Katarzyna K.

Katarzyna K. Kocham życie :)

Temat: Zapachy i smaki naszej kuchni

Makowiec Japoński


9 łyżek kaszy mannej
3 szkl.maku(sparzyć zmielić ,dodać ) lub 2 puszki gotowe maku z bakaliami
2 szkl.cukru( jak wolisz mniej słodkie 1,5 szkl)
1 kostka margaryny
7 jaj -białka ubić
1 łyżka miodu
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy
3 duże jabłka utrzeć na tarce o dużych oczkach
3 łyżeczki proszku do pieczenia,bakalie, olejek migdałowy

Do żółtek dodajemy margaryne, ucieramy, dodajemy mak,cukier a następnie resztę składników, na koniec ubite białka- wymieszać z resztą ciasta łyżką

piec 180stopni ok.1 godzinę
Ewa S.

Ewa S. The fu­ture star­ts
to­day, not
to­mor­row.

Temat: Zapachy i smaki naszej kuchni

Ciasto marchewkowe

2 szklanki cukru ubić z
4 całymi jajkami i
1szklanką oleju. Jak zrobi się z tego gładka biała masa dodać:
2 szklanki mąki,
1 łyżeczkę (lub łyżkę - wedle smaku) cynamonu,
2 łyżeczki sody oczyszczonej i
2 łyżeczki proszku do pieczenia. Jak z tego wszystkiego zrobi się cudownie smaczna masa bez grudek dodać:
3 szklanki startej (może być na grubych oczkach - wtedy w cieście widać marchewkę) marchewki i
orzechów i bakalii wedle uznania (najlepsze są orzechy ziemne!).

Piec toto ok. 40-50 minut w temp. 180 stopni.
Aneta K.

Aneta K. Logistics

Temat: Zapachy i smaki naszej kuchni

Podam przepis na jedna potrawe z kuchni holenderskiej, ktora ogolnie jest okropna ale to maja akurat smaczne - filet american czyli tatar inaczej.
* 200g tataru wołowego
* 3 łyżki majonezu
* 3 łyżki ostrej musztardy
* 2 łyżeczki papryki słodkiej
* 2 łyżeczki chili w proszku
* sos Tobasco
* sos Worcestershire
* sól
* pieprz
Tatar płuczemy, suszymy i mielimy w maszynce, dodajemy majonez, musztardę, paprykę, chili, kilka kropel sosu tobasco i sosu worcestershire, szczyptę soli i pieprzu. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Holendrzy uwielbiają kanapki z filet americanem posypane pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą.

Obrazek
Katarzyna K.

Katarzyna K. Kocham życie :)

Temat: Zapachy i smaki naszej kuchni

Szarlotka ECO Staropolska bez proszku, bez sody smakowita.
Piekłam, nie przetrwała 2 godzin :)
Grzechu warta :))

SZARLOTKA PO STAROPOLSKU

Dziś stara, dobra, poczciwa szarlotka, pachnąca polskimi jabłkami i cynamonem. Podstawą tego wspaniałego ciasta są oczywiście jabłka.

Najlepsze to te twarde, takie jak na przykład Antonówka. Ten gatunek charakteryzuje się dużą kwasowością, co niezwykle wpływa na smak.

A zaczynamy od obrania jabłek. Obierki świetnie sprawdzą się jako „nadziewka” do drobiu. Włożona w środek kurczaka czy kaczki fantastycznie nawilży mięso i doda nieco owocowego aromatu. Obrane jabłka ścieramy. Najlepiej na grubej tarce i przesypujemy cukrem. A do tego cynamon. Jego nigdy za wiele.

Tak spreparowane jabłka odpoczywają i powoli puszczają sok, a my mamy czas na przygotowanie ciasta. Potrzebne będą – ˝ kg mąki, ˝ lub 1 szklanka cukru, 250 g masła i 4 żółtka. Trzeba też przygotować tartą bułkę do jabłek.

Tak więc zagniatamy wszystkie składniki ciasta w porządną kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki, przynajmniej na pół godziny.

Gdy ciasto „odpocznie” odcinamy 1/3. 2/3 rozwałkowujemy i układamy na blasze wyłożonej papierem. Staramy się też wyłożyć boki i wkładamy do piekarnika na podpieczenia, na jakieś 15 minut. Temperatura 170 – 175 stopni Celsjusza.

Teraz do jabłek wsypujemy bułkę tartą i wykładamy na podpieczony spód. A na wierzch ucieramy z pozostałego ciasta kruszonkę. Pieczemy w gorącym piekarniku 45 minut.

przepis ściągnięty z programu tvp
oglądałam ten odcinek i zapisałam,ale Lidzia nacisnęła aby już go wrzucić :)))*
Dodałam jabłek zimowych i też wyszła :)
Nie urośnie mega mocno ale jest delicjąKatarzyna K. edytował(a) ten post dnia 16.03.11 o godzinie 15:31

Następna dyskusja:

Zapachy w kuchni




Wyślij zaproszenie do