Benny K.

Benny K. Iluzjonista "Nie
słowa lecz czyny
mówią prawdę"-własne

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Link do największego chorwackiego forum- dział kulinarny gdzie znawcy chorwackiego lub serbskiego języka znajdą tysiące przepisów jak i bezpośrednio zapytają forumowiczów o to, co ich interesuje (prawie zawsze obecnych jest kilkadziesiąt osób w tym dziale):

http://forum.hr/forumdisplay.php?f=44

Dobar tek (smacznego) :)
Anna S.

Anna S. Project Manager

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Maciej Rozmus:
Czekamy na relację z częstowania serbskich żołądków pierogami i żurkiem ;)

A proszę bardzo ;-) Opinia na temat pierogów: FUUUUUJJJ!
Żurku jeszcze nie przerabialiśmy. I żeby nie było pierogi były różnego autorstwa, a niektóre wysoko cenione wśród Polaków.
Anna Sowińska:
a moze cos bardziej hardcorowego ;) np. kaszanka lub flaki, albo
fantastycznie obślizgłe zimne nózki z octem ;)

Flaków jeszcze nie. Sama tego nie ugotuję, bo nienawidzę, a w restauracjach w PL to tylko w tych z polskim jadłem. Kaszanka jest tradycyjną potrawą serbską. Nóżki autorstwa mojej mamy zaakceptowane.
Arkadiusz Rafał S.:
:))) Widzisz, ja nie moge sie opedzić od znajomych, którzy mają
ochotę na bigos z kapusty kiszonej na sposób bałkański, czyli
w całości:))

Ale tutaj nie znają bigosu, więc nie wiem dlaczego na bałkański sposób. Chyba, że chodzi Ci o tzw. svadbarski kupus. Bardzo mu blisko do naszego bigosu, ale to wciąż nie jest to samo.

Ljubomir K.:
Anna Kucińska:
A co do przepisów, twardo się bronię przed gotowaniem serbskich potraw i systematycznie wprowadzam do domowego menu
polskie jedzenie.

Wynik w tej walce zależy chyba tylko i wyłącznie od Twej Teściowej:).

Teściowa mieszka daleko od nas :-) A z jej sarmą konkurować nawet nie planowałam, bo nie mam nerwów do owijania mięsa w małe liście kapuściane ;-).
A spróbowałaś kiedyś podvarak?

Nie, pierwsze słyszę. Obejrzałam niżej przepis, ale to na obrazku w ogóle mi nie idzie w parze z opisanymi składnikami.
Arkadiusz Rafał S.

Arkadiusz Rafał S. żeglarz, organizator
imprez i rejsów
żeglarskich

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Anna Kucińska:
Arkadiusz Rafał S.:
:))) Widzisz, ja nie moge sie opedzić od znajomych, którzy mają
ochotę na bigos z kapusty kiszonej na sposób bałkański, czyli
w całości:))

Ale tutaj nie znają bigosu, więc nie wiem dlaczego na bałkański sposób. Chyba, że chodzi Ci o tzw. svadbarski kupus.

Chodzi o składnik - kapustę kiszoną po bałkańsku, czyli w całości.
A bigos to już jak w Polsce, mięso, wędzonka itd
I chyba mu blisko do podvaraka było.

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Witam wszystkich serdecznie,

oto kilka przepisów kuchni macedońskiej: http://www.e-makedonija.pl/przepisy.htm

życzę smacznego

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

gorąco polecam książkę Iliany Genew-Pohalewy: "Bałkańskie zapiski kuchenne. Kuchnia jarska Bułgarów w przepisach i komentarzach".

Połączenie wyrażeń kuchnia bułgarska i kuchnia jarska mogą zaskakiwać;)ale sprawdziłam przepisy - palce lizać!;)
nie wiadomo tylko czy ciekawsze są w tej książce przepisy czy komentarze;)

ps. kuchnia bułgarska najlepsza na świecie!!

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Anna Kucińska:
Maciej Rozmus:
Czekamy na relację z częstowania serbskich żołądków pierogami i żurkiem ;)

A proszę bardzo ;-) Opinia na temat pierogów: FUUUUUJJJ!
Żurku jeszcze nie przerabialiśmy. I żeby nie było pierogi były różnego autorstwa, a niektóre wysoko cenione wśród Polaków.
Anna Sowińska:
a moze cos bardziej hardcorowego ;) np. kaszanka lub flaki, albo
fantastycznie obślizgłe zimne nózki z octem ;)

Flaków jeszcze nie. Sama tego nie ugotuję, bo nienawidzę, a w

Co do flaków to po chorwacki fileki,obawiązkowo są podawane z mielonim parmezanom dla mnie o wiele smacznejsze od flaków.
restauracjach w PL to tylko w tych z polskim jadłem. Kaszanka jest tradycyjną potrawą serbską. Nóżki autorstwa mojej mamy zaakceptowane.
Arkadiusz Rafał S.:
:))) Widzisz, ja nie moge sie opedzić od znajomych, którzy mają
ochotę na bigos z kapusty kiszonej na sposób bałkański, czyli
w całości:))

Ale tutaj nie znają bigosu, więc nie wiem dlaczego na bałkański sposób. Chyba, że chodzi Ci o tzw. svadbarski kupus. Bardzo mu blisko do naszego bigosu, ale to wciąż nie jest to samo.

Ljubomir K.:
Anna Kucińska:
A co do przepisów, twardo się bronię przed gotowaniem serbskich potraw i systematycznie wprowadzam do domowego menu
polskie jedzenie.

Wynik w tej walce zależy chyba tylko i wyłącznie od Twej Teściowej:).

Teściowa mieszka daleko od nas :-) A z jej sarmą konkurować nawet nie planowałam, bo nie mam nerwów do owijania mięsa w małe liście kapuściane ;-).
A spróbowałaś kiedyś podvarak?

Nie, pierwsze słyszę. Obejrzałam niżej przepis, ale to na obrazku w ogóle mi nie idzie w parze z opisanymi składnikami.
Piotr Guz

Piotr Guz młodszy kierownik
projektu, PTK
Centertel

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

witajcie
szukam konkretnych przepisow na: pasta z bakłażana, urnebes, ajwar, tzatzik, humus i taramas
jadlem te pasty ostatnio w restauracji i sa genialne na przystawke
tylko przepisy ciezko znalezc ;)
moze ktos mi pomoze?
ok
juz znalazlem
dla zainteresowanych:
Pasta z bakłażana
Bakłażan ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika (250 st), piec do
Składniki

* 1/2 kg bakłażana
* 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
* 1 roztarty ząbek czosnku
* 2 łyżki oliwy
* 4 łyżki soku z cytryny

* 1,5 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 1 łyżeczka cukru
* ćwiartki pomidora
* listki sałaty

Opis przygotowania
Bakłażan ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika (250 st), piec do mocnego zrumienienia. Wystudzić, obrać ze skórki, po czym zmiksować go i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami, przełożyć do miski i wstawić do lodówki naok 2-3 godziny. Pastę podawać schłodzoną z razowym pieczywem z ćwiartkami pomidora na listkach sałaty
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Serbian Urnebes Salad

Ingredients:
1 lb cottage cheese
1/2 cup chopped onion
2-3 garlic clove, minced
1 tablespoon grinded dry red paprika/peppers
some chopped chilie peppers
1 tablespoon tomato ketchup

Instructions:
Add onions, garlic and grinded dry peppers to the cottage cheese and mix everything together. Add chopped chilie peppers to make a Urnebes mildly to very hot. Tomato ketchup can also be mixed in.

This salad is used with barbeque and grilled meat.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Humus z ciecierzycy

składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki

Składnik składniki Ilość Czego
ciecierzyca 25 dekagramów
ząbek czosnku 3 sztuk
cytryna 2 sztuk
tahini 10 dekagramów
natka pietruszki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
zioła według uznania
Wykonanie:

Ciecierzycę namoczyć na parę godzin i gotować tak długo, aż ziarna, będą miękkie. Zmielić na masę i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami: zmiażdżonymi ząbkami czosnku, sokiem wyciśniętym z cytryn, pastą tahini ewentualnie kilkoma łyżkami oleju tłoczonego na zimno, posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i innymi przyprawami. Pasta jest doskonała do ciemnego razowego chleba.
Uwagi:

tahini - pasta sezamowa
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Taramas
(sałatka z ikry)

10 dkg kawioru,
4 kromki chleba,
1 duża cebula,
10 ml oliwy,
2 cytryny,
pieprz.

Chleb obieramy ze skórki i namaczamy w wodzie.
Odciskamy go z wody i rozcieramy na papkę.
Dodajemy kawior.
Wyciskamy sok z cytryn lączymy go z masą.
Dodajemy oliwę i prószymy pieprzem.
Układamy na talerzu i dekorujemy oliwkami oraz plasterkami cytryny.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sos tzatziki

Sos tzatziki - ogórka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, a nastepnie posolić i odstawić na 10 minut…
Składniki

* 1 świeży ogórek
* 2 duże ząbki czosnku
* łyżka koperku
* łyżka natki pietruszki
* łyżka oliwy z oliwek

* łyżka octu jabłkowego
* sól
* świeży zmielony pieprz
* 0,5 l dobrego jogurtu

Opis przygotowania
Ogórka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, a nastepnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok.
Czosnek przeciesnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Koperek i natkę posiekać i równiez dołączyć do warzyw, razem z oliwa i octem. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem, a następnie odstawić sos tzatziki do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku.
Sos tzatziki smakuje rewelacyjnie jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs oraz warzyw z grilla.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ajvar

Ajvar to gesty sos z papryki, pomidorow i baklazana. Stosowany jako dodatek do roznych potraw (na zimno jak i na cieplo).

3 papryki czerwone
10 lyzek oliwy z oliwek
1 baklazan (ok. 300 g)
1 papryczka peperoni (czerwona)
2 zabki czosnku
1 cebula
250 g miesistych pomidorow
2 lyzki soku z cytryny
sol, pieprz, slodka papryka w proszku
1. Papryki oczyscic z gniazd nasiennych i pokroic na cwiartki. Blache do pieczenia posmarowac 2 lyzkami oliwy i ulozyc na niej czastki papryki (grzbietem do gory). Zapiekamy ja w 200°C ok. 15 minut. Skorka powinna odchodzic. Wyjmujemy ja wtedy, blaszke kladziemy na kuchence i przykrywamy papryke sciereczka i dajemy je ostygnac - ok. 10 minut. Wtedy usuwamy skorke.

2. Baklazana pozbawiamy ogonka i kroimy w drobna kostke. Peperoni przekroic na pol i usunac nasionka, czosnek i cebule drobno posiekac. Pomidory spazyc i obrac ze skorki i pokroic w kostke.

3. Wszystkie skladniki zmiksowac z 8 lyzkami oliwy i sokiem z cytryny ( nie musi powstac na mus). Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i slodka papryka.

Smakuje z kazdym rodzajem mies a takze z grillowanymi warzywami.Piotr Guz edytował(a) ten post dnia 16.02.09 o godzinie 11:00
Arkadiusz Rafał S.

Arkadiusz Rafał S. żeglarz, organizator
imprez i rejsów
żeglarskich

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Piotr Guz:
witajcie
szukam konkretnych przepisow na: pasta z bakłażana, urnebes, ajwar, tzatzik, humus i taramas

Przepisy z przewodnika kulinarnego Chorwacja Pascala (w epmpikach po 29,99)

AJWAR

6 dużych papryk
6 papryczek chili
1 bakłażan
3 cebule
1/2 główki czosnku
6 pomidorów
1 szklanka oleju
sól, pieprz do smaku

Papryki, chili i bakłażana upiec, obrać ze skóry i zmiksować z dwoma łyżkami soli. Pomidory podsmażyć na oleju, przetrzeć razem ze skórką, ucierać z cebulą i czosnkiem. Wyłożyć wszystko na patelnię i dusić do odparowania nadmiaru płynu (chyba na małym ogniu). Doprawić do smaku. Sos przechowywać w lodówce.

PASTA Z BAKŁAŻANA W BIAŁYM CHLEBIE Z POMIDOREM

1 bakłażan
1 pomidor
1/2 szklanki oliwy
1 ząbek czosnku
1 cebula
4 chlebki pita
sól, pieprz

Bakłażana przekroić na pół wzdłuż i piec ok. 20 min. w temp. 220 st. C. Cebulę posiekać, pomidora sparzyć obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Upieczonego bakłażana wydrążyć, miąższ zmiksować z oliwą i ząbkiem czosnku, doprawić solą i pieprzem. Podawać z pitą posypane cebulką i pomidorkiem.

Mój przepis na TZATZIKI

Twarożek typu ostrowia lub president (na sernik, czy coś w tym stylu) ok 500g (może być gęsty jogurt)
1 ogórek
2 ząbki czosnku
oliwa
pieprz i sól do smaku

Ogórek ścieramy na grubej tarce razem ze skórką. Czosnek wyciskamy wyciskarką. Wszystko mieszamy z twarożkiem i oliwą, doprawiamy do smaku.

Urnebes to też twaróg z papryką chili. Mysle, ze jak kupisz zwykły twaróg tłusty i do tego pastę wegierską od Rolnika http://rolnik.pl/start.php?NR=108&ONE=196 i razem wymieszasz, to urnebes Ci wyjdzie:)

Taramas to potrawa grecka http://grecja.w.w.interia.pl/kuchnia/taramas.html

Humus zaś arabski http://www.ksiazka-kucharska.pl/przepis/507/Humus-z-ci...

konto usunięte

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Ponieważ dawno nie pojawił się nowy pomysł na kulinarne eksperymenty, pozwolę sobie troszeczkę ożywić forum ;) Miłej zabawy (i z góry przepraszam, jeśli któryś z Panów potraktuje to choć troszkę poważniej niż powinien) :)

Przepis na ciasto ( dla mężczyzn)
1 Z lodówki weź 10 jajek, połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj  podłogę,  następnym razem uważaj!
2' Weź sporą miskę i wbij jajka rozbijając je o brzeg naczynia.
3' Wytrzyj podłogę, następnym razem bardziej uważaj! W naczyniu  mamy 5 żółtek.
4' Weź mikser i wstaw do niego skrzydełka i zacznij ubijać jajka.
5' Wstaw od nowa skrzydełka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij  ubijać.
6' Umyj twarz, ręce i plecy. W naczyniu pozostały 2 żółtka,  dokładnie tyle potrzeba na szarlotkę.
7' Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj folią,  będziemy  dodawać mąkę.
8' Nasyp 20 dkg mąki do szklanki, pozostałe 80 dkg zbierz z  powrotem do  torebki.
9' Sprawdź czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do  miksowania.
10' Weź szybciutko prysznic!
11' Weź 4 jabłka i ostry nóż.
12' Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznij obierać jabłka. Przemyj jodyną kciuk!
13' Potnij jabłka w kostkę pamiętając, że potrzebujemy 2 jabłek  więc nie  wolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący i  środkowy.
14' Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z  ciastem,  pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj wodą.
15' Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę  bo jak  zaschnie to nie domyjesz!
16' Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika.
17' Po godzinie jeśli nie widać żadnych zmian włącz piekarnik.
18' Po przebudzeniu nie dzwoń po straż pożarną! Otwórz okno i  piekarnik.

 Po tych przeżyciach nie pozostaje nic innego jak pójść do sklepu i kupić  coś z większą zawartością alkoholu.
Tomasz Żuk

Tomasz Żuk manager, Zograph.org

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Polecam drugą książkę z serii "Bałkańskie Zapiski Kuchenne: Kuchnia Grecji Północnej w recepturach i opowieściach".
Pierwsza książka, "Dania jarskie Bułgarów w przepisach i komentarzach" , jak podtytuł wskazuje, przedstawiała tylko dania jarskie, w drugiej mamy dania mięsne, z regionów: Egejska Macedonia, Tracja, Południowy Epir. To kuchnia wielu narodów - Greków, Słowian, Żydów, Wołochów, Karakaczanów. Dużo jagnięciny, dużo warzyw, trochę ryb, sałatki i desery.

konto usunięte

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Tomasz Żuk:
Polecam drugą książkę z serii "Bałkańskie Zapiski Kuchenne: Kuchnia Grecji Północnej w recepturach i opowieściach".
Pierwsza książka, "Dania jarskie Bułgarów w przepisach i komentarzach" , jak podtytuł wskazuje, przedstawiała tylko dania jarskie, w drugiej mamy dania mięsne, z regionów: Egejska Macedonia, Tracja, Południowy Epir. To kuchnia wielu narodów - Greków, Słowian, Żydów, Wołochów, Karakaczanów. Dużo jagnięciny, dużo warzyw, trochę ryb, sałatki i desery.

Świetna jest też 'Hrvatska kuharica' Nikice Gamulina Game. Ilustracje nie tylko gotowych dań, ale i całego procesu przygotowania najpopularniejszych specjałów. W Chorwacji do kupienia za 100 - 200 Kn.

konto usunięte

Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne

Maria Magdalena K.:
Arkadiusz Rafał S.:
Przepis na rano:

Kawa po turecku czyli turska kava

2 czubate łyżki kawy (mielonej)
160 ml wody
2 płaskie łyżeczki cukru

Wodę zagotowujemy w tygielku, zdejmujemy go z ognia, dodajemy kawę i cukier i starannie mieszamy. Potem znowu na palnik aż się zagotuje. Podajemy w małych filiżankach.

(Pamiętam taką w przydrożnej kawiarni w mieście Avtovac w Bośni. A jaka barmanka tam była:O)

BTW znalazłem fajną gazetę z przepisami z CRO sprzed paru lat, wiec ja chyba przepisze:P

A mnie nauczono inaczej :))
Wodę z cukrem zagotowujemy, potem zdejmujemy z ognia i wsypujemy kawę wg uznania i stawiamy na ogień na sekundę, jak kawa podejdzie do góry to odstawiamy i potem jeszcze na chwilkę :))

Dziś świętowaliśmy Slawę i zgarnęłam przepisy na ciasta, więc wrzucę przepis na baklawę, ale to jutro i tak już mi grozi zaspanie do pracy ;-)Maria Magdalena K. edytował(a) ten post dnia 28.01.09 o godzinie 01:53


Okej....:) ja przed chwila zrobilem taka kawe i to wyglada tak ...

1...Trzeba miec cos takiego....tureckie CEZVE


Obrazek


2. Wsypamy 2 lyzeczki kawy tureckiej...To nie jest kawa rozpuszczalna czy nescafe. trzeba miec kawe specjalna do tego bo inaczej wychodzi jak sok malinowy :D...bardzo czeste w bosni, serbii, kosowie i albanii....

3.Wsypamy jedna filizanke wody czyli 50-100 ml

4.I cukier tez w zaleznosci od tego ile chcesz

Gotujemy to wszystko razem i juz.

POzdrawiam



Wyślij zaproszenie do