Grażyna T.

Grażyna T. specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...

Temat: Luteina (Witaminy i antyoksydanty)

Produkt zawierający luteinę - doskonały antyoksydant. Literatura medyczna poleca stosowanie luteiny w profilaktyce chorób narządu wzroku spowodowanych szkodliwym wpływem promieniowania UV, np. zaćmy.

Luteina polecana jest:
- we wszystkich chorobach oczu,
- dla ochrony oka przed niszczącym działaniem promieniowania
ultrafioletowego i wolnych rodników,
- przy podrażnieniu spojówek na tle alergicznym,
- w profilaktyce zaćmy.

Świeże owoce i warzywa zawierają wiele cennych składników odżywczych pochodzenia roślinnego. Te niezwykle użyteczne substancje odgrywają ważną rolę w profilaktyce licznych dobrze znanych i rozpowszechnionych chorób.
Należą do nich nowotwory, choroby układu krążenia i niektóre choroby narządu wzroku. Nasze oczy są szczególnie narażone , na szkodliwe działanie czynników środowiska np. (promieniowanie ultrafioletowe). Wolne rodniki, które powstają w tych okolicznościach, a także jako produkt uboczny procesów metabolicznych zachodzących w naszym organizmie, mogą w znacznym stopniu uszkadzać nasz wzrok. Możemy się przed tym obronić za pomocą preparatów antyoksydacyjnych. Szczególnie skutecznymi przeciwutleniaczami są karotenoidy znajdujące się w warzywach i owocach. Do ich licznej rodziny należy m.in. dobrze znany wszystkim beta-karoten, luteina, likopen, alfa-karoten i zeaksantyna. Luteina jest bardzo ważnym antyoksydantem. Jej zawartość w takich produktach jak szpinak, kabaczek, rabarbar jest 3-4razy większa niż beta karotenu. Amerykańscy naukowcy zajmujący się nowotworami udowodnili, że luteina niezwykle skutecznie utrudnia utlenianie tłuszczów, i to zarówno tych znajdujących się we krwi, jak i w oku. Będąc wielostronnym wymiataczem wolnych rodników odgrywa kluczową rolę w ochronie antyoksydacyjnej.

Substancja ta wykazuje szczególne powinowactwo do gałki ocznej - po wchłonięciu jej przez nasz organizm gromadzi się w dwóch obszarach oka: w plamce żółtej stanowiącej najwrażliwszą część siatkówki oraz w soczewce.

Długotrwałe działanie wolnych rodników może doprowadzić do zmian chorobowych w obrębie tętnic siatkówki pod postacią degeneracji plamki żółtej. Wyniki badań dotyczących występowania zmian zwyrodnieniowych plamki żółtej u osób w podeszłym wieku, jednoznacznie potwierdziły, że luteina odgrywa istotną rolę w jej ochronie.

Badania przeprowadzone na Harvard University wykazały, że podawanie co najmniej 6 mg luteiny w codziennej diecie o 43% zmniejsza ryzyko wystąpienia uszkodzenia plamki żółtej. Soczewka jest tą częścią oka, która dość często ulega uszkodzeniom.

Kontakt z wolnymi rodnikami wywołuje cały szereg szkodliwych reakcji prowadzących do rozwoju zaćmy, przede wszystkim do uszkodzenia białek soczewki oka, które są jej podstawowym składnikiem. Zaćma jest odpowiedzialna za około 50% przypadków ślepoty wśród starszych osób.

W powstawaniu i rozwoju tego schorzenia mają udział różne czynniki, ale podstawową rolę odgrywa silne światło słoneczne, promieniowanie UV oraz palenie. Pewne przewlekle choroby, jak np. cukrzyca, również zwiększają ryzyko jej wystąpienia. Na szczęście istnieje sposób, aby zapobiec tej chorobie - spożywanie substancji o charakterze przeciwutleniaczy. Odpowiednia ochrona antyoksydacyjna może zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy do około 30%. Wyniki ostatnich lat wskazują, że luteina odgrywa istotną rolę w profilaktyce zaćmy. Badanie kliniczne, podczas którego przebadano 50 tysięcy kobiet w ciągu ośmiu lat, bezsprzecznie udowodniło, że spożywanie bogatego w luteinę szpinaku jest znacznie bardziej skuteczne niż spożywanie warzyw bogatych w inne karotenoidy (w eksperymencie wykorzystano marchew, słodkie ziemniaki i przetwory owocowe przygotowane do przechowywania na zimę - we wszystkich tych produktach zawartość luteiny jest znikoma). Luteina jest znakomitym "wymiataczem" wolnych rodników, który w znacznym stopniu może wzmocnić nie tylko ochronę naszych oczu, ale również innych narządów. Z tego względu nowoczesne dodatki żywieniowe zawierające luteinę mogą być skutecznie stosowane przez każdego, kto liczy na inne pożądane efekty antyoksydantów, np. w profilaktyce chorób układu krążenia oraz nowotworów.

Temat: Luteina (Witaminy i antyoksydanty)

Ja używam po prostu luteinę naturala. pl/ Produkt/34/luteina bez żadnych innych składników za które się płaci dodatkowo. A że dużo pracuję przy komputerze to bez luteiny się nie obejdzie;-)

Następna dyskusja:

C-Plus Flavonoids (Witaminy...




Wyślij zaproszenie do