Aneta Sobecka

Aneta Sobecka Chwilowo mama na
cały etat

Temat: zdrowa kuchnia dla naszego dziecka

Witajcie, jestem ekomamą, która pracuje jako mama-niania, czyli obok swoich dzieci zajmuję się również dziećmi sąsiadki i kuzynki. Od pewnego czasu zaczęłam się interesować zdrową żywnością i jej wpływem na zdrowie naszych pociech. Z ostatnich badań wynika, że mamy już do czynienia z epidemią dziecięcej nadwagi i otyłości, która skutkuje nadcisnieniem, cukrzycą, depresją nawet u małych dzieci! A wszystko przez wysoko przetworzone produkty pełne sztucznych składników. Dlatego własnie zdecydowałam się przestawić na ekologiczna kuchnię. Większosć z nas pewnie nawet nie zdaje sobie sprawy, z faktu, że przeciętnie produkt ekologiczny zawiera między innymi 27% więcej witaminy C, 21% więcej żelaza, 29,3% więcej magnezu, 13,6% więcej fosforu. Ponadto zdrowa żywność nie rozpycha żołądka i szybciej następuje uczucie sytosci. Czy są wśród nas jeszcze jacyś zwolennicy ekologicznej żywności? Dlaczego ją wybieracie?