Grażyna T.

Grażyna T. specjalista d/s
bhp,pasjonatka magii
roślin - zapraszam
d...

Temat: co to są antyoksydanty?

Antyoksydanty i wolne rodniki w organizmie

W procesie zużywania tlenu przez organizm powstają produkty przejściowe, zwane wolnymi rodnikami, czyli cząsteczki tlenu z brakującymi elektronami. Wolne rodniki kradną elektrony od zdrowych komórek, powoduje ich uszkodzenie. Uważa się, że takie uszkodzenia się gromadzą, co według teorii naukowców, prowadzi do starzenia się i rozwoju różnych chorób. Wszystko, począwszy od nowotworów i chorób serca, a skończywszy na zmarszczkach i zaćmie jest przypisywane działaniu wolnych rodników. Czynniki środowiskowe, takie jak promieniowanie czy dym tytoniowy mogą zwiększać liczbę wolnych rodników w organizmie. Antyoksydanty są to związki organiczne, których działanie polega na unieszkodliwianiu wolnych rodników, a tym samym - na ochronie komórek przed zniszczeniem. Trzy najlepiej poznane antyoksydanty, to witamina E, witamina C oraz beta karoten, ale jest ich znacznie więcej, choćby takie, jak selen, luteina.
Produkty spożywcze zawierają najwięcej antyoksydantów?

* Beta karoten: żółto-pomarańczowe oraz ciemnozielone liściaste warzywa i owoce: kapusta włoska, zielone liście buraka, szpinak, marchew, słodkie ziemniaki, dynia, papaja, morele, pietruszka, bazylia.
* Witamina C: owoce cytrusowe, warzywa krzyżowe (?), takie jak brokuły, kalafior, kapusta.
* Witamina E: wzbogacone płatki,oleje roślinne, orzechy, szpinak, kapusta włoska, mango, łuskane ziarna pszenicy.
* Selen: cebula, czosnek, grzyby, łuskane ziarna pszenicy, ryż.