konto usunięte

Temat: PRZEPISY

Ja ze swojej strony polecam dziś SAŁATKĘ MEDIOLAŃSKĄ:

- sałata lodowa - drzemy
- boczek - kroimy w paseczki i smażymy
- orzeszki ziemne solone - prażymy
- pomidory suszone w oliwie - oddzielamy oliwę od pomidorów
- sos vinegret - kupujemy:)
- kurczak - smażymy
- przyprawa do kurczaka - używamy do kurczaka
- pomidorki koktajlowe - kroimy w księżyce

WSZYSTKO ŁĄCZYMY, ZALEWAMY SOSEM I OLIWĄ Z POMIDORÓW I JEMY Z BAGIETKĄ NACIERANĄ CZOSNKIEM!

Smacznego!
Do dania polecam wino podawane w połówkach wydrążonych melonów. Najlepiej białe półsłodkie, a na spód melona sok malinowy. PYCHA!

Temat: PRZEPISY

Ja też polecam - z innej beczki ciasto.

200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wody
1 szklanka mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
1 szklanka jasnego cukru demerara
3 pełne łyżki kakao
3 średniej wielkości jajka
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 75 ml maślanki
100 g mrożonych malin + drugie tyle do dekoracji
I na polewę:
1 szklanka cukru pudru
3 pełne łyżki kakao
3 łyżki mleka
3 łyżki masła

Czekoladę połamaną na kawałki rozpuścić z wodą, masłem, kawą; lekko przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, kakao, dodać oba cukry i dokładnie je wymieszać z mąką. Jajka rozmącić ze śmietaną i dodać do sypkich składników, dodać również czekoladę z masłem i rum, wymieszać dokładnie. Wsypać mrożone maliny, wymieszać.

Formę natłuścić i wysypać bułką tartą bądź kaszą manną. Wlać ciasto i piec je 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 140°C.

Wykonać polewę: mleko rozpuścić z masłem i gorące wlać do cukru przesianego z kakao. Wymieszać na gładką masę. Można dodatkowo dodać łyżkę rumu. Jeśli polewa wydaje się nam zbyt gęsta (a taka mi się wydawała - dodać więcej mleka z masłem). Na lekko przestudzonym cieście rozsmarować polewę i odstawić do zastygnięcia.

Przepis pochodzi z mojewypieki.blox.pl. Sprawdza się rewelacyjnie, wychodzi za każdym razem. I nie zajmuje dużo czasu.
Jarosław P.

Jarosław P. Manager ds.Sprzedaży
dla sieci Orange

Temat: PRZEPISY

Jakub Piotr P.:
Ja ze swojej strony polecam dziś SAŁATKĘ MEDIOLAŃSKĄ:
Jakubie, postaram się krótko i treściwie - REWELACYJNY PRZEPIS!!

:-)Jarosław Popiel edytował(a) ten post dnia 28.12.08 o godzinie 19:16

konto usunięte

Temat: PRZEPISY

Jestem Jakub Kuba Piotr Panek, także zwrot Piotrze nie jest wskazany jako pierwszy:) Pozdrawiam.
Dariusz Młynarczyk

Dariusz Młynarczyk Zarządzanie marką

Temat: PRZEPISY

Witam.
Osoby, które gotują potrawy lub znają przepisy dla alergików pokarmowych prosimy o kontakt.

Są co najmniej 3 powody:
1. tworzymy książkę kucharską dla alergików i zbieramy przepisy
2. ogłosiliśmy konkurs kulinarny na "Przepis dla alergika". Zwycięzcy otrzymają ekstra nagrody o łącznej wartości ponad 10 tysięcy zł!!!
Więcej: Konkurs na przepis dla alergika
3. innym alergikom przyda się wasze doświadczenie

Darek Młynarczyk
redakcja@jaalergik.pl
Video portal o alergiach www.JaAlergik.pl
Justyna Goławska

Justyna Goławska Senior Digital
Project Manager

Temat: PRZEPISY

ja polecam ciasto keks:

Przepis pozwala na upieczenie dwóch blaszek keksu (60 dag ciasta)

Składniki:

60 dag mąki
30 dag masła
30 dag cukru pudru
10 jajek
proszek do pieczenia- około 20 dag
90 dag do 1 kg bakalii (figi, śliwka kalifornijska- najmniej, orzechy włoskie, daktyle, morele suszone, rodzynki, banany- chipsy, wiórki kokosowe, ananas, żurawina)

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać 3 jajka, następnie 1/3 mąki i wymieszać. Dodawać kolejno: 3 jajka i 1/3 mąki (wymieszać), 4 jajka, 1/3 mąki (wymieszać). Na koniec dodać proszek do pieczenia i bakalie. Wszystko wymieszać i rozlać do blaszek.
Piec około 60 min w temperaturze 180-190 stopni.

Ciasto wg tego przepisu będzie można kupić niebawem w http://www.tradycyjnejedzenie.pl/



Wyślij zaproszenie do