konto usunięte

Temat: Kilka slow o analizie sensorycznej

W tym temacie beda sie pojawiac informacje o analizie sensorycznej i metodach uzywanych w badaniach sensorycznych.

Analiza sensoryczna - jest to ocena jakosci, wykonana za pomoca zmyslow (wzroku, wechu, smaku, sluchu, czucia - dotyku), z wykorzystaniem kwalifikowanego zespolu oceniajacego oraz metod i warunkow, zapewniajacych dokladnosc i powtarzalnosc wynikow.

(zrodlo: Danuta Kolozyn-Krajewska, Tadeusz Sikora "Towaroznawstwo zywnosci", 2007)

konto usunięte

Temat: Kilka slow o analizie sensorycznej

Ja słyszałem o znacznie szerszej definicji - że jest to pomiar bez pomocy narzędzi(np popularne testy macajewa na stoisku z pieczywem:)
Agata Roter

Agata Roter technolog, Jutrzenka
Colian Sp. z o.o.

Temat: Kilka slow o analizie sensorycznej

>>
(zrodlo: Danuta Kolozyn-Krajewska, Tadeusz Sikora "Towaroznawstwo zywnosci", 2007)


dla mnie najlepszym źródłem wiedzy o sensoryce jest Pani prof. Nina Baryłko - Pikielna. Polecam szkolenia oferowane przez jej zespół :)

konto usunięte

Temat: Kilka slow o analizie sensorycznej

Agata Roter:
>>
(zrodlo: Danuta Kolozyn-Krajewska, Tadeusz Sikora "Towaroznawstwo zywnosci", 2007)


dla mnie najlepszym źródłem wiedzy o sensoryce jest Pani prof. Nina Baryłko - Pikielna. Polecam szkolenia oferowane przez jej zespół :)

Calkowicie sie zgadzam. Ale akurat nie mialem zadnego innego polskojezycznego zrodla pod reka niz ta ksiazka. Definicja podana przez Pania prof. Kolozyn-Krajewska jest rownie dobra :)

Na moich studiach podstawowym zrodlem byla ksiazka H.T. Heymann i H. Lawless "Sensory evaluation of food". W zeszlym roku pojawilo sie nowe wydanie, ktore mozna ja znalezc na google books. Polecam :)
Michał Nycz

Michał Nycz Doświadczony manager
sprzedaży

Temat: Kilka slow o analizie sensorycznej

Analiza sensoryczna - jest to nauka o pomiarze i ocenie właściwości produktu za pomocą jednego lub kilku zmysłów stosowanych jako aparat pomiarowy, przy zachowaniu odpowiednich warunków oceny oraz wymagań dotyczących przeprowadzających je osób oraz użycia metod adekwatnych do zadania stawianego ocenie.

(Źródło: Wykłady Prof. Teresy Fortuny)

Temat poruszany na każdym stopniu mojej wyższej edukacji i osobiście uważam, że mimo w niektórych kręgach nauki temat nie jest traktowany do końca poważnie to jest to istotna sprawa, żeby w sposób w miarę ujednolicony być w stanie profesjonalnie ocenić produkty spożywcze.Michał Nycz edytował(a) ten post dnia 16.02.11 o godzinie 22:23



Wyślij zaproszenie do