Adam Bielski

Adam Bielski
www.acomputers.com.p
l

Temat: Cała prawda o ESPRESSO


W związku z różnicami w przygotowywaniu espresso, różniacami w "szkołach" parzenia kawy, zawiązał się 6 lipca 1998 r. Włoski Instytut Espresso Italiano (http://espressoitaliano.org), który określił podstawowe cechy i parametry jakie powinno spełaniać espresso, aby mogło nazywać sięprawdziwym Espresso Italiano.

1. Pojęcie espresso:
kawa podana w niewielkiej filiżance z grubej porcelany napełnionej do połowy ciemnym naparem.

2. Warunki konieczne do spełnienia, aby uzyskać poprawne espresso:
- ziarna kawy najwyższej jakości
- młynek żarnowy do mielenia kawy - odpowiednio konserwowany (żywotność żaren przewidywana jest na ok. 600 kg kawy)
- świeżo zmielone ziarna i w odpowiedniej grubości
- barista
- ekspres ciśnieniowy (czysty!)

3. Espresso Italiano - parametry wg INEI:
- ilość kawy: 7g (50-60 ziarenek kawy, ok. 3500 cząsteczek po zmieleniu - przyp. red.)
- ciśnienie: 9 bar ( w ekspresach domowych: 12-15 bar - przyp. red.)
- temperatura parzenia: 88-92 st. C. (arabica wymaga niższej temp. parzenia, robusta - wyższej)
- czas parzenia: 25 sek. (w praktyce czas waha się między 23-30 sek. - przyp. red.)
- pojemność wody: 25 ml

4. Najważniejsze cechy espresso:
- wrażenie wizualne - atrakcyjny wygląd
- kolor: rdzawo-orzechowy
- konsystencja: kremista, gęsta pianka 2-4 mm, jak najmniej pęcherzyków powietrza
- trwałość wizualna
- zapach
- finezja smakowa - najważniejszy czynnik oceny aromatu kawy
- bogactwo zapachu/smaku: żywy zapach, możliwość odkrycia każdej cechy smakowej
- trwałość smakowa - znana jako "posmak" - czyli czas po jakim odczuwamy przyjemny smak kawy
- równowaga smakowa (balans) - równowaga pomiędzy słodkością, kwasowością, gorzkością...

(Materiał przygotowany na podstawie szkoleń Firmy Primulator)

konto usunięte

Temat: Cała prawda o ESPRESSO

No, toś mnie urządził... będę musiała teraz liczyć ziarna, mierzyć temperaturę parzenia, liczyć czas i ogólnie jakoś się przyłożyć do tej kawy, zamiast po prostu nalać, nasypać, zakręcić, poczekać i pić...ech, życie perfekcjonistów...pełne niespodzianek...

Ale w przypływie po-północnej szczerości - czy Ty też się kusisz czasami na ,,polską" plujkę - zalewajkę tam, gdzie gospodarze (o zgrozo!) mają tylko rozpuszczalną?! Ja czasami tak...
(a rozpuszczalnej nigdy nie nazwę ,,kawą" i wolę umrzeć z niskiego ciśnienia, niż to-to wypić...)
Rozumiesz mnie?
Adam Bielski

Adam Bielski
www.acomputers.com.p
l

Temat: Cała prawda o ESPRESSO

Jasne ze tak. ale staram sie zeby polska plujka byla z dobrej jakosciowo kawy.

konto usunięte

Temat: Cała prawda o ESPRESSO

A jaką kawę preferujesz?
I gdzie kupujesz?
Adam Bielski

Adam Bielski
www.acomputers.com.p
l

Temat: Cała prawda o ESPRESSO

Lubie Lavazze Crem Aroma a kupuje u znajomego dostawcy kawe w ziarnach,
Katarzyna G.

Katarzyna G. Kierownik
Administracyjny,
MOPS Dębica

Temat: Cała prawda o ESPRESSO

Dobra, mocna, aromatyczna i słodziutka, zapewnia mi niezły start na początek każdego dnia. Bez tego ani rusz....

konto usunięte

Temat: Cała prawda o ESPRESSO

kawka Lavazza, espresso - od rana - super!
Ja dziś zamiast kawy, w ziarnach, albo mielonej - jak kto woli - kupiłam w sklepie muzycznym, tak jest późno, ale wiem co pisze - płytę z muyką ESPRESSObar. Rewelacja. Polcam do kawki, a do tego druga płytka pt. Crema de la Crema. Też bardzo fajna. Mam nadzieje, że mnie nie wyrzucicie stą za te "wstawki" kawowo-muzyczne-))

Temat: Cała prawda o ESPRESSO

Ja polecam kawe Intenso Arabica 100%
co do Lavazza to byla dobra ale juz jej czasy sie skonczyly
zaczęto ja robic u nas w polsce i od tej pory jest coraz gorsza
Adam Bielski

Adam Bielski
www.acomputers.com.p
l

Temat: Cała prawda o ESPRESSO

Gdzie mozna ja nabyc ?
zedegustowac ?

Temat: Cała prawda o ESPRESSO

Jestem jej dystrybutorem do gastronomi jak cos to moge przesłac pocztą kilogramowe opakowanie,

Obrazek

a na degustacje zapraszam do częstochowy ;)
Marcin Błasiak

Marcin Błasiak Senior Consultant

Temat: Cała prawda o ESPRESSO

A ja mam pytanie z cyklu tych technicznych. Od pewnego czasu testuje ekspress ciśnieniowy i staram się "wyprodukować" dobre espresso. Czy macie jakieś sugestie co do ubijania kawy w kolbie? Czytałem już wiele artykułów i przyznam, że są bardzo rozbieżne. Rozumiem, że zależy to od rodzaju kawy, ale czy sa jakieogólne wytyczne, czy mam szukać aż znajdę??
Magda G.

Magda G. Regionalny Kierownik
Sprzedaży

Temat: Cała prawda o ESPRESSO

:)przyznam, że z moich obserwacji wynikało, ze to zdecydowanie Kobiety smakują czarny, niczym piekło napój, jakim jest kawa:)a tu proszę...Mężczyźni eksperci/ sama terminologia mnie zaskakuje..aż ciarki przechodzą jak może smakować kawa w Waszym wykonaniu:)
naprawdę 'chylę czoła':)
Dawid Martynowski

Dawid Martynowski Ambitny Manager

Temat: Cała prawda o ESPRESSO

.Dawid Martynowski edytował(a) ten post dnia 28.11.08 o godzinie 23:23
Dawid Martynowski

Dawid Martynowski Ambitny Manager

Temat: Cała prawda o ESPRESSO

.Dawid Martynowski edytował(a) ten post dnia 28.11.08 o godzinie 23:24
Dawid Byrski

Dawid Byrski właściciel, Coffee
Projekt

Temat: Cała prawda o ESPRESSO

lavazza?? tragedia, nie wiem czy ktokolwiek z was wie ale ta firma , specjalnie dla Polaków, którzy niestety się nie znają na kawie, robi specjalnie podrasowane ROBUSTĄ mieszanki 30% arabiki;(
a sprzedają w takiej samej cenie jak 90% owe na zachozie:(

a co do ekspresów ciśnieniowych-
jeżeli juz macie sprzęt, dobrą kawę(w ziarnach)
to potrzebny jeszcze młynek.
Odpowiadając na pytanie powyżej bardzo ważne jest ubicie(Tamping)ale bez odpowiedniego zmielenia to i tak nic nie da;(
Kawa to takie dziwne stworzenie które nie cierpi kompromisów, wszystko musi być idealne w innym wypadku zapomnijcie o dobrej kawce:)

Następna dyskusja:

Easy Serving Espresso




Wyślij zaproszenie do