konto usunięte

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

W takim razie pięć groszy ode mnie:
Nie w konteksćie "przeszkadza mi" lecz raczej jako pomysł-brakuje mi suszarni na zasadzie all you can eat, co jest częste i chetnie odwiedzane na zachodzie. Płacisz za wejscie i jedziesz ;) Zreszta z tego typu knajp znam jedynie Babalu, szkoda ze tak malo i szkoda ze nie suszarnie ;)

Pozdrawiam
J.
T S.

T S. Student, Uniwersytet
Warszawski

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Jola B.:
W takim razie pięć groszy ode mnie:
Nie w konteksćie "przeszkadza mi" lecz raczej jako pomysł-brakuje mi suszarni na zasadzie all you can eat, co jest częste i chetnie odwiedzane na zachodzie. Płacisz za wejscie i jedziesz ;) Zreszta z tego typu knajp znam jedynie Babalu, szkoda ze tak malo i szkoda ze nie suszarnie ;)

Pozdrawiam
J.

Jest kilka takich w Warszawie, m.in. Ten Sushi :]
Joanna Rybińska

Joanna Rybińska public relations
manager

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Hm..Czego brakuje mi w sushi barze?
Przewaznie kasy zeby zjeść wszystko to na co mam ochotę ;)

konto usunięte

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Brakuje odpowiednich, oryginalnych japońskich składników. Dodawanie do sushi maggi albo majonezu jest niedopuszczalne! A niestety, to się zdarza ;(

konto usunięte

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Ewa Nosal:
Brakuje odpowiednich, oryginalnych japońskich składników. Dodawanie do sushi maggi albo majonezu jest niedopuszczalne! A niestety, to się zdarza ;(

Używanie przez jakąkolwiek restauracje magii rzeczywiście jest pomyłką...dobry kucharz nie powinien sobie na to pozwolić. Ale dlaczego majonez jest niedopuszczalny? Przecież kuchnia japońska jak każda inna polega na eksperymentowaniu...a sushi z tego co mnie uczono na kursie oznacza zakwaszony ryż...co do niego dodamy jest ograniczone tylko i wyłącznie naszą wyobraźnią i smakiem.
Według mnie majonez w barze sushi to ewolucja, a nie błąd kucharza...
A co powiesz Ewo na serek filadelphia- tak popularny w suszarniach, czy on również jest niedopuszczalny?
Dariusz Dworzecki

Dariusz Dworzecki Global Distribution
Center Director,
Oriflame

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Faktycznie najważniejsza w sushi barze jest atmosfera, dobrze jak w tle leci dobrana muzyka, a ta zależna powinna być od klimatu w jakim jest lokal urządzony. Jeżeli jest to klasyczna japońska lub koreańska restauracja to nie widze nic innego jak orientalny song w tle spokojnie sączący się gdzieś z ukrycia, jeżeli to jest natomiast nowoczesny "szklano-chromowy" sushi trolley bar to dlaczego by nie zapodać tam ostrego orientalnego kawałka, oczywiście jakiekolwiek VIP czy inne kawałki dyskotekowe jakoś mi nie pasują do żadnego z tych modeli. Na pytanie czego brakuje odpowiem, co uwielbiam w lokalu podającym sushi.
Lubię gdy kelnerka wie co podaje, serwowane sa ciepłe odświeżające ręczniki, zielona herbata jest prawdziwym naparem, a nie sikami z zalania wrzątkiem podróby, sos sojowy nie jest tanią podróbą (tu podzielam zdanie koleżeństwa o niedoborze sosu niskosolonego), no i przede wszystkim lokal ma to coś, do czego chce się wpaść bez względu na porę, lokalizację, a nie tylko kilka drewnianych stołów, drzewko bonsai na blacie i papierowy parawan.
Co do eksperymentów jestem za, uwielbiam sushi fusion, sam je robię, a nie wiem czy słyszeliście ale Kurt Scheller wymyślił kiedyś polską wersję sushi zamieniając ryż na kaszę gryczaną -ale cóż ponieważ nienawidzę kaszy jest to dla mnie za daleko posunięte "fusionowanie" :-)

konto usunięte

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Nastia Strzelecka:
Ewa Nosal:
Brakuje odpowiednich, oryginalnych japońskich składników. Dodawanie do sushi maggi albo majonezu jest niedopuszczalne! A niestety, to się zdarza ;(

Używanie przez jakąkolwiek restauracje magii rzeczywiście jest pomyłką...dobry kucharz nie powinien sobie na to pozwolić. Ale dlaczego majonez jest niedopuszczalny? Przecież kuchnia japońska jak każda inna polega na eksperymentowaniu...a sushi z tego co mnie uczono na kursie oznacza zakwaszony ryż...co do niego dodamy jest ograniczone tylko i wyłącznie naszą wyobraźnią i smakiem.
Według mnie majonez w barze sushi to ewolucja, a nie błąd kucharza...
A co powiesz Ewo na serek filadelphia- tak popularny w suszarniach, czy on również jest niedopuszczalny?

Ja jestem pod tym względem ortodoksem. Sushi jest potrawą japońską i tylko tradycyjne dodatki powinny być używane. Oczywiście, w domu można sobie eksperymentować, ale jeśli idziesz do miejsca, które ma podawać kuchnię japońską, to takiej oczekuję... A majonez czy serek philadelphia nimi nie są...
Justyna Juta Korusiewicz

Justyna Juta Korusiewicz politolog; stylista

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

a mi brakuje specjala pod nazwa shabu shabu :(
Sebastian D.

Sebastian D. Retail & Supply
Chain Manager -
Otwarty na
propozycje

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Justyna Juta Korusiewicz:
a mi brakuje specjala pod nazwa shabu shabu :(
Jest w So-An`ie na koszykowej.

konto usunięte

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Ewa Nosal:
Nastia Strzelecka:
Ewa Nosal:
Brakuje odpowiednich, oryginalnych japońskich składników. Dodawanie do sushi maggi albo majonezu jest niedopuszczalne! A niestety, to się zdarza ;(

Używanie przez jakąkolwiek restauracje magii rzeczywiście jest pomyłką...dobry kucharz nie powinien sobie na to pozwolić. Ale dlaczego majonez jest niedopuszczalny? Przecież kuchnia japońska jak każda inna polega na eksperymentowaniu...a sushi z tego co mnie uczono na kursie oznacza zakwaszony ryż...co do niego dodamy jest ograniczone tylko i wyłącznie naszą wyobraźnią i smakiem.
Według mnie majonez w barze sushi to ewolucja, a nie błąd kucharza...
A co powiesz Ewo na serek filadelphia- tak popularny w suszarniach, czy on również jest niedopuszczalny?

Ja jestem pod tym względem ortodoksem. Sushi jest potrawą japońską i tylko tradycyjne dodatki powinny być używane. Oczywiście, w domu można sobie eksperymentować, ale jeśli idziesz do miejsca, które ma podawać kuchnię japońską, to takiej oczekuję... A majonez czy serek philadelphia nimi nie są...

Jeszcze nie widziałam menu, w którym nie byłyby wypisane składniki zamawianej potrawy. Nie chcesz majonezu - nie zamawiasz. Ja i majonez i serek lubię, niezależnie od tego czy to bardzo japońskie czy nie. Co za różnica, skoro mi po prostu smakuje? Dlaczego nagle wszystkie susharnie miałyby wykluczyć te pozycje z menu? Lubię sushi, ponieważ lubię sushi, nie dlatego żeby celebrować japońską tradycję. To drugie jest przy okazji, pierwsze jest najważniejsze.
Justyna Juta Korusiewicz

Justyna Juta Korusiewicz politolog; stylista

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Sebastian Dudek:
Justyna Juta Korusiewicz:
a mi brakuje specjala pod nazwa shabu shabu :(
Jest w So-An`ie na koszykowej.
Ale w Krakowie? I jaka jakosc & smak ? :)

konto usunięte

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Agata Szybowska:
Ewa Nosal:
Nastia Strzelecka:
Ewa Nosal:
Brakuje odpowiednich, oryginalnych japońskich składników. Dodawanie do sushi maggi albo majonezu jest niedopuszczalne! A niestety, to się zdarza ;(

Używanie przez jakąkolwiek restauracje magii rzeczywiście jest pomyłką...dobry kucharz nie powinien sobie na to pozwolić. Ale dlaczego majonez jest niedopuszczalny? Przecież kuchnia japońska jak każda inna polega na eksperymentowaniu...a sushi z tego co mnie uczono na kursie oznacza zakwaszony ryż...co do niego dodamy jest ograniczone tylko i wyłącznie naszą wyobraźnią i smakiem.
Według mnie majonez w barze sushi to ewolucja, a nie błąd kucharza...
A co powiesz Ewo na serek filadelphia- tak popularny w suszarniach, czy on również jest niedopuszczalny?

Ja jestem pod tym względem ortodoksem. Sushi jest potrawą japońską i tylko tradycyjne dodatki powinny być używane. Oczywiście, w domu można sobie eksperymentować, ale jeśli idziesz do miejsca, które ma podawać kuchnię japońską, to takiej oczekuję... A majonez czy serek philadelphia nimi nie są...

Jeszcze nie widziałam menu, w którym nie byłyby wypisane składniki zamawianej potrawy. Nie chcesz majonezu - nie zamawiasz. Ja i majonez i serek lubię, niezależnie od tego czy to bardzo japońskie czy nie. Co za różnica, skoro mi po prostu smakuje? Dlaczego nagle wszystkie susharnie miałyby wykluczyć te pozycje z menu? Lubię sushi, ponieważ lubię sushi, nie dlatego żeby celebrować japońską tradycję. To drugie jest przy okazji, pierwsze jest najważniejsze.

konto usunięte

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Ups, wysłałam za wcześnie...
Agato, nie mówimy o czytaniu menu tylko o tym co nam przeszkadza w sushi barze, a mnie to przeszkadza, bo idać do restauracji japońskiej oczekuję kuchni japońskiej. Tyle. W domu też eksperymentuję ;-)
Agata M.

Agata M. Managing Partner

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Mi najbardziej przeszkadza obsługa. Mam momentami wrażenie, że wszędzie jest tak samo, jakby zaklęci, zaprogramowani kelnerzy i masterzy, może na szkoleniach ktoś im powiedział, że mają być nadęci... Mam swój ulubiony lokal, do którego najczęściej chodzę, ale i tam naburmuszeni masterzy, niemiła kelnerka... na szczęście wszystko rekompensuje jedzenie - po prostu świetne.
Muzyka - kiedyś u mnie w domu na imprezie sushi znajomy włączył radio - ale japońskie. Sushi o niebo lepiej smakowało:) Polecam!
Sebastian D.

Sebastian D. Retail & Supply
Chain Manager -
Otwarty na
propozycje

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Ewa Nosal:
Ups, wysłałam za wcześnie...
Agato, nie mówimy o czytaniu menu tylko o tym co nam przeszkadza w sushi barze, a mnie to przeszkadza, bo idać do restauracji japońskiej oczekuję kuchni japońskiej. Tyle. W domu też eksperymentuję ;-)

Bez przesady - "plain / genuine Japanese ingredients" - byłoby tam tak drogo, że nikt bez sześciocyfrowych sum na koncie by tam się nie pojawiał.

W Polsce niemożliwe.

konto usunięte

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Sebastian Dudek:
Ewa Nosal:
Ups, wysłałam za wcześnie...
Agato, nie mówimy o czytaniu menu tylko o tym co nam przeszkadza w sushi barze, a mnie to przeszkadza, bo idać do restauracji japońskiej oczekuję kuchni japońskiej. Tyle. W domu też eksperymentuję ;-)

Bez przesady - "plain / genuine Japanese ingredients" - byłoby tam tak drogo, że nikt bez sześciocyfrowych sum na koncie by tam się nie pojawiał.

W Polsce niemożliwe.


No właśnie, niestety... I to mi najbardziej przeszkadza ;-)
Agnieszka Gołębiowska

Agnieszka Gołębiowska Doświadczenie uczy,
że doświadczenie
niczego nie uczy :)

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Izabela Korzeb:
mi brakuje milej obslugi.......w każdym suhi barze czuje sie petent a nie ja klient...jeszcze sie nie spotkałam aby obsługa mi cos poleciła albo zachęciła.....

wczoraj byłam w TAM SUSHI na Kabatach i obsługa rewelacyjna - miła, uśmiechnięta, doradzająca. W sushi barach zazwyczaj przeszkadza mi... pustka i cisza :) tak jakoś jest, że większość z klientów zamawia sushi na wynos :))
Łukasz Tuszko

Łukasz Tuszko Właściciel,
Restauracja TenSushi

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

wczoraj byłam w TAM SUSHI na Kabatach i obsługa rewelacyjna - miła, uśmiechnięta, doradzająca. W sushi barach zazwyczaj przeszkadza mi... pustka i cisza :) tak jakoś jest, że większość z klientów zamawia sushi na wynos :))


TENSUSHI

pozdrawiam
Sebastian D.

Sebastian D. Retail & Supply
Chain Manager -
Otwarty na
propozycje

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

TO prawda - podejście do klienta pierwsza klasa. Miła atmosfera. Ale brakuje jeszcze wprawy w zwijaniu maków u obsługi.Sebastian Dudek edytował(a) ten post dnia 15.02.09 o godzinie 13:57
Agnieszka Gołębiowska

Agnieszka Gołębiowska Doświadczenie uczy,
że doświadczenie
niczego nie uczy :)

Temat: czego brakuje Ci w sushi barze?

Łukasz Tuszko:
wczoraj byłam w TAM SUSHI na Kabatach i obsługa rewelacyjna - miła, uśmiechnięta, doradzająca. W sushi barach zazwyczaj przeszkadza mi... pustka i cisza :) tak jakoś jest, że większość z klientów zamawia sushi na wynos :))


TENSUSHI

pozdrawiam

TENSUSHI oczywiście - przepraszam :)

Następna dyskusja:

Sushi w restauracji czy w d...




Wyślij zaproszenie do