Katarzyna Janiszewska

Asystent, Katedra Żywienia Człowieka, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Wypowiedzi

  • Katarzyna Janiszewska
    Wpis na grupie Zdrowa żywność w temacie Chipsy pieczone w 100% oleju słonecznikowym
    11.02.2011, 17:31

    Mam kilka wątpliwości dotyczących Waszego produktu:
    - po pierwsze czy są one pieczone czy smażone? Pojawiają się te dwa hasła a różnica jest znacząca....
    - po drugie olej słonecznikowy wcale nie jest taki "zdrowy" - odsyłam do doświadczeń mieszkańców Izraela (tzw. paradoks izraelski)
    - po trzecie - jak można mówić o produkcie SMAŻONYM w kontekście właściwości zdrowotnych????
    - po czwarte - czy zastanawialiście się co się dzieje z tym bogactwem kwasu linolowego w czasie obróbki termicznej jaką jest smażenie??? Chociażby nie wiem jak był nieuwodorniony ten olej w postaci "surowej" to w trakcie procesu technologicznego jego skład się ZMIENI.
    Rozumiem starania o nadanie produktowi miana ZDROWEJ ŻYWNOŚCI ale z całym szacunkiem smażone na głębokim oleju chipsy takim produktem nigdy nie będą...

Dołącz do GoldenLine

Oferty pracy

Sprawdź aktualne oferty pracy

Aplikuj w łatwy sposób

Aplikuj jednym kliknięciem

Wyślij zaproszenie do