konto usunięte

Temat: O dzikiej kuchni i roślinach jadalnych

Andrzej P.:
W moich terenach nie występuje czosnek niedźwiedzi, więc posiłkuję się zwykłym, gdyż wzbogaca smak.

U mnie też czosnku brak, za to ostatnio coraz częściej trafiam na czosnaczek, warto go poznać i stosować, niestety bardzo delikatny w smaku, nadaje się idealnie na kanapkę czy do wzmocnienia smaku sałatki czy twarożku - lepiej stosować świeży - wraz ze schnięciem i gotowaniem traci zapach i staje się tylko zielskiem. Akurat teraz kwitnie więc warto się rozglądać przy drogach, wys. ok. 30-40cm, duże liście (coś pomiędzy podbiałem a jasnotą, gładkie), małe, białe kaiwtuszki (ale nie wargowe jak w jasnocie) - no i masz fachowy opis :D.
Andrzej Podgóreczny (Ape)

Andrzej Podgóreczny
(Ape)
DTM, skipper, coach,
Master Business
Trainer z pasją,
czy...

Temat: O dzikiej kuchni i roślinach jadalnych

Jeśli dodamy, że białe kwiaty są bardzo charakterystyczne, bo czteropłatkowe - to mamy już opis full :D
Rzeczywiście świeży czosnaczek jest pyszny, chociaż też go u mnie ostatnimi laty nie ma zbyt dużo. Za to u sąsiada za płotem mam lipę i pozwolenie na zrywanie listków i kwiatów do woli :-)

konto usunięte

Temat: O dzikiej kuchni i roślinach jadalnych

taki lipny deal? ;)
Andrzej Podgóreczny (Ape)

Andrzej Podgóreczny
(Ape)
DTM, skipper, coach,
Master Business
Trainer z pasją,
czy...

Temat: O dzikiej kuchni i roślinach jadalnych

Lipny, ale podręczny ;)
Ten nielipny będzie za kilka tygodni na okolicznych polach pachniał ;p

Temat: O dzikiej kuchni i roślinach jadalnych

Andrzej P.:
W moich terenach nie występuje czosnek niedźwiedzi, więc posiłkuję się zwykłym, gdyż wzbogaca smak.

Sprawdź teraz przy pałacach i zamkach, w ogrodach parkowych. Masz ich tam trochę z tego co pamiętam. Na 90 % będzie tam czosnek niedźwiedzi :-)) No może przesadziłem ....70% :-))
Andrzej Podgóreczny (Ape)

Andrzej Podgóreczny
(Ape)
DTM, skipper, coach,
Master Business
Trainer z pasją,
czy...

Temat: O dzikiej kuchni i roślinach jadalnych

Oj, to chyba zrobię objazd przez Ostromecko do bierzgłowskiego zamku. Dzięki Darku :)
Łukasz Łuczaj

Łukasz Łuczaj etnobotanik i ekolog

Temat: O dzikiej kuchni i roślinach jadalnych

Witam - zapraszam do nowego programu kulinarnego na Kuchnia TV o dzikich roslinach jadalnych. Premiera w najblizsza niedziel o 19ej.
powtorki o roznych godzinach przez 7 dni w tygodniu.
W sumie nakrecilismy 8 odcinkow, które beda szly przez caly pazdziernik i listopad
Łukasz

Temat: O dzikiej kuchni i roślinach jadalnych

Zapraszamy na edycje jesienną Dzikich roślin jadalnych
http://straszak.eu/projekt-bushcraft/viewpage.php?page...
Kontakt najlepiej na priva :-)



Wyślij zaproszenie do