Barbara Danilewicz

Barbara Danilewicz Payroll Supervisor -
Process Solutions Sp
z o.o, od 2010 ...

Temat: Mam super przepis na danie kuchni Indyjskiej "chana masala"

Robimy MASALA w mikserze :
8 łyżeczek zmiksowanego kokosa (lub 1 puszka mlek kokosowego, lub 200 gram proszku kokosowego rozrobionego w szklancwody)
2 pomidory
1/4 łyżeczki kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki kolendry w porszku
1 łyżeczka kminku w proszku
3 łyżeczki chili (pieprzu cajen)
1/3 szklanki wody

WEŹ SZYBKOWAR LUB GŁĘBOKĄ PATELNIE
1 łyżka oleju
jak olej będzie gorący dodaj szczyptę tzw yellow poweder (to się nazywa tez jakoś asido-cos tam - można nie używać jak się nie ma)
4 ziarenka kozieradki
2 cebule (pokrojone na drobne kawałki)
1 pomidor (pokrojony na 8 części i zmiażdżony rękoma,
suche liście curry (10 sztuk)
250 szpinaku lisciastego (albo mrożony albo świeży)
jedna puszka cieciorki tzw chana

do tego dodajemy MASALE (przepis na górze)
1/2 łyżeczki soli
gotujemy do czasu aż 3-4 razy para wyskoczy z sykiem z szybkowaru, lub 30-40 min na patelni (aż szpinak i cieciorka będą ugotowane)

Wszystkie przyprawy można kupić w kuchniach świata, lub w nameste india na nowogrodzkiej (od strony kruczej) lub w sklepie http://www.masala.com.pl/index.php?k43,kuchnia-indyjska

Smacznego :)