Agnieszka K.

Agnieszka K. Event Coordinator

Temat: Kurs Kulinarny- kuchnia indyjska oparta na Ayurvedzie

Kurs poprowadzi Piotr Henschke, wegetarianin z 20-letnim stażem i były szef kuchni restauracji wegetariańskich. Przez wiele lat podróżując po Azji zgłębił tajniki kuchni ajurvedyjskiej (staroindyjskiej) oraz chińskiej, dla których zdrowe odżywianie jest profilaktyką w zwalczaniu chorób oraz sposobem na piękno, zdrowie i długowieczność.
W trakcie kursu będzie można zapoznać się z wieloma egzotycznymi przyprawami, ich zastosowaniem w kuchni oraz w medycynie. - Używać będziemy świeżych indyjskich warzyw oraz wielu innych egzotycznych produktów. Każdy uczestnik otrzyma także zbiór przepisów z opisami przypraw.

Piotr Henschke jest współautorem pierwszego na polskim rynku multimedialnego podręcznika gotowania – „Kuchnia Wegetariańska – Cztery Pory Roku” oraz książki - Kuchnia Wegetariańska "W Malinowym Chruśniaku"

Potrawy które postaramy się wykonać na kursie:

Ryż basmati z methi i kurkumą
Dahl z pomidorami i kokosem
Karela
Okra w pomidorach z groszkiem
Halava z marchwi i świeżego kokosu z kardamonem
Surówka z zielonego mango
Sałatka grecka z sosem vinegrette
Pakora z kapusty i cebuli
Pakora z kalafiora lub cukini
Papadamy
Sałatka z cioli, kolendry, ogórka i czarnej soli
Raita
Chutney z jabłek

Kurs podzielony jest na dwa dni.


Gdzie: Klub ruchu i tańca ChiLATI, ul Żytnia 15 lok. 21, wejście od ul. Okopowej
Kiedy: 21 września 2010 roku, godz 18:00 - 21:00 i 22 września 2010 roku, godz 18:00 - 21:00
Lub
28 września 2010 roku, godz 18:00 - 21:00 i 1 pażdziernika 2010 roku, godz 18:00 - 21:00
Cena: 165 zł za dwa dni kursu
Wszyscy goście proszeni są o wcześniejszą rezerwację miejsc, najpóźniej do 19 września.
Chętnych do uczestniczenia w mini kursie kulinarnym prosimy o zaznaczenie tego w zgłoszeniu.
Prosimy też o informację o wieku towarzyszących dzieci.
Kontakt telefoniczny: 22 403 22 74, oraz mailowy: radoscruchu@chilati.pl.