Temat: Gruzińskie Restauracje
Chaczapuri
Farsz:
½ kostki masła
0,5 kg sera (najbardziej zbliżony do sera gruzińskiego jest mozzarella, ale ze względu na duże koszta spokojnie można użyć żółtego)
1 jajko
Ciasto:
2 jajka
Łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 litra śmietany 12%
1 kostka masła
Mąka (na oko – ale idzie prawie całe kilo)
Kostkę masła rozpuścić w rondelku. Do miski wbić dwa jajka, dodać śmietany, rozpuszczonego masła i łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dosypywać mąki ciągle mieszając. Ciasto musi być elastyczne, ale nie za suche, ani nie lepiące się. Należy je wyrobić rękami i podzielić na kulki wielkości pięści (wychodzi około 8 do 9).
Ser zetrzeć na tarce, dodać do niego rozpuszczone masło i jajko. Masę wymieszać rękami!
Bierzemy kulkę ciasta, kładziemy ją na deskę i lekko śródręczem przygniatamy, aby ją troszeczkę spłaszczyć. Łyżką nabieramy farsz i kładziemy na sam środek. Obiema rękami łapiemy za brzeg naszego placka i przebierając szybko palcami, łączymy ze sobą brzegi dookoła (jakbyśmy chcieli taką sakwę zrobić), aby zamknąć placek z farszem w środku i ponownie powstała nam kula. Na rozgrzaną SUCHĄ patelnię kładziemy kulkę i (uważając aby się nie poparzyć!!!!) przygniatamy go otwartą dłonią (śródręczem) aby się rozpłaszczył. Następnie palcami przygniatamy brzegi placka (przez to całe przygniatanie, nasz placek zrobi się większy :P prawie na całą patelnię – jeżeli ma średnicę ok. 28cm). Chwilę należy poczekać i przewrócić go na drugą stronę, uważając na dłonie. I tak postępować z wszystkimi! Odgrzewać również na suchej patelni. Placki są bardzo syte i proste, aczkolwiek smaczne :)