Magda Pałuk

Magda Pałuk kierownik biura,
Biuro Podróży Scout
Tour

Temat: Przepisy Tupperware Cud kuchenny

<b>RYBA PO GRECKU</b>
Składniki:
Świeże lub rozmrożone filety rybne,1 duża cebula,3 duże marchewki, 1 duża pietruszka,¼ dużego selera,1 duży por,½ ketchupu ostrego,1 kostka rosołowa,½ szkl. Oleju,1 szkl. Wody,5 dag rodzynek,½ soku z cytryny, pieprz i sól do smaku, (1/2 papryki słodkiej do smaku)

Rybę posypać przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Odstawić w pojemniku Tupperware do późniejszego wykorzystania.
Obrane warzywa korzeniowe zetrzeć na Zosi Samosi (duże łezki), a pozostałe pokroić. Następnie dusić je pod przykryciem z dodatkiem oleju, wody i kostki rosołowej. Do uduszonych warzyw dodać rodzynki, ketchup, sok z cytryny i doprawić je do smaku. Następnie, nie zdejmując sosu z ognia, przekładać go sukcesywnie do Cudu Kuchennego lub Kuchmistrza. Układać warstwami na przemian: gorący sos – na spód, ryba, sos ryba, sos gorący na wierzch. Przykryć na 35 minut.

<b>DIETETYCZNE PULPETY CIELĘCO – RYBNE W SOSIE WARZYWNYM </b>
Składniki:
250g cielęciny, 250 g dorsza, 1 białko, sok z cytryny, Vegeta, przyprawy do smaku (sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy), natka pietruszki, nać selera, 1 łyżeczka kaszy manny lub 1 łyżeczka bułki tartej, włoszczyzna, 2 łyżki mąki.

Zmielić mięso cielęce i rybę. Wymieszać z białkiem, sokiem z cytryny, pokrojoną natką pietruszki i kaszą manną. Doprawić do smaku. Zrobić małe pulpety i ułożyć na sitku Cudu Kuchennego. Całość zalać wrzącym wywarem (2 l) z włoszczyzny z dodatkiem Vegety. Odstawić pod przykryciem na 25-30 minut. Po tym czasie odlać z Cudu Kuchennego 150 ml wywaru do Shakera; rozbełtać z mąką, zagotować w rondelku i wymieszać z resztą wywaru, po wcześniejszym odcedzeniu pulpetów. Podać z ryżem lub z ziemniakami.

<b>MAKARON, RYŻ, KASZA</b>
Szybko gotujący się makaron lub ryż (w woreczku) włożyć do sitka. Zalać osolonym wrzątkiem (ok. 2,5l) do wysokości i wewnętrznej krawędzi pojemnika. Czas przetrzymywania zależy od rodzaju produktu i jego gatunku oraz ilości przygotowywanego produktu. I tak orientacyjnie czas przetrzymywania dla poszczególnych rodzajów produktów wynosi:
Makaron 10-20 minut
Ryż 25-30 minut
Kasza gryczana około 15 minut
Kaszą jęczmienna 20-30 minut