Bogdan Jaśkiewicz

Bogdan Jaśkiewicz Czasem siedzę w
lesie...

Temat: Drewniane naczynia

Pytanie z nurtu survivalu "prymitywnego" lub "antycznego". Latem będę się zabierał za robienie naczyń z drewna. Próbowałem już wypalania i rzeźbienia. Myślę o toczeniu, ew. naczyniach z kory brzozowej. I w związku z tym mam dwa pytania:

1. Jak zaimpregnować naczynia wykonane z drewna? Myślałem o wosku lub żywicy ale brak mi doświadczeń.

2. Czy macie jeszcze jakieś pomysły na wykonanie naczyń w terenie?

konto usunięte

Temat: Drewniane naczynia

Mam!

Wstyd się jednak przyznać, że naczynko, które mam - a jest to kubek z kory brzozowej uszczelniony woskiem pszczelim - nie jest moim wytworem. Dostałem go w prezencie od Andrzeja Trembaczowskiego, autora książki "Zanim wyruszysz, czyli coś o survivalu".

Ty go Bogdanie akurat znasz dobrze...

PS. Łukasz Łuczaj dopytywał się o Ciebie, więc daj mu znak życia.

konto usunięte

Temat: Drewniane naczynia

Bogdan Jaśkiewicz:
Pytanie z nurtu survivalu "prymitywnego" lub "antycznego". Latem będę się zabierał za robienie naczyń z drewna. Próbowałem już wypalania i rzeźbienia. Myślę o toczeniu, ew. naczyniach z kory brzozowej. I w związku z tym mam dwa pytania:

1. Jak zaimpregnować naczynia wykonane z drewna? Myślałem o wosku lub żywicy ale brak mi doświadczeń.

2. Czy macie jeszcze jakieś pomysły na wykonanie naczyń w terenie?

Olej lniany i pszczeli wosk na ciepło.

a z survivalowych patentów to roztopiony plastik ew. przecięta opona która sama w sobie stanowi niezłe koryto! ;D

konto usunięte

Temat: Drewniane naczynia

drewno najlepiej impregnować właśnie olejem, tak jak się robi z każdą nowo zakupioną drewnianą łyżką, deską do krojenia...
tak samo smarujemy drewniane naczynia, oczywiście olej lniany jest chyba najlepszy bo wnika głęboko i krystalizuje wewnątrz choć trwa ten proces parę tygodni.
W ostateczności można stosować każdy olej roślinny.

No i gorący wosk... ale nie jestem pewien czy to najlepsze dla elementów spożywczych, ale można próbować, w końcu wosk toksyczny nie jest :).
Jerzy B.

Jerzy B. always lead don't
follow

Temat: Drewniane naczynia

wosk tak sobie wchodzi w drewno, a i tworzy warstwę która później może "wiązać" się z jedzeniem podczas krojenia ;)

konto usunięte

Temat: Drewniane naczynia

krojenie to pikuś, gorzej jak to będzie micha do której nalejemy gorącej zupy ;)

...ale jak mówiłem - wosk toksyczny nie jest, a nawet zdrowy ;)

konto usunięte

Temat: Drewniane naczynia

Natomiast jeśli chodzi o korę brzozową, bo najlepiej używać żywicy sosnowej, albo dziegciu, a nawet smoły - tylko, że uzyskanie dwóch ostatnich wymaga więcej pracy. obiecuję sobie od dawna, że wreszcie dokonam tej suchej destylacji a wtedy pochwalę się własną smołą i dziegciem.

a żywicę przed nakładaniem też oczywiście rozpuszczamy...ale to się rozumie samo przez się, że półpłynnym specyfikiem się lepiej smaruje ;)
Staszek K.

Staszek K. m. in. geograf

Temat: Drewniane naczynia

Ja swego czasu woskiem pszczelim i łojem impregnowałem buty wysokogórskie, natomiast drewno dobrze się impregnuje podczas gotowania w oleju roślinnym i jest bardziej podatne na formowanie. Aczkolwiek w terenie to może być zbyt skomplikowane (potrzebna duża ilość oleju i drugie duże naczynie) i pozostaje chyba tylko wcieranie oleju w drewno.

Bogdanie, jeżeli to naczynie np. z kory brzozy ma służyć do gotowania to chyba lepiej tego nie impregnować (nigdy nie gotowałem wody w impregnowanym naczyniu z kory więc dokładnie nie wiem), ponieważ impregnat nie pozwala na wsiąknięcie wody w drewno. A to jest bardzo ważne bo zabezpiecza drewno przed nadpaleniem. Dodatkowo woda wsiąkając w drewno powoduje jego pęcznienie i niejako naczynie samo się uszczelnia.

PS. Patrząc na bardzo fajne zdjęcia Bartka widać na jednym z nich naczynie z kory. Lecz w przypadku gotowania w takim naczyniu zakładki powinny być wykonane do wewnątrz, ponieważ wszystko co nie jest nasiąknięte wodą w kontakcie z płomieniem lubi się przypalać.Staszek K. edytował(a) ten post dnia 18.03.08 o godzinie 15:07

konto usunięte

Temat: Drewniane naczynia

Staszku... zapominasz o metodzie gotowania gorącymi kamieniami :P
Staszek K.

Staszek K. m. in. geograf

Temat: Drewniane naczynia

To trochę dla masochistów. Najpierw trzeba czekać aż nagrzeją się kamienie a później pić kamienną herbatkę. :-)

konto usunięte

Temat: Drewniane naczynia

lepsza kamienna niż zimna ;)
Anna Sołyga

Anna Sołyga Samodzielny
Publiczny Szpital
Kliniczny Nr 1 w
Lublinie

Temat: Drewniane naczynia

Panowie pomocy! :)
Kupiłam zestaw drewnianych naczyń z drzewa lipowego i po obejrzeniu stwierdzilam, ze nalezy je jakos zaimpregnowac! :)
ale ot to moje pytanie! Myslicie, ze tym olejem lnianym dam rade? Po prostu ten olej wcierac w naczynia? Czy jak to zrobic? Naczynia beda wykorzystywane jako talerze np. Do drugiego dania, na przystawki, a ponadto do tego mam takie wielgachne korytko, w ktorym.widze np. Mieso wieprzowe z cebulka, jakies szaszlyki itp wiec bedzie tlusto i brudno! Pomocy!
Monika Kawalerowicz

Monika Kawalerowicz Kierownik, Lidl
Polska

Temat: Drewniane naczynia

Z własnego doświadczenia mogę Wam powiedzieć że rewelacyjnie wykonane naczynia biodegradowalne oferuje firma https://www.contipack.pl/ W ich ofercie znajdziecie m.in. sztućce drewniane, naczynia trzcinowe, słomki papierowe i wiele więcej. Możecie być pewni że produkty jakie od nich otrzymacie są w pełni ekologiczne i wytwarzane z wysokiej jakości materiałów. Jestem pewna że w ich ofercie znajdziecie wszystko co potrzebne. Polecam szczerze to miejsce.



Wyślij zaproszenie do