Temat: Przewodnik kulinarny
Tak naprawdę prawie nikt (ani ja) nie będzie pewien co jadł, gdyż istnieje kilkanaście różnych głowonogów.
Tak dobrze przeczytaliście -kilkanaście stworzeń z tego gatunku :)
Stworzonka te pokrojone i odpowiednio przygotowane a nie mówiąc kiedy są panierowane ciężko jest odróżnić na talerzu a niektóre nawet w sklepie ribnym kiedy są jeszcze w całości.
Poniżej są wszystkie żyjące w Adriatiku Głowonogi:
Lignja (kalmar)
Lignjica -nie jest to mały kalmar. Nie rzadko sprzedawana jako kalmar.
Sipa (sepia)-podobna w smaku ale jest twardsza od Lignje i Lignjice.
Jako jedyna z gatunku głowonogów ma jakby namacalną twardą "kość" (np kalmar ma zamiast tej "kości" coś jakby kawałek podługowatej przezroczystej folii plastykowej).
Jest to coś takiego białego, twardego i płaskiego w kształcie litery "O" co się daje np papugom by sobie czyścili i ostrzyli dziob. Posiada też specyficzny czarny tran, który się używa do Riżoto od Sipe (ryż z sepią). Danie jest niezbyt pięknego koloru, bo czarne ale w smaku jest wyśmienite- dla mnie lepiej smakuje niż Riżoto sa morskim plodovima (ryż z owocami morza) i najbardziej mi smakuję z owoców morza :)
Sipica -nie jest to mała Sipa
Bobići -jest ich kilkanaście podgatunków. Też ich znają sprzedawać jako Lignje.
Totanj lub Lignjun (kałamarnica olbrzymia)-jest bardzo twardy do gryzienia więc rzadko się używa w gastronomii.
Mrki i Bijeli Muzgavac -sprzedaje się go w sklepach rybnych (najwięcej na Istrii).
Hobotnica (ośmiornica) -najtwardsza ze wszystkich tutaj wymienionych i raczej się ją gotuje i używa do sałatek.
Radzę by ją nie próbować łapać w morzu rękoma czy nawet kombinować nożem czy czymś innym upolować, gdyż ośmiornica w przekroju od 50 cm jest w stanie złapać dziecko, które się już nie wydostanie z jej ucisku i utonie
Zaś ośmiornica przekroju 1m jest w stanie zrobić to samo z dorosłym człowiekiem.
Ośmiornica kilkoma nogami/wąsami obejmuje i trzyma ofiarę a kilkoma się trzyma skały/kamienia trzymając człowieka pod wodą jakby kotwica nie pozwalając mu wynurkować.
Nie ma jednak potrzeby panikować gdyż rzadko podchodzą brzegu i raczej żyją w głębszym morzu i w morskich jaskiniach.
Gdyby przypadkowo kogokolwiek z Was złapała najskuteczniejszą samoobroną jest, by ją nożem lub pieszczą z całej siły walnąć pośrodku między oczami- innej możliwości uratowania się z jej objęć raczej nie ma.
W Chorwacji w lokalach gastronomicznych wszystkie w/w sprzedawane są przeważnie jako 3 gatunki:
Lignja (kalmar), Sipa (sepia) i Hobotnica (ośmiornica).
Według mnie jest zrozumiałe, że tak robią, ponieważ gdyby do menu wpisali np
Bobići, Totanj czy Muzgavac musiałyby każdemu klientowi tłumaczyć, co jest co a podejrzewam czasami przekonywać, ze to się naprawdę je ;)))
Edytowane dodając polskie nazwy za pomocą Pani Magdaleny Domaradzkiej- Dziękuję :) i Google pl/hr.
Benny K. edytował(a) ten post dnia 15.07.11 o godzinie 00:24