Temat: Bałkańskie przepisy kulinarne
witajcie
szukam konkretnych przepisow na: pasta z bakłażana, urnebes, ajwar, tzatzik, humus i taramas
jadlem te pasty ostatnio w restauracji i sa genialne na przystawke
tylko przepisy ciezko znalezc ;)
moze ktos mi pomoze?
ok
juz znalazlem
dla zainteresowanych:
Pasta z bakłażana
Bakłażan ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika (250 st), piec do
Składniki
* 1/2 kg bakłażana
* 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
* 1 roztarty ząbek czosnku
* 2 łyżki oliwy
* 4 łyżki soku z cytryny
* 1,5 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki pieprzu
* 1 łyżeczka cukru
* ćwiartki pomidora
* listki sałaty
Opis przygotowania
Bakłażan ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika (250 st), piec do mocnego zrumienienia. Wystudzić, obrać ze skórki, po czym zmiksować go i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami, przełożyć do miski i wstawić do lodówki naok 2-3 godziny. Pastę podawać schłodzoną z razowym pieczywem z ćwiartkami pomidora na listkach sałaty
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Serbian Urnebes Salad
Ingredients:
1 lb cottage cheese
1/2 cup chopped onion
2-3 garlic clove, minced
1 tablespoon grinded dry red paprika/peppers
some chopped chilie peppers
1 tablespoon tomato ketchup
Instructions:
Add onions, garlic and grinded dry peppers to the cottage cheese and mix everything together. Add chopped chilie peppers to make a Urnebes mildly to very hot. Tomato ketchup can also be mixed in.
This salad is used with barbeque and grilled meat.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Humus z ciecierzycy
składniki (ilość porcji): 4
czas(z pieczeniem/smażeniem): 60 minut
trudność (stopień trudności): gwiazdki gwiazdki
Składnik składniki Ilość Czego
ciecierzyca 25 dekagramów
ząbek czosnku 3 sztuk
cytryna 2 sztuk
tahini 10 dekagramów
natka pietruszki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
zioła według uznania
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć na parę godzin i gotować tak długo, aż ziarna, będą miękkie. Zmielić na masę i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami: zmiażdżonymi ząbkami czosnku, sokiem wyciśniętym z cytryn, pastą tahini ewentualnie kilkoma łyżkami oleju tłoczonego na zimno, posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem i innymi przyprawami. Pasta jest doskonała do ciemnego razowego chleba.
Uwagi:
tahini - pasta sezamowa
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Taramas
(sałatka z ikry)
10 dkg kawioru,
4 kromki chleba,
1 duża cebula,
10 ml oliwy,
2 cytryny,
pieprz.
Chleb obieramy ze skórki i namaczamy w wodzie.
Odciskamy go z wody i rozcieramy na papkę.
Dodajemy kawior.
Wyciskamy sok z cytryn lączymy go z masą.
Dodajemy oliwę i prószymy pieprzem.
Układamy na talerzu i dekorujemy oliwkami oraz plasterkami cytryny.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sos tzatziki
Sos tzatziki - ogórka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, a nastepnie posolić i odstawić na 10 minut…
Składniki
* 1 świeży ogórek
* 2 duże ząbki czosnku
* łyżka koperku
* łyżka natki pietruszki
* łyżka oliwy z oliwek
* łyżka octu jabłkowego
* sól
* świeży zmielony pieprz
* 0,5 l dobrego jogurtu
Opis przygotowania
Ogórka obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach, a nastepnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok.
Czosnek przeciesnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Koperek i natkę posiekać i równiez dołączyć do warzyw, razem z oliwa i octem. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem, a następnie odstawić sos tzatziki do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku.
Sos tzatziki smakuje rewelacyjnie jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs oraz warzyw z grilla.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ajvar
Ajvar to gesty sos z papryki, pomidorow i baklazana. Stosowany jako dodatek do roznych potraw (na zimno jak i na cieplo).
3 papryki czerwone
10 lyzek oliwy z oliwek
1 baklazan (ok. 300 g)
1 papryczka peperoni (czerwona)
2 zabki czosnku
1 cebula
250 g miesistych pomidorow
2 lyzki soku z cytryny
sol, pieprz, slodka papryka w proszku
1. Papryki oczyscic z gniazd nasiennych i pokroic na cwiartki. Blache do pieczenia posmarowac 2 lyzkami oliwy i ulozyc na niej czastki papryki (grzbietem do gory). Zapiekamy ja w 200°C ok. 15 minut. Skorka powinna odchodzic. Wyjmujemy ja wtedy, blaszke kladziemy na kuchence i przykrywamy papryke sciereczka i dajemy je ostygnac - ok. 10 minut. Wtedy usuwamy skorke.
2. Baklazana pozbawiamy ogonka i kroimy w drobna kostke. Peperoni przekroic na pol i usunac nasionka, czosnek i cebule drobno posiekac. Pomidory spazyc i obrac ze skorki i pokroic w kostke.
3. Wszystkie skladniki zmiksowac z 8 lyzkami oliwy i sokiem z cytryny ( nie musi powstac na mus). Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i slodka papryka.
Smakuje z kazdym rodzajem mies a takze z grillowanymi warzywami.
Piotr Guz edytował(a) ten post dnia 16.02.09 o godzinie 11:00