Wypowiedzi
-
Witam serdecznie i dziękuję za zaproszenie:)
- 28.03.2012, 17:12
- Skomentuj
-
Jak według Was rozumiane jest przedrukowywanie - jako przepisanie na komputerze czy też odręczne przepisanie na papier, ja rozumiem, że odręczne przepisanie jest równoznaczne z przedrukowywaniem.
Posługiwanie się starą normą na audicie czy to wewnętrznym czy innym oznacza, że posługujemy się nieaktualną wersją dokumentu. Przykre ale prawdziwe.
Wiadomo, że wiele firm kseruje normy ale na audicie zewnętrznym nie może mieć miejsca identyfikacja, że ktoś w firmie jest w posiadaniu takiego dokumentu.
Wykup dostępu do dokumentu dla mnie jest jednoznaczne z wykupem normy. Wiele firm wykupuje również normę w postaci e-booku co też oznacza wykup normy:). -
Czasem certyfikaty się przydają (ISO, Kaizen, Six Sigma i inne), ten papier zmusza raz na jakiś czas (np. w ISO) pracowników do dokonania przeglądu swojego systemu poprzez wykorzystanie auditów wewnętrznych. Brak certyfikatu bądź wstrzymanie jego pozyskania często hamuje cały rozwój organizacji(doskonalenie działań i dążenie do podnoszenia jakości) jakości w organizacji. Czasem też bywa, że jakaś metoda nie jest zrozumiała przez pracowników organizacji i kierownik bądź szef organizacji łapie są różnych systemów czy metod mając nadzieję, że w krótkim czasie uratują one organizację przed narastającym niepowodzeniem bądź obecnie kryzysem:)
-
Aby mieć możliwość przeczytania tego posta musisz być członkiem grupy Analityk Procesowy
-
Produkty żywnościowe w zakładach żywienia zbiorowego otwartego można mrozić, jednak sanepid stara się odradzać takie działania. Wymagane są mroźnie przeznaczone do danego typu produktów. Nie jest zalecane zamrażanie produktów już przetworzonych a jedynie szybkie schładzanie ich po obróbce termicznej. Produkty przygotowane ale nie poddane obróbce termicznej również jeżeli wiemy, ze nie zostaną zużyte danego dnia należy szybko poddać mrożeniu. Należy pamiętać że temperatura mrożenia musi być poniżej -18stC. Produkt musi być odpowiednio opisany - min. data przygotowania, skład, kiedy został zakupiony i w odpowiedniej zamrażarce przechowywany (mroźni) mięso z mięsem, ryby z rybami, warzywa z warzywami. Tak jak jeden z poprzedników już napisał, należy w jak najkrótszym czasie zużyć taką potrawę czyli nie przechowywać tygodniami. Należy również pamiętać o zasadzie FIFO pierwsze przyszło - pierwsze wyszło.
Jedynie podkreślę co już było wcześniej podkreślone, należy takie produkty przygotowywać w czystości w wyznaczonych do tego miejscach z zachowaniem ciągu komunikacyjnego (pomieszczenie czyste, z dala od brudnych) oraz pamiętać o zachowaniu czasu i temperatury podczas późniejszej obróbki. Aby przygotowane potrawy były wiarygodne, dobrze jest wypełniać również podczas ich sporządzania formularze HACCP świadczące o wdrożonym systemie w zakładzie gastronomicznym. -
Szymon Barszczyk:
Jeżeli chodzi o punkt normy to tak jak wcześniej zostało powiedziane - pkt 4.2.3 - zapewnienie że zidentyfikowano zmiany i aktualny status zmian dokumentów, zapewnienie, że odpowiednie wersje mających zastosowanie dokumentów są dostępne w miejscach ich użytkowania
Prosze mi pokazac punkt normy gdzie jest napisane ze musi byc obowiazkowo zakupiona norma 9001:2001 czy 2008...
Troche juz audituje i nigdy nie pytałem czy firma ma zakupiona norme. Jednakze jesli juz ma jakies dokumenty prawne czy inne to jak je nadzoruje aktualizuje itd....
Ponadto na pierwszej stronie normy jest napisane:
"Żadna część niniejszej normy nie może być przedrukowywana ani kopiowana jakąkolwiek techniką bez pisemnej zgody Prezesa Polskiego Komitetu Normalizacyjnego"
Czyli jeżeli firma kopiuje bez zgody PKN grozi jej grzywnaBeata Pałucka edytował(a) ten post dnia 21.06.09 o godzinie 14:29