Temat: Odżywianie w chorobach nowotworowych

Witam,

chciałam Państwa poinformować, że 8 listopada w Warszawie odbędzie się wykład i warsztat dotyczący diety antyrakowej organizowany przez Instytut Medycyny Żywienia. Więcej informacji znajdą Państwo na stronie: http://www.medycynazywienia.pl/.

Ponadto proponuję wpisywać w tym temacie informacje dotyczące diety. Co należy jeść?. Czego należy unikać? Narazie zdradzę Państwu, że rak nie cierpi czosnku i smaku kapusty;-)cdn.

Promyki śle!

konto usunięte

Temat: Odżywianie w chorobach nowotworowych

Izabela W.:
Witam,

chciałam Państwa poinformować, że 8 listopada w Warszawie odbędzie się wykład i warsztat dotyczący diety antyrakowej organizowany przez Instytut Medycyny Żywienia. Więcej informacji znajdą Państwo na stronie: http://www.medycynazywienia.pl/.

Ponadto proponuję wpisywać w tym temacie informacje dotyczące diety. Co należy jeść?. Czego należy unikać? Narazie zdradzę Państwu, że rak nie cierpi czosnku i smaku kapusty;-)cdn.

Promyki śle!
A może by tak w Gdańsku?

Temat: Odżywianie w chorobach nowotworowych

Oczywiście! Uważam, że powinno być więcej takich wykładów - edukacji onkologicznej, psychoonkologicznej... Ale jak narazie polecam książki o których pisałam, dwa posty niżej.

Pozdrawiam.

Temat: Odżywianie w chorobach nowotworowych

Niektóre związki fitochemiczne o właściwościach przeciwrakowych zawarte w pokarmach:

- kurkuma (kurkumina)
- borówki (delfinidyna)
- truskawki (kwas elagowy)
- zielona herbata (3-galusan epigalokatechiny)
- strąki soi (genisteina)
- pomidory (likopen)
- winogrona (resweratrol)
- owoce cytrusowe (limoneny)
- czosnek (siarczek diallilu)
- kapusta (indolo-3-karbinol)
- brokuły (sulforafan)

konto usunięte

Temat: Odżywianie w chorobach nowotworowych

Izabela W.:
Niektóre związki fitochemiczne o właściwościach przeciwrakowych zawarte w pokarmach:

Izo, z calym szacunkiem, niezly kit wciskasz!

mysle, ze nie ma osoby, ktora nie jadlaby borówek, truskawek, pomidorów, winogron czy czosnku.
Narazie zdradzę Państwu, że rak nie cierpi czosnku i smaku kapusty;-)

nie bede pytac naiwnie "to dlaczego zachorowalem jedzac zarowno czosnek jak i kapuste".. moze na forum o wciskaniu kitu zrobilabys furore, ale tutaj..?

Temat: Odżywianie w chorobach nowotworowych

Wojciech Zbigniew Piotrowicz:
Izabela W.:
Niektóre związki fitochemiczne o właściwościach przeciwrakowych zawarte w pokarmach:

Izo, z calym szacunkiem, niezly kit wciskasz!

mysle, ze nie ma osoby, ktora nie jadlaby borówek, truskawek, pomidorów, winogron czy czosnku.
Narazie zdradzę Państwu, że rak nie cierpi czosnku i smaku kapusty;-)

nie bede pytac naiwnie "to dlaczego zachorowalem jedzac zarowno czosnek jak i kapuste".. moze na forum o wciskaniu kitu zrobilabys furore, ale tutaj..?

Panie Wojciechu,

Dane zamieszczone powyżej pochodzą z pracy naukowej Young-Joon Surh "Nature Review on Cancer" 3,768-780. Ponadto informacje, które zamieściłam potwierdzają także inne artykuły znajdujące się na stronie American Association for Cancer Research, na które podaje namiary:

- Chemoprevention, Naturally: Findings on Plant-derived Cancer Medicines; December 6, 2007

http://www.aacr.org/home/public--media/news/news-archi...

- Broccoli Sprouts, Cabbage, Ginkgo Biloba and Garlic: A Grocery List for Cancer Prevention; October 31, 2005

http://www.aacr.org/home/public--media/news/news-archi...

- Nutrition and Cancer Prevention New Insights into the Role of Phytochemicals edited by the American Institute for Cancer Research, 2001

Pozdrawiam!

konto usunięte

Temat: Odżywianie w chorobach nowotworowych

dzieki za linki!!!

ps: nie przekonaly mnie..

konto usunięte

Temat: Odżywianie w chorobach nowotworowych

Izabela W.:
Niektóre związki fitochemiczne o właściwościach przeciwrakowych zawarte w pokarmach:

- kurkuma (kurkumina)
- borówki (delfinidyna)
- truskawki (kwas elagowy)
- zielona herbata (3-galusan epigalokatechiny)
- strąki soi (genisteina)
- pomidory (likopen)
- winogrona (resweratrol)
- owoce cytrusowe (limoneny)
- czosnek (siarczek diallilu)
- kapusta (indolo-3-karbinol)
- brokuły (sulforafan)
No właśnie.
Ja również mam podobne informacje od niektórych lekarzy ale mam i zakazujące używania np różnych składników tam wystepujacych ale w zageszczeniu i używania ich w trakcie terapii chemicznej.
O co własciwie chodzi?
Romuald Kosznik

Romuald Kosznik naturoterapeuta

Temat: Odżywianie w chorobach nowotworowych

ODŻYWIANIE CHORYCH W TRAKCIE LECZENIA

Nowotwór spowodowany jest przez grzyby (pleśnie), które pasożytują w naszym organizmie. Grzyby odżywiają się węglowodanami, a więc dieta powinna uwzględniać ich drastyczne obniżenie. Węglowodany to cukier, mąka, słodycze, piwo. Te produkty należy prawie całkowicie wykluczyć. Należy również wykluczyć oleje i margaryny, które zawierają bardzo toksyczne, rakotwórcze związki. Zdrowe tłuszcze to smalec, łój, masło, śmietana 30%. Można stosować olej tłoczony na zimno – najlepiej słonecznikowy do sałatek, surówek, majonezu. Pieczywo ciemne, najlepiej razowe na zakwasie.
Podane poniżej przepisy zawierają optymalne proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów. Dwa podstawowe filary żywienia to rosół i żółtka. ROSÓŁ to WYWAR z różnych rodzajów mięs, dostarczający choremu szeroki zestaw białek. W przypadkach ciężkich nowotworów, kiedy chory nie ma apetytu, oraz w przypadku raka przewodu pokarmowego, jest bardzo ważne, aby przy niewielkiej ilości pożywienia dostarczyć wszystkie niezbędne składniki w możliwie lekkostrawnej formie. ŻÓŁTKA JAJ zawierają 12 witamin (oprócz vit. C), komplet mikroelementów, najdoskonalsze białko, oraz enzymy, które giną w temperaturze ponad 46 o C . Choremu należy, w zależności od apetytu i rodzaju nowotworu, podawać żółtka surowe, rozmącone i zalane ciepłym, ale nie gorącym rosołem, aby nie zniszczyć enzymów. Takie buliony z żółtkiem mogą być na początku jedynym pożywieniem – min. 4 żółtka i tyle rosołu ile chory da radę wypić. W miarę poprawy apetytu i stanu zdrowia wprowadzać inne potrawy.

WYWAR – składniki: około 3 kg mięsa – gicz cielęca, żebro wołowe, porcja rosołowa z drobiu wiejskiego, podroby wieprzowe(serce, nerka, kawałek płucek, ozorek itp.) zalać 5 litrów wody i gotować 3 godziny na wolnym ogniu, bez przypraw i jarzyn. Po ugotowaniu porozlewać wrzący do słoików, mocno zakręcić i po ostygnięciu wstawić do lodówki. Taki wywar ma trwałość 5-6 dni.

FARSZ – mięsa obrane od kości razem zmielić i wykorzystać do różnych potraw.

GALARETA – kilka kawałków mięsa z giczy cielęcej i podrobów zalać wywarem przyprawić do smaku i wstawić do lodówki.

GOŁĄBKI – niewielką ilość ryżu ugotować na wywarze, dodać zmielony farsz, przyprawić do smaku, zawinąć w liście kapusty. Sos pomidorowy ugotować na wywarze, zagęszczając łyżeczką mąki ziemniaczanej.

KNEDLE z MIĘSEM – ciasto ziemniaczane jak na kluski śląskie z dodatkiem 5 żółtek. Formujemy knedle nadziewane farszem z wywaru. Można okrasić skwarkami lub polać masłem.

KROKIETY LUB NALEŚNIKI Z CZERWONYM BARSZCZEM – jedno jajko, cztery żółtka, 0,5 litra wody i mąka pszenna to składniki z których usmażymy około 8 naleśników. Na wywarze udusić trochę kiszonej kapusty z grzybami. Zmielić, dodać do farszu z wywaru. Zawinąć naleśniki lub krokiety. Barszcz czerwony robimy na wywarze.

ZUPY – wszystkie gotujemy na wywarze. Dodatkiem mogą być kluseczki na samych żółtkach lub niewielka ilość ryżu lub grysiku. Poprawiamy śmietanką 30%.

ŻUREK – na wywarze ugotować pokrojone w kostkę ziemniaki i zalać żurkiem. Do zupy dodajemy jajko na miękko i ewentualnie parówkę.

PIERŚ Z KURCZAKA WIEJSKIEGO – pierś lekko rozbić młotkiem, pokroić w paski w poprzek i włożyć do lanego ciasta (1 jajko, 4 żółtka, łyżeczka mąki) na godzinę przed smażeniem. Smażyć krótko na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

KAPUSTY – dusimy na niewielkiej ilości wywaru na wolnym ogniu. Dodajemy usmażony w skwarki boczek lub słoninkę. Przyprawiamy do smaku.
SAŁATKA JARZYNOWA – o zwykłym składzie ze zwiększoną ilością jajek ( 4 jajka, 4 żółtka), oraz majonez własnej roboty.

MAJONEZ – 4 żółtka, dwie łyżeczki musztardy miksować dodając stopniowo 0,5 litra oleju (słonecznikowy tłoczony na zimno). Przyprawić solą, pieprzem, dodać dwie łyżki wody z kiszonych ogórków oraz łyżkę kwaśnej śmietany. Taki majonez należy zużyć w ciągu tygodnia.

PASZTET – tani i smaczny zamiennik wędlin – ½ kg wątroby, serce wieprzowe, ½ kg wędzonego podgardla, ½ kg boczku. Wszystko pokroić w duże kawałki, dodać dwie duże cebule, dusić około 1,5 godziny (wątrobę wrzucić pod koniec duszenia). Przemielić dwa razy, dodać 2 jajka, sól, pieprz, i inne przyprawy do smaku. Wyrobić i włożyć do blaszki. Piec około godziny.

PIECZEŃ Z BOCZKU – 1 kg boczku zmielić, dodać szklankę mleka, dwie łyżki wegety, pieprz, majeranek, 2-3 ząbki czosnku, wyrobić dokładnie ręką i piec 1 godzinę. Pasztety studzimy w blaszce żeby wchłonęły tłuszcz.

SERNIK WIEDEŃSKI – 1 kg sera, 25 żółtek, 15 białek, kostka masła, 15 dkg cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, bakalie. Z sernika zostaje 10 białek z których można zrobić kokosanki.

KOKOSANKI – 10 białek, 2 łyżki cukru, ubić sztywną pianę dodać 30 dkg kokosu lekko wymieszać. Wyłożyć łyżką na blaszkę i upiec na złoty kolor.

CHLEB OPTYMALNY – 10 jajek, 10 dkg mąki, 10 dkg masła, 10 dkg zmielonych orzechów. Wszystko razem dokładnie zmiksować, piec w wąskiej blaszce około godziny.

CIASTECZKA ORZECHOWE – 25 dkg zmielonych orzechów, 8 żółtek, 2 łyżki mąki, łyżka cukru. Wszystko razem zmiksować, upiec babeczki w foremkach.

PLACUSZKI SEROWE – ½ kg białego sera, 10 jajek, 10 dkg mąki. Ser przeciśnięty przez praskę, połączyć z pozostałymi składnikami i dokładnie zmiksować. Smażyć placuszki na głębszym tłuszczu można podawać na słodko z dżemem lub powidłami.

Cały czas stosować zwiększone dawki witaminy C (owoce, warzywa, zielona pietruszka, koperek, „posypka witaminowa” – zmielony owoc dzikiej róży w sklepie zielarskim – nie parzyć tylko posypywać na wszystko –zupy, herbatki, sałatki itp.

konto usunięte

Temat: Odżywianie w chorobach nowotworowych

Ja widze mały problem.
Problem aby chory chciał to wszystko jeść:)

Temat: Odżywianie w chorobach nowotworowych

Niech nauczy sie gotować.. moze i ja zdaze przed pierwsza chemią ;/Katarzyna Wiola Wiktoria Wesołowska edytował(a) ten post dnia 11.01.09 o godzinie 02:33
Kamila Blake

Kamila Blake Konsultant. (Badania
lab. i opracowania
teoretyczne).

Temat: Odżywianie w chorobach nowotworowych

PRAWIDŁOWA BIOLOGICZNIE, PROZDROWOTNA METODA ODŻYWIANIA:
Tzw. dla współczesnego człowieka powinna akceptować wszelkie uwarunkowania naszej przyrody, ewolucją narzucone reguły. Stanowi to trudny problem, ale bez badań; krew, wydzieliny, wydaliny, pierwiastki włosa, jest to absolutnie niemożliwe.

WTEDY MOŻNA TYLKO PRZERZUCAĆ SIĘ PSEUDO REGUŁAMI:
Na węch i czucie, również przypuszczenia. Kto zada sobie trud i zbada jak podnosi się poziom cukru przy poszczególnych produktach, jaki jest wpływ tłuszczów i jak, tj. w jakiej ilości się odkładają, jak organizm oddziaływuje na rodzaje białek itd. to wyniki dla wszystkich ludzi są niemal identyczne ew. drobna skala technicznego błędu.

A WIĘC; PRZY ZWALCZANIU WSZELKICH CHORÓB / OTYŁOŚCI, RÓWNIEŻ CUKRZYCY TYPU 2, WAŻNA JEST WIEDZA:
Klasyfikująca pożywienie na kategorie uwzględniające zawartość tłuszczów, NISKICH WĘGLOWODANÓW, WYSOKICH WĘGLOWODANÓW; tj. tych które sprzyjają powstawaniu otyłości i cukrzycy typu 2, a które nie, oraz pozostałych składników. Stosunkowo prostym jest zaznajomić się z tabelami pożywienia wg tzw. INDEKSU ŻYWIENIOWEGO TJ. IŻ PRODUKTU. To wystarcza, aby samemu decydować o łatwym doborze składników swojej diety, co stanowi na szczęście, rozwiązanie trudnego problemu dotyczącego zwalczania obu chorób. Lekarz rodzinny jednoznacznie, też nam to potwierdzi.

KOD 7 TJ. BIAŁKA, TŁUSZCZE, WĘGLOWODANY, WITAMINY, SKŁADNIKI MINERALNE, BŁONNIK, WODA:
Wymienione substancje są niezbędne do tego, by nasz organizm funkcjonował prawidłowo, komórki odpowiednio się tworzyły i regenerowały, w przeciwnym bowiem razie nowo powstające, są coraz gorszej jakości, w wyniku czego dochodzi najpierw do dolegliwości, następnie do rozlicznych chorób, szybkiej starości, aż w końcu do przedwczesnej śmierci. Długość życia komórek jest zróżnicowana np. leukocyty (białe krwinki) żyją około 10 dni, niektóre kubki smakowe na języku tylko kilka godzin, komórki mięśni kilka miesięcy, a komórki kości żyją aż 7-8 lat. W naszym organizmie następuje ciągły proces odnawiania się, czyli odbudowy. Aby mógł on przebiegać racjonalnie, musi być dostarczony materiał do budowy tychże komórek. Materiałem są oczywiście związki pokarmowe i składniki odżywcze, pozyskiwane przez nasz organizm wraz ze zjadanym pożywieniem.

W ODŻYWIANIU PODSTAWOWYM ZAŁOŻENIEM JEST TO CO JEMY, A NIE O KTÓREJ GODZINIE I W JAKICH PORCJACH:
Organizm zakodowany jest genetycznie tak, aby oddziaływać na spożyty produkt żywnościowy adekwatnie co do składu tego produktu i wobec którego poszczególne narządy organizmu wykonują; zaprogramowane ewolucyjnym życiem na Ziemi reakcje (wyuczone przez miliony lat). Nieistotnym czynnikiem jest godzina, a pomniejszym ilość spożywanego pokarmu: liczy się zawsze skład pierwiastkowy „produktu” zjedzonego przez człowieka. Wszystkie czynniki inne niż skład mają znaczenia drugorzędne i można je nawet wstępnie pominąć. P. S. Pora spożywania posiłków nie jest istotna, a ich ilość powinna być uzależniona od indywidualnych potrzeb organizmu.

Ryszard Zielinski

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

Janusz P.

Wypowiedzi autora zostały ukryte. Pokaż autora

Temat: Odżywianie w chorobach nowotworowych

Szukasz dietetyka onkologicznego? Sprawdź usługę online diagnostyki żywieniowej w Centrum Onkodietetyki w Poznaniu i Bydgoszczy.

Temat: Odżywianie w chorobach nowotworowych

.:
Ja widze mały problem.
Problem aby chory chciał to wszystko jeść:)

No właśnie :) Dlatego właśnie warto skontaktować się z doświadczonym dietetykiem, a najlepiej dietetykiem klinicznym, który ma doświadczenie w prowadzeniu pacjentów z chorobami onkologicznymi. Nie mam pewności, czy dietetyk kliniczną, którą znam ma doświadczenie w tego typu problemach, ale jak ktoś ma taką potrzebę, to niech skrobnie do niej maila i się dowie. Nazywa się Anna Wieja, a tutaj znajdziecie namiary na nią: https://dietetykannawieja.pl/kontakt



Wyślij zaproszenie do