Ewa S.

Ewa S. Specjalista ds.
Projektów
Internetowych

Temat: Coś naprawdę dobrego :)

Kto z Was jadł kwiaty akacji w cieście naleśnikowym?
Kiedy byłam mała w moim domu robiło się coś takiego. Naprawdę pyszne. I ten zapach... mmmmm...

Korzystając z okazji długiego weekendu zamierzam pojechać w rodzinne strony i usmażyć akcję. Przepis znajdziecie choćby tutaj: http://qchnia.wordpress.com/2009/05/10/kwiaty-akacji-w...Ewa S. edytował(a) ten post dnia 01.06.10 o godzinie 14:04
Aneta G.

Aneta G. Project Manager,
Licencja zawodowa w
zakresie
zarządzania...

Temat: Coś naprawdę dobrego :)

Hmm, nigdy nie próbowałam, nawet nie wiedziałam że są jadalne. Na zdjęciach wyglądają apetycznie.
Skorzystam z przepisu i dam znać jakie miałam doznania kulinarne ;)

Temat: Coś naprawdę dobrego :)

a kto jadł smolinosy? - mniamuśne mhmmmmm z bitą śmietaną w dodatku!
a wino chabrowe! - OOOOOO - to "onomatopeja" wizualna głaskania się po brzusiu
i specjalność mojej Mamci - sos rózany - z dzikich róż oczywiście - całe płatki! w bajecznym kolorze - coś przepysznie pięknego
Ewa S.

Ewa S. Specjalista ds.
Projektów
Internetowych

Temat: Coś naprawdę dobrego :)

Beata Liberda-Kalinowska:
a kto jadł smolinosy? - mniamuśne mhmmmmm z bitą śmietaną w dodatku!
a wino chabrowe! - OOOOOO - to "onomatopeja" wizualna głaskania się po brzusiu
i specjalność mojej Mamci - sos rózany - z dzikich róż oczywiście - całe płatki! w bajecznym kolorze - coś przepysznie pięknego

Niesamowite, takie rzeczy?
Prosimy o przepisy :)

Temat: Coś naprawdę dobrego :)

Ewa S.:
Beata Liberda-Kalinowska:
a kto jadł smolinosy? - mniamuśne mhmmmmm z bitą śmietaną w dodatku!
a wino chabrowe! - OOOOOO - to "onomatopeja" wizualna głaskania się po brzusiu
i specjalność mojej Mamci - sos rózany - z dzikich róż oczywiście - całe płatki! w bajecznym kolorze - coś przepysznie pięknego

Niesamowite, takie rzeczy?
Prosimy o przepisy :)

... smolinosy:
płatki kwiatów smolinosów świeżo otwartych /jeśli ktoś woli bardzo soczyste "przekąski" to pąki przed otwarciem - wtedy trzeba usunąć wnętrze i zostawić pręcik a wyrzucić "bujadełka z pyłkiem/ można "potargać" jak sałatę albo dać całe płatki - wtedy skrzą się slicznie
mocno chłodzona bita śmietana na wierzch płatki
jeśli na popołudniowe party proponuję z lodami - śmietankowymi lub waniliowymi - same smolinosy maja mnóstwo aromatu
oczywiście każda odmiana ma nieco inny smak!
ja najbardziej lubię bordowe płatki

...wino chabrowe - to niestety tylko smak wspomnień i wielu godzin żmudnego zbierania płatków - zasypywane cukrem "siadają niemiłosiernie" więc trzeba ich sporo, trochę kwasku cytrynowego pozwoli zachować piękna barwę ale i tak trzeba unikać nasłonecznienia. Potem sobie pracuje tylko trrzba pilnować i dodawać cukru w miarę potrzeby. Z tego co pamiętam zaczynałyśmy w początku wakacji i samego zbierania było kilka dni /platki malusie i nie wszędzie rozną bujne łany :) - na połowę sierpnia było już "gotowe" - moja babcia mówiła, że jeśli dać by mu czasu kilka miesięcy będzie smaczniejsze
nie miało wtedy tyle czasu :)

róże ...
teraz właśnie kwitną dzikie róże - kolące jak nieszczęście i oblegane przez pszczoły - jeśli to komuś nie przeszkadza - róże z dużymi płatkami /prawie tej wielkości co szklarniowe/ ciemnoróżowe i białe. Zrywa się same płatki, potem trzeba je przesypać kwaskiem cytrynowym. Muszą poleżeć kilka godzin. A potem syrop z wody z cukrem 1:1 rzuca się płatki a kiedy się zeszklą lekko przekłada się do słoiczków i ... już
zimą łyżka takiego syropu wraz z płatkami w herbacie - albo zalana wrzątkiem zamiast herbaty!

:)

konto usunięte

Temat: Coś naprawdę dobrego :)

polecam truskawki z pieprzem :)
Ewa S.

Ewa S. Specjalista ds.
Projektów
Internetowych

Temat: Coś naprawdę dobrego :)

Konrad R.:
polecam truskawki z pieprzem :)


ojej... :)



Wyślij zaproszenie do