge ocenic.

przyjemne miejsce szczególnie latem kiedy można siedzieć na tarasie na w miarę świeżym powietrzu, drugi lokal mają na kabatach, smaczne sushi

konto usunięte

Temat: sushi w Warszawie

Polecam http://akashia.pl

konto usunięte

Temat: sushi w Warszawie

Tomo - rewelacja

ale SUSHARNIA (SO-AN) na ul. Koszykowej to dopiero odlot.. Wasze kubki smakowe będą szalały a nie dostaniecie tak po kieszeni.. :)

konto usunięte

Temat: sushi w Warszawie

Besuto, zdecydowanie polecam.
Jest tak jak powinno być: smacznie i cenowo przystepnie.
Nowy Świat 28 paw. 2
Pozdrawiam

Temat: sushi w Warszawie

ja już kilka lokali sushi odwiedziłam i stwierdzam jednogłośnie, że najlepsze sushi jakie jadłam to, w Promenadzie na Ostrobramskiej:) Gorąco polecam - rybka pyszna, wystrój i obsługa pierwsza klasa!:)
Paulina Bera

Paulina Bera Kierownik Pionu
Sprzedaży i
Marketingu, NEWTON
Media

Temat: sushi w Warszawie

oj, koniecznie Akashia na ul. JP II 61 (lub w Zlotych Tarasach)
Anna G.

Anna G. Common Sense

Temat: sushi w Warszawie

a ja porusze raz jeszcze temat Papayi- jestem tam umowiona we wtorek, wiec mam jeszcze chwile zeby zmienic lokal.

ktos byl, jadl? (poza tymi 2 przypadkami, ktore spozywaly suche sushi)?

konto usunięte

Temat: sushi w Warszawie

a moze samemu w domu:)
http://pl.youtube.com/smakiswiata
Anna G.

Anna G. Common Sense

Temat: sushi w Warszawie

mam Zdecydowanie za ciepłe dłonie...

Temat: sushi w Warszawie

dobre:)

Następna dyskusja:

Sushi lunch w Warszawie (al...




Wyślij zaproszenie do