Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Poradźcie mi proszę jaki blat wybrać. Czy blaty gotowe z kronospanu, Biurostylu i Lupusa są podobne jakościowo (podobna grubość i wytrzymałość laminatów?) czy też czymś się różnią. czy Lupus robi lepsze blaty? Są one droższe od Krono, ale z drugiej strony sprzedawane są w Leroy Merlin, więc też nie jest to chyba jakaś top półka. Czy warto zapłacić więcej za Lupusa? Ktoś polecał tu blaty Abet. Czy są bardziej wytrzymałe? Kwestia dekorów jest dla mnie drugorzędna.

Druga kwestia czy blat o strukturze i barwie TITAN z Kronospanu czy 851M z Lupusa moze byc problematyczny w użytkowaniu? Ktoś mi powiedział, że tego typu blaty jednak trudniej utrzymać przez dłuższy czas, bo wszystko na nich widać. Podoba mi się ten design, ale w kuchni zamierzam pracować, więc nie będzie to tylko blat pokazowy. Jakim dekorem najłatwiej oszukać ewentualne wypadki przy pracy w kuchni?

Na stronach producentów piszą w kontekście blatów laminowanych o płytach postformingowych oraz o laminatach HPL i CPL. Czym się to od siebie różni. Czy ma to jakiekolwiek znaczenie czy jest to HPL czy CPL? Czy ten aspekt należy mieć na względzie przy wyborze czy jest to bez znaczenia?

Kolejna kwestia - zaoblenie. Wydaje mi się, że łatwiej utrzymać blat z zaobleniem np. R5 (mam takie od lat) niż wykończone pod kątem prostym - PCV (choć taki do nowoczesnej kuchni bardziej pasuje). Czy są blaty z laminatu wykończone prawie pod kątem prostym, ale bez dokładanego obrzeża czyt. wykańczane w jednym kawałku?

Co z łączeniem blatów laminowanych? czy tylko pozostaje tandetna listwa łącząca albo mniejsza lub większa szczelina w zalezności od tego jak uda się spasować kawałki? Czy można to jakoś zasilikonować lub zamaskować jakimiś magicznymi preparatami tak jak przy konglomeratach? Skoro producenci fugi są w stanie stworzyć silikony w tym samym odcieniu, to czemu producenci blatów nie wymyślą czegoś podobnego? :-)

Czy blat lepiej zamawiać razem z meblami czy później jak już wszystko stoi i wiadomo czy nie wyszły jakieś niespodzianki z kątami etc. Pytanie jest o tyle istotne dla mnie, że mam w narożu kuchni kąt 80stopni i kilka elementów, które mogą wymagać dodatkowych robótek koncepcyjnych i wycinanek na miejscu w trakcie montażu.
Wojciech R.

Wojciech R. grafika,
projektowanie

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Jeżeli odpowie mi Pani na podobną ilość pytań gratis z Pani dziedziny to zapraszam na priv.

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Nie wiedziałam, że grupy na GL istnieją dla celów komercyjnych :-O. Poszukam odpowiedzi na innych forach. Na muratorze etc. nie spotałam się aby ktoś w ten sposób odpowiadał.
Wojciech R.

Wojciech R. grafika,
projektowanie

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Powinna Pani wiedzieć, że prawie wszystko na tym swiecie w bezposredni czy posredni sposób powstało dla celów komercyjnych.
I prosze nie robić tu kryptoreklamy ;)Wojciech R. edytował(a) ten post dnia 26.07.11 o godzinie 11:40

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Wojciech R.:
Powinna Pani wiedzieć, że prawie wszystko na tym swiecie w bezposredni czy posredni sposób powstało dla celów komercyjnych.
A ja już dawno zauważyłem, że zawody, które zarabiaja z udzielania informacji, same takową chciałyby za darmo.
I prosze nie robić tu kryptoreklamy ;)

A czy ja zadałam pytanie na temat budowania mebli? Boi się Pan, że wejdę do branży i wygryzę go z rynku? Jakież to niesamowite know-how i tajniki wiedzy zdradziłby Pan odpowiadając na pytania o specyfikacji technicznej materiałów dostępnych w obrocie? Zresztą nawet gdyby tak było, Pana odpowiedzi na mój post są deprecjonujące dla Pana. Fora i grupy tematyczne służą zazwyczaj do bezinteresownego udzielania odpowiedzi w określonych tematach, a nie udawaniu wielkiego fachowca "który wie, ale nie powie". A jak przyjdzie co do czego to albo mu się nie chce, albo coś mu nie pasuje albo....
Kiedy robiłam remont zaprosiłam takiego jednego z GL po wiadomości na priv jaki jest super-hiper. Wpadł z neseserkiem pod krawatem i po wejściu do lokalu sprawiał wrażenie wyraźnie zdegustowanego, że tyle roboty. Przez tydzień się nie odzywał, a na pytanie kiedy zamierza dać wycenę, odezwał się po kolejnym tygodniu, że on to chyba jednak nie ma czasu, ale może polecić kolegę. Tyle, że wówczas to remont był już w toku, a fachowcy którzy go wykonywali (pewnie nawet nie wiedzący o istnieniu portalu superspecjalistów GL) nie bali się brudu i kurzu. GL zaczyna mi się kojarzyć z takimi fachowcami "ąę" od siedmiu boleści albo takimi co za każdą informację najlepiej kasowaliby pieniądze.
Nigdy nie oferowałam swoich usług w odpowiedzi na jakikolwiek post na GL, więc pana komentarze są nie na miejscu. Nie wpadłabym na to, żeby sprzedawać moje usługi na forach, które w mojej ocenie powinno służyć pomocą oraz wymianą informacji i doświadczeń. Widzę jednak że niektorym merkantylizm przesłania wszystko. Można oczywiście próbować sprzedać coś przy okazji, ale Pana podejście jest delikatnie rzecz ujmując niegrzeczne.
Niech się Pan lepiej przyzna że na większość moich pytań nie byłby Pan po prostu w stanie odpowiedzieć :-), bo najlepiej aby klient nie zadawał żadnych pytań i wciska się mu to, co akurat jest pod ręką i na czym można najlepiej zarobić. No offence, zauważyłam że większość stolarzy ma takie podejście :-)Agnieszka K. edytował(a) ten post dnia 09.07.11 o godzinie 14:38
Katarzyna Baran

Katarzyna Baran Projektant wnętrz

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

agnieszko,

nie jestem specjalistą od blatów laminowanych, ponieważ za nimi nie przepadam. preferuję takie rozłożenie środków przeznaczonych na realizację kuchni, aby kosztem mebli i mechanizmów, zastosować blaty kamienne lub kompozytowe, które są o niebo lepsze zarówno pod kątem użyteczności jak i prezencji.

ale jeśli muszę zastosować laminat, to stosuję blaty lupusa lub juana - mają najlepszy wybór dekorów, grubości, powierzchni i zaobleń. moim zdaniem zaoblenie R5 jest całkiem przyzwoite estetycznie przy grubości co najmniej 38 mm.

co do łączenia blatów laminowanych - nie trzeba stosować listew - jeśli starannie będą docięte i skręcone pod spodem metalowymi płaskownikami to niewielkie szczeliny można wypełnić pod kolor kitem do parkietu (ma właściwości silikonu, ale jest matowy.

wycinanie blatu zalecam już po montażu kuchni, na miejscu najlepiej.

tutaj zdjęcia z jednej z moich realizacji z laminowanym blatem dociętym i połączonym bez listew:


Obrazek



Obrazek



Obrazek
Wojciech R.

Wojciech R. grafika,
projektowanie

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

.Wojciech R. edytował(a) ten post dnia 26.07.11 o godzinie 11:41
Wojciech R.

Wojciech R. grafika,
projektowanie

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Katarzyna Baran:
ale jeśli muszę zastosować laminat, to stosuję blaty lupusa lub juana - mają najlepszy wybór dekorów, grubości, powierzchni i zaobleń. moim zdaniem zaoblenie R5 jest całkiem przyzwoite estetycznie przy grubości co najmniej 38 mm.

Tak na marginesie dodam, ze są to firmy produkujace blaty a nie laminaty i w ich ofercie mozna znależć blaty na tym samym laminacie w zupełnie innych cenach.
Wojciech R.

Wojciech R. grafika,
projektowanie

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Agnieszka K.:
A czy ja zadałam pytanie na temat budowania mebli? Boi się Pan, że wejdę do branży i wygryzę go z rynku? Jakież to niesamowite know-how i tajniki wiedzy zdradziłby Pan odpowiadając na pytania o specyfikacji technicznej materiałów dostępnych w obrocie? Zresztą nawet gdyby tak było, Pana odpowiedzi na mój post są deprecjonujące dla Pana. Fora i grupy tematyczne służą zazwyczaj do bezinteresownego udzielania odpowiedzi w określonych tematach, a nie udawaniu wielkiego fachowca "który wie, ale nie powie".

Służą niestety również do wyrażania swoich opinii na dowolny temat, nawet jeśli bedzie to OT. A ja niestety nie nie rozumiem ludzi, którzy za udzielenie najdrobniejszej informacji kasują bliźniego, dorabiają się na cudzych nieszczęsciach, a wiedzę w innej dziedzinie traktują z góry...
No tak tylko Pani zna tajniki i tylko Pani dzidzina to magia tajemna i za nia trzeba płacić...
A z drugiej strony skoro laminaty itp. to takie żadne tajniki to przez dwa dni mogła Pani spokojnie sobie wszystko wygooglować.

>A jak przyjdzie co do czego
to albo mu się nie chce, albo coś mu nie pasuje albo....
Kiedy robiłam remont zaprosiłam takiego jednego z GL po wiadomości na priv jaki jest super-hiper. Wpadł z neseserkiem pod krawatem i po wejściu do lokalu sprawiał wrażenie wyraźnie zdegustowanego, że tyle roboty. Przez tydzień się nie odzywał, a na pytanie kiedy zamierza dać wycenę, odezwał się po kolejnym tygodniu, że on to chyba jednak nie ma czasu, ale może polecić kolegę. Tyle, że wówczas to remont był już w toku, a fachowcy którzy go wykonywali (pewnie nawet nie wiedzący o istnieniu portalu superspecjalistów GL) nie bali się brudu i kurzu. GL zaczyna mi się kojarzyć z takimi fachowcami "ąę" od siedmiu boleści albo takimi co za każdą informację najlepiej kasowaliby pieniądze.

No niestety Pani również do niego należy, ale Pewnie ta opinia się Pani nie tyczy. Jak zwykle wszyscy, tylko nie ja....

Nigdy nie oferowałam swoich usług w odpowiedzi na jakikolwiek post na GL, więc pana komentarze są nie na miejscu. Nie wpadłabym na to, żeby sprzedawać moje usługi na forach, które w mojej ocenie powinno służyć pomocą oraz wymianą informacji i doświadczeń.
Dlatego nie chciałem kupować tylko uzyskac gratis, jak sama Pani napisała, chciałem wymianić informacje.....Niestety, ale to Pani czyta nieuważnie czyjeś wypowiedzi.....

>Widzę jednak że niektorym merkantylizm
przesłania wszystko. Można oczywiście próbować sprzedać coś przy okazji, ale Pana podejście jest delikatnie rzecz ujmując niegrzeczne.
Niech się Pan lepiej przyzna że na większość moich pytań nie byłby Pan po prostu w stanie odpowiedzieć :-), bo najlepiej aby klient nie zadawał żadnych pytań i wciska się mu to, co akurat jest pod ręką i na czym można najlepiej zarobić. No offence, zauważyłam że większość stolarzy ma takie podejście :-)

Tak, tylko, ze w przeciwieństwie do Pani branży, moją pracę Klient potrafi zobaczyć i ocenić i albo mnie poleci albo nie, albo zapłaci albo nie. Nie ma układów za plecami i całego tego smrodu.Wojciech R. edytował(a) ten post dnia 09.07.11 o godzinie 16:47

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Wojciech R.:

Tak, tylko, ze w przeciwieństwie do Pani branży, moją pracę Klient potrafi zobaczyć i ocenić i albo mnie poleci albo nie, albo zapłaci albo nie. Nie ma układów za plecami i całego tego smrodu.

Widzę, że ma Pan jakieś poważne kompleksy. Niestety tutaj nie pomogę :-)
Układy? Hmmm... teorie spiskowe to podobno przejaw paranoi, ale co ja tam wiem :-)Poza tym niech się Pan pohamuje z imputowaniem komuś kogo Pan nie zna swoich obsesji i stereotypowego postrzegania rzeczywistości.

Z tą zapłatą to niech Pan nie przesadza. Wykonawcy mebli winszują sobie od 30 do 50% zaliczki za tzw. "kota w worku", a kolejne 60-40% przed montażem mebli bez możliowści weryfikacji czy się do czegokolwiek nadają. Najlepiej w ogóle nie ustalaliby szczegółów nt. takich "detali" jak okucia etc. Myślą, że wystarczy np. poodmieniać przez przypadki słowo "Blum" i klient ze szczęścia zemdleje. O tym, że zawiasy Bluma kosztują już od śmiesznych 3PLN do XPLN jakoś wstydliwie nie wspominają :-/ Ja naprawdę rozumiem, że dla większości wykonawców nim klient mniej świadomy, tym lepiej, ale jest to zachowanie nieetyczne. A wracając do Pana wypowiedzi, chętnie zlecę wykonanie mebli komuś kto nie chce zaliczki i będzie się po robocie martwił czy mu zapłacę :-) Już widzę tabuny chętnych.

A co do googlania, to co się dało to sobie wygooglałam - część pytań i wątpliwości pozostała, bo moje pytania dotyczą opinii na temat blatów, a nie faktów i dogmatów. Tutaj nie ma prawd raz objawionych, bo nie chodzi mi o marketingowy bełkot producentów, a o opinie ludzi którzy te blaty użytkują i z nimi pracują. Z pewnością nie są to informacje, za które ktokolwiek mający choć trochę rozumu (o moralności nie wspominając), mógłby żądać jakiejkolwiek zapłaty czy barteru usług. Wciąż nie rozumiem po co Pan się udziela nie na temat, bo przecież - jak Pan wcześniej napisał - na blatach się nie zna (?). Sugeruję aby skończył Pan trolować (mocne słowo, ale z przykrością stwierdzam, że adekwatne w tym przypadku). O sprawach podatkowych stanowią grupy podatkowe, a za OT powinno być ostrzeżenie moderatora.

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Katarzyna Baran:
agnieszko,

nie jestem specjalistą od blatów laminowanych, ponieważ za nimi nie przepadam. preferuję takie rozłożenie środków przeznaczonych na realizację kuchni, aby kosztem mebli i mechanizmów, zastosować blaty kamienne lub kompozytowe, które są o niebo lepsze zarówno pod kątem użyteczności jak i prezencji.

ale jeśli muszę zastosować laminat, to stosuję blaty lupusa lub juana - mają najlepszy wybór dekorów, grubości, powierzchni i zaobleń. moim zdaniem zaoblenie R5 jest całkiem przyzwoite estetycznie przy grubości co najmniej 38 mm.

co do łączenia blatów laminowanych - nie trzeba stosować listew - jeśli starannie będą docięte i skręcone pod spodem metalowymi płaskownikami to niewielkie szczeliny można wypełnić pod kolor kitem do parkietu (ma właściwości silikonu, ale jest matowy.

wycinanie blatu zalecam już po montażu kuchni, na miejscu najlepiej.

tutaj zdjęcia z jednej z moich realizacji z laminowanym blatem dociętym i połączonym bez listew:


Obrazek



Obrazek



Obrazek


I o taką opinię mi chodziło. Pomoże mi to z pewnością podjąć decyzję. Dziękuję.
Wojciech R.

Wojciech R. grafika,
projektowanie

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Agnieszka K.:
Widzę, że ma Pan jakieś poważne kompleksy. Niestety tutaj nie pomogę :-)
Układy? Hmmm... teorie spiskowe to podobno przejaw paranoi, ale co ja tam wiem :-)Poza tym niech się Pan pohamuje z imputowaniem komuś kogo Pan nie zna swoich obsesji i stereotypowego postrzegania rzeczywistości.
Niestety, ale dziś rolnik, stolarz czy murzarz nie równa się kretyn. Dostęp do wiedzy oraz media pokazały na czym ten swiat jest zbudowany.
Te oklepane slogany, które Pani cytuje są juz nie na czasie. No ale to już wogóle nie na temat.
Poza moim bełkotem i jednej wypowiedzi Pani Katarzyny nie otrzymała Pani zadnych odpowiedzi, mimo, ze zadała Pani pytanie nie tylko w tym dziale. To też o czymś swiadczy.......Wojciech R. edytował(a) ten post dnia 10.07.11 o godzinie 00:00
Wojciech R.

Wojciech R. grafika,
projektowanie

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

.Wojciech R. edytował(a) ten post dnia 26.07.11 o godzinie 11:46
Wojciech R.

Wojciech R. grafika,
projektowanie

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Agnieszka K.:

Z tą zapłatą to niech Pan nie przesadza. Wykonawcy mebli winszują sobie od 30 do 50% zaliczki za tzw. "kota w worku", a kolejne 60-40% przed montażem mebli bez możliowści weryfikacji czy się do czegokolwiek nadają.

Powinna Pani wiedzieć że 30 czy 50% to tylko odpowiednio część setna jedności. Nie obrazuje to wcale rzędu wynagrodzenia za wykonana usługę. Nie mogę zrozumiec co Pani miała tu na mysli.

Myślą, że wystarczy np. poodmieniać przez przypadki słowo "Blum" i klient ze szczęścia zemdleje. O tym, że zawiasy Bluma kosztują już od śmiesznych 3PLN do XPLN jakoś wstydliwie nie wspominają :-/

Znów kryptoreklama???
Blum to nie jakiś luksus a raczej standard.....
A co do googlania, to co się dało to sobie wygooglałam - część pytań i wątpliwości pozostała, bo moje pytania dotyczą opinii na temat blatów, a nie faktów i dogmatów. Tutaj nie ma prawd raz objawionych, bo nie chodzi mi o marketingowy bełkot producentów, a o opinie ludzi którzy te blaty użytkują i z nimi pracują. Z pewnością nie są to informacje, za które ktokolwiek mający choć trochę rozumu (o moralności nie wspominając), mógłby żądać jakiejkolwiek zapłaty czy barteru usług. Wciąż nie rozumiem po co Pan się udziela nie na temat, bo przecież - jak Pan wcześniej napisał - na blatach się nie zna (?).

Bo jak Pani sama wcześniej wspomniała forum tego typu słuzy do wymiany informacji i własnie chciałem je z Pania wymienić. Nie rozumiem Pani niechęci i oburzenia. Zaprzeczanie samemu sobie to objaw hipokryzji.

Sugeruję aby skończył Pan trolować (mocne
słowo, ale z przykrością stwierdzam, że adekwatne w tym przypadku). O sprawach podatkowych stanowią grupy podatkowe, a za OT powinno być ostrzeżenie moderatora.

No niestety tu nie sąd i mogę zabierac głos nawet niepytany.....

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Tak poczytałam o tym co piszecie i w sumie sama już nie wiem.mam upatrzoną firmę ,u której chciałam zamówic takie blaty z luminatu do kuchni,bo powiem szczerze ze mam dosyć jednak tych wszystkich kuchni z Ikei,zreszta co mój drugi znajomy ma taka kuchnie,wiec ja nie chce tego powielać.Ale teraz pytanie co Wy tak naprawde o tym sądzicie,bo juz pogubiłam sie troszkę.Na co tak naprawde mam patrzec przy wyborze takiego baltu na jego drubość,wykonanie to wiem,ale na co jeszcze ...No i jak z cena ? Od ilu sie zaczynaja takie blaty?
Agnieszka Gachowska

Agnieszka Gachowska Ładne rzeczy, ładne
rzeczy

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Witam,
montujemy blaty laminowane od wielu lat, różnych firm. Trzeba zwracać uwagę np. na zakończenie od spodu i wybrać profil gdzie laminat jest podklejany dodatkowo a nie kończy się wraz z "noskiem" bo wtedy łatwo odejdzie np przy zlewie. Nie polecam blatów z wysokim połyskiem dla kogoś kto dużo w kuchni gotuje i nie ma zamiaru wyprowadzać się po 5 latach ponieważ niestety wycierają się. Teraz np. w Lupusie jest promocja i blat 4,1 m mozna kupić od 150 zł uważam, że jest to warte uwagi.
Rzeczywiście niektóre blaty z Lupusa, Juana i niektóre z Chobotu mają jakby lepszy jakościowo laminat na wierzchu niż np Krono, ale ponieważ i oni zmieniają często swoich dostawców to niestety można się rozczarować. Można też wybrać laminat z Abetlaminati i dać do sprasowania tam mają bardzo porządne laminaty. Bynajmniej mi nie zdarzyło się miec z nimi wpadek. Wybór kolorów i faktur jest u każdego z tych producentów spory oczywiście w Abet najwiekszy, bo sa producentami :)
Generalnie blaty z wyższej półki cenowo tj. coriany, kamienie są na wiele, wiele lat zwłaszcza, że można je odnawiać. Są też tacy klienci, którzy uważają, że za te pieniadze są w stanie wymienic sobie blaty co 5 lat na nowe (i tak licząc na okrągło to może im starczyć na dwie/trzy/cztery a czasem i kilka wymian uwzgledniajac koszty wymiany).
Projektanci lubią pracować kamieniami i np konglomeratami, bo można za pomocą nich uzyskać piękne, niepowtarzalne formy i kuchnie staja się wyjątkowe.
Jeśli cokolwiek pomogłam to się cieszę.

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Marta a może warto pomyślec też nad takimi blatami do kuchni z laminatu
http://mitar.pl/
Ja już wielokrotnie nawet i znajomych widziałam takie rozwiązanie i muszę przyznać,że takie blaty wyglądaja naprawdę fajnie.Ludzie rzeczywiście już po mału nudzą sie kuchniami made in Ikea.

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Patrycja sam się właśnie nad takimi blatami zastanawiam. Rozumiem, że Ty jeszcze nie masz takiego rozwiązania u siebie ?
Zapytaj znajomych jak takie blaty sprawdzają sie w codziennym użytkowaniu ich ,wiadomo jak jest w kuchni, jak przetrzymują krojenie, rozbijanie mięsiwa ;) ?
Bogna Węgorska

Bogna Węgorska Mistrz NLP,
Certyfikowany
ThetaHealer®DNA 3,
chirurg fant...

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Blaty kamienne są w tej chwili w bardzo dobrych cenach (jak się poszuka) i takowe polecam. Jeśli ktoś chce jedna blat laminowany to zasadniczo nie ma między nimi rożnicy (piszę zasadniczo żeby nie rozpiswyać się o firmach:)))). Nie produkuje się już blatow laminowanych NIE ZABEZPIECZANYCH od spodu uszczelką na łączeniu (jak ktośtam sobie pisał- może ma zapas). Laminaty z Abetu są rzeczywiście bardzo dobre ale występuje tu problem z prasowaniem i narożnikiem a nie każda firma sobie z tym radzi. Chyba że klientowi odpowiada czarna krecha w narożniku.
Pozostają blaty z konglomeratow (niezależnie od nazwy handlowej: Corian, Silestone, Staron itd.) Bardzo trwałe ale i drogie. Przy Silestonie i podobnych musi być obroka kamieniarska i są niestety widoczne łączenia. Coriany mają ceny dość zaporowe (niezależnie od brandu).

Czy laminaty: prywatnie "tak"- sama mam ponad 10 lat i jest w dość dobrym stanie, w poprzednim mieszkaniu miałam laminat w wysokim połysku i nic się nie działo (chyba że ktoś kroi bez deski ale to każdy materiał się zarysuje).
Laminat dobry jest też jako "przejściowka" np.droga kuchnia z laminowanym blatem a za rok-2 blat kamienny.
Moj następny prywatny blat będzie grantowy;)))

i jeszcze jedno: w kuchni używa się desek. Miałam przypadek reklamacji zlewu Blanco (z wieczystą gwarancją) ale stanęła na nim 150kilogramowa gosposia.... miałam też reklamację wanny Kaldelwei (droga!) bo klient zabijał na brzegu karpia tłukąc młotkiem.... Oczywiście reklamcje nie uznane z oczywistych powodow;)))Myślcie trochę;)Bogna Węgorska edytował(a) ten post dnia 27.12.11 o godzinie 12:56

Temat: Blaty z laminatu do kuchni

Zgadzam się z przedmówczyniami, które proponują blaty kamienne.
Jest to trwałość na długie lata i do tego mega praktyczność.
Stawianie gorących garów, krojenie, szatkowanie, cięcie itp.
Koszty użytkowania blatów kamiennych bądź też z kwarcogranitu na pewno się szybko zwrócą. Dochodzą również aspekty wyglądu estetycznego i możliwości wyboru kolorów i faktur.

Następna dyskusja:

Marmur, granit - blaty, sch...




Wyślij zaproszenie do