Temat: pachnący dom
na jeden niewielki piernik
120 ml miodu
2 łyżki brązowego cukru (może być białas)
120 g mąki
po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, pieprzu i imbiru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, anyżu (niekoniecznie), ziela angielskiego, goździków
szczypta soli
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanych rodzynek
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (niekoniecznie)
1 jajko
60ml mleka
masło i mąka do wysmarowania blachy
włączamy piekarnik i niech się grzeje do 175 stopni. a my do roboty! :)
miód i cukier podgrzewamy w rondelku, do rozpuszczenia ale nie gotujemy
w misce mieszamy: mąkę, przyprawy, sól, proszek.
do tej mieszanki wrzucamy rodzynki, orzechy i skórkę. Jak się "wytaplają" w mące to nie będą opadać na dno.
powoli dodajemy jajko wymieszane z mlekiem, mieszając mikserem (albo łychą)
potem cieniutką strużką dodajemy płynny miód z cukrem.
wlewamy ciasto do małej keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
blaszka do nagrzanego piekarnika na 50 minut.
i gotowe!