Anna S.

Anna S. IT recruitment and
Business Development
Consultant at Vm.pl

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

za kazdym razem jak ktoś jest przeziębiony to pierwsza rada która pada w celu pomocy to - zrób sobie herbate.
Równoczesnie za każdym razem kiedy ja w Macedonii zamawiam herbate w knajpie to wszystcy nabierają bardzo współczującą minę i od razu pada pytanie - a co chora jesteś?

konto usunięte

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Anna Kucińska:
Witold Węgiełek:

tam prawie nikt nie pija herbaty.

Bo na całych Bałkanach panuje przekonanie, że herbatę to się pije tylko w sytuacji przeziębienia :-)) W pracy robię za fenomen pijąc jedną herbatkę za drugą. Próbowałam wyjaśnić, że my pijemy herbatę tak po prostu jako napój, a na przeziębienie to dodajemy rumu, soku malinowego, miodu, etc., to się jeszcze bardziej na mnie patrzyli jak na wariatkę. Najbardziej cierpię w sklepach, bo wyboru herbat tu jak na lekarstwo, ledwo kilka podstawowych smaków. Podczas ostatniej wizyty w Polsce pokazałam mojemu jak może wyglądać przeciętna półka z herbatami w sklepie, zrobiła na nim kolosalne wrażenie.


Mostarze- z kolei piłem zioło Ginko Biloba
miejscowi piją to jak my herbatę,

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Z herbatą to niestety prawda, przynajmniej w Belgradzie, ale za fantastyczną rakije mogę wybaczyć.
Bałkańskie żarcie podbiło mój żoładek- co z tego, że tłuste i mięsne.
A moze ktos jest mi w stanie wytłumaczyć, czym jest kajmak- bo że nie jaest ani serem, ani śmietana, to wiem.
Anna S.

Anna S. Project Manager

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Barbara Joanna Słania:
A moze ktos jest mi w stanie wytłumaczyć, czym jest kajmak- bo
że nie jaest ani serem, ani śmietana, to wiem.

Kajmak powstaje w wyniku gotowania mleka. Ale nie takiego UHT, tylko takiego wysokotłuszczowego prosto od krowy. Jak się takie gotowane mleko nieco przestudzi to się zbiera łyżką to co powstalo na wierzchu. Po polsku to się chyba nazywa serwatka.

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Anna Kucińska:

Kajmak powstaje w wyniku gotowania mleka. Ale nie takiego UHT,tylko takiego wysokotłuszczowego prosto od krowy. Jak się takiegotowane mleko nieco przestudzi to się zbiera łyżką to co powstalo na wierzchu. Po polsku to się chyba nazywa serwatka.
Nie, serwatka to jest ta kwaśna "woda", która zostaje po podgrzaniu kwaśnego mleka. Wg tego opisu (i tego, co zrozumiałam z rozmów z Serbami- w końcu te języki są podobne) to by było robione wg przepisu na smietanę (bo śmietane sie zbiera z mleka (lub odwirowuje)- ale śmietana po serbsku to pavlaka. tak, czy inaczej- dobre to :-)

konto usunięte

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Barbara Joanna Słania:
Anna Kucińska:

Kajmak powstaje w wyniku gotowania mleka. Ale nie takiego UHT,tylko takiego wysokotłuszczowego prosto od krowy. Jak się takiegotowane mleko nieco przestudzi to się zbiera łyżką to co powstalo na wierzchu. Po polsku to się chyba nazywa serwatka.
Nie, serwatka to jest ta kwaśna "woda", która zostaje po podgrzaniu kwaśnego mleka. Wg tego opisu (i tego, co zrozumiałam z rozmów z Serbami- w końcu te języki są podobne) to by było robione wg przepisu na smietanę (bo śmietane sie zbiera z mleka (lub odwirowuje)- ale śmietana po serbsku to pavlaka. tak, czy inaczej- dobre to :-)


kajmak to krem z gotowanego mleka nie koniecznie od krowy może być owcze lub kozi podczas z którego wyrabiany jest ser .

konto usunięte

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

az dziwie sie, ze nikt nie wspomnial o Klubie Jugoslovena w warszawie. ;)

Ani o Monte, poza tym bar Zora, naprzecikwo bulgarii magica (zreszta obok zory jest kolejna bulgarska knajpa)
bar Balbinka, na przeciwko dworca ochota(choc na samej kawiarni jest napisana kuchnia turecka, ale prowadzi to bosniak)
na nowogrodzkiej mozna wciągnąć bureka z serem
a na bemowie sprzedaja balkanskie piwo (i wino) przynajmniej kiedys bylo - knajpa sarajevo, czy jakos tak. napewno balkanska.
nie wiem czy jeszcze istnieje. :/

dodatkowo przy ochocie, obok kebapa, mozna tez kupic cevapi (tak mysle, ze jeszcze tam sa ;))

jest tego troche.Anna Sowińska edytował(a) ten post dnia 16.01.09 o godzinie 21:29
Joanna  Morawska-Jancele wicz

Joanna
Morawska-Jancele
wicz
Koordynator
administracyjny,
menadżer projektów

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Co do herbaty to potwierdzam, za jako jej zwolenniczka budzilam zdziwienie zamawiajac herbate, czy to w Belradzie, Sarajewie, czy na poludniu Chorwacji. Moj kolega z Belgradu powiedzial, ze oni pija czarna herbate gdy sa chorzy, mieli ze mnie niezly ubaw...:-)
Co do jedzenia to mnie urzekla kuchnia w Belgradzie wlasnie, szczegolnie ze mialam okazje sprobowac przetworow domowej rooty, w tym ajvar, papryke w occie i inne. Najlepsza rybe na swiecie jedlam wlasnie tam w restauracji nad Dunajem, ktora po prostu nazywala sie KONOBA. Polecam. Bedac w Warszawie sprobuje odwiedzic polecane przez Was miejsca!!

konto usunięte

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Joanna Morawska:
papryke w occie

Muszę sprostować by się nikt nie struł:)) probójąc zrobić samemu, iż chodzi o pieczoną i obraną paprykę z czosnkiem i fetą(lub nie) w oleju a nie w occie;),najlepiej z oliwi ale Kujawski:) też może być.

konto usunięte

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Ernest Ivanda:
banja luka nie ma nic wspolnego oprocz nazwy z zarciem balkanskim.
ta restauracja to podpucha i nic wiecej.

Popieram,
zwykły szyt z cenami z kosmosu.
Joanna D.

Joanna D. raz dwa trzy już

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Anna Sowińska:
na nowogrodzkiej mozna wciągnąć bureka z serem


Gdzie dokładnie? Chętnie spróbuję?Joanna Dróżdż edytował(a) ten post dnia 18.01.09 o godzinie 22:10

konto usunięte

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Joanna Dróżdż:
na nowogrodzkiej mozna wciągnąć bureka z serem

Gdzie dokładnie? Chętnie spróbuję????


hmmm, jak to wytlumaczyc?
wariant1: idziesz sobie nowogrodzka od strony sobieskiego. idziesz, mijasz jakas drukarnie i widzisz mały obrzydliwy budyneczek. jest to cukiernia/piekarnia. prowadzi ja albanczyk i tam sprzedaja burki - ok 4.5 zl. ostatni raz jadlam jakos z 2-3 miesiace temu, bo zawsze jakos mi bylo nie podrodze.

wariant2: jestes przy dworcu ochota, przechodzisz na druga strone. sa tam rozne knajepczki. mijasz Kafe Balbinka (prowadzona przez bosniaka ;)) wchodzisz w podworko i widzisz rózowy maly budynek. to jest to.

:)
Arkadiusz Rafał S.

Arkadiusz Rafał S. żeglarz, organizator
imprez i rejsów
żeglarskich

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Ljubomir K.:
Joanna Morawska:
papryke w occie

Muszę sprostować by się nikt nie struł:))
probójąc zrobić

Eee tam, w Polsce papryka w occie to u każdej gospodyni:P, wiec raczej trujące to nie jest;))
samemu, iż chodzi o pieczoną i obraną paprykę z czosnkiem i fetą(lub nie) w oleju a nie w occie;),najlepiej z oliwi ale Kujawski:) też może być.

Ja to robię tak:
- piekę paprykę w całości w piekarniku prawie do czarnej skórki
- po upieczeniu zdejmuję skórkę i nie wyjmuje nasion (czyli staram się mieć "całe" papryki)
- robię zalewę: oliwa, ocet (zwykły lub winny) rozcieńczony z wodą pół na pół, pietruszka, czosnek i sporo soli - i zalewam tym paprykę.
Potem jakieś 12 h w lodówce i volia, palec lizać!!!
Zresztą to jest przepis jednego dawnych kucharzy z "Małej Serbii"

Notabene w podobnej zalewie można robić wiele innych rzeczy - bakłażany, cukinie czy gotowane buraczki pokrojone w cienkie plasterki - debeściarskie!!!Arkadiusz Rafał S. edytował(a) ten post dnia 18.01.09 o godzinie 23:05

konto usunięte

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Arkadiusz Rafał S.:
Ljubomir K.:
Joanna Morawska:
papryke w occie

Muszę sprostować by się nikt nie struł:))
probójąc zrobić

Eee tam, w Polsce papryka w occie to u każdej gospodyni:P, wiec raczej trujące to nie jest;))
samemu, iż chodzi o pieczoną i obraną paprykę z czosnkiem i fetą(lub nie) w oleju a nie w occie;),najlepiej z oliwi ale Kujawski:) też może być.

Ja to robię tak:
- piekę paprykę w całości w piekarniku prawie do czarnej skórki
- po upieczeniu zdejmuję skórkę i nie wyjmuje nasion (czyli staram się mieć "całe" papryki)
- robię zalewę: oliwa, ocet (zwykły lub winny) rozcieńczony z wodą pół na pół, pietruszka, czosnek i sporo soli - i zalewam tym paprykę.
Potem jakieś 12 h w lodówce i volia, palec lizać!!!
Zresztą to jest przepis jednego dawnych kucharzy z "Małej Serbii"

Notabene w podobnej zalewie można robić wiele innych rzeczy - bakłażany, cukinie czy gotowane buraczki pokrojone w cienkie plasterki - debeściarskie!!!Arkadiusz Rafał S. edytował(a) ten post dnia 18.01.09 o godzinie 23:05

Eee, no widzę iż znawców tutaj nie brakuje:)).
Arkadiusz Rafał S.

Arkadiusz Rafał S. żeglarz, organizator
imprez i rejsów
żeglarskich

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Ljubomir K.:

Eee, no widzę iż znawców tutaj nie brakuje:)).

No ba!!

konto usunięte

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

...więc może jednak ktoś podpowie jak zrobić burek, tak samemu?
Arkadiusz Rafał S.

Arkadiusz Rafał S. żeglarz, organizator
imprez i rejsów
żeglarskich

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Anna P.:
...więc może jednak ktoś podpowie jak zrobić burek, tak samemu?
Niech chłopaki pomogą przetłumaczyć;)
http://www.coolinarika.com/pretrazivanje?upit=burek&sc...
Ernest Ivanda

Ernest Ivanda producent, muzyk,
artysta :))

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

za to w wawie (ul.emili plater), w knajpie mala serbia mozna naprawde dobre cevape zjesc.

(tylko biore je na wynos i sam je pieke w piekarniku bo zamiast jakas muze balkanska puszczac to leca disko shity w glosnikach i jakos nie moglbym swoje cevapy jesc przy takiej muzie)
Ernest Ivanda

Ernest Ivanda producent, muzyk,
artysta :))

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Anna Sowińska:
Joanna Dróżdż:
na nowogrodzkiej mozna wciągnąć bureka z serem

Gdzie dokładnie? Chętnie spróbuję????


hmmm, jak to wytlumaczyc?
wariant1: idziesz sobie nowogrodzka od strony sobieskiego. idziesz, mijasz jakas drukarnie i widzisz mały obrzydliwy budyneczek. jest to cukiernia/piekarnia. prowadzi ja albanczyk i tam sprzedaja burki - ok 4.5 zl. ostatni raz jadlam jakos z 2-3 miesiace temu, bo zawsze jakos mi bylo nie podrodze.

wariant2: jestes przy dworcu ochota, przechodzisz na druga strone. sa tam rozne knajepczki. mijasz Kafe Balbinka (prowadzona przez bosniaka ;)) wchodzisz w podworko i widzisz rózowy maly budynek. to jest to.

:)

aniu, a jakie jest ciasto przy tym burku??
bo ja u siebie to jemy burka w ciescie a la ''francuski''.
jesli to jest zwykle ciasto do chleba to ja pasuje:)

konto usunięte

Temat: Pyszne bałkańskie jedzenie :)

Ernest Ivanda:
aniu, a jakie jest ciasto przy tym burku??
bo ja u siebie to jemy burka w ciescie a la ''francuski''.
jesli to jest zwykle ciasto do chleba to ja pasuje:)

Ajd' svrati malo na "Rakiju" da ne zaboraviš maternji;).

@All,

sorry za małe off:).



Wyślij zaproszenie do