Temat: 10 owoców, które mogą jeść osoby chore na cukrzycę

Chorując na cukrzycę nadal można jeść słodkie owoce. Kluczowa jest wielkość porcji i wybór owocu niskim indeksie glikemicznym.

Osoby z cukrzycą bardzo muszą uważać na cukier, aby utrzymać jego poziom we krwi pod kontrolą. Ale naturalna fruktoza i glukoza, która znajduje się w owocach, bardzo różni się od dodanych cukrów w słodyczach, przekąskach i słodkich napojach.

„Owoce dostarczają ważnych witamin i minerałów, a także zawierają błonnik, co opóźnia szybkość trawienia pokarmu. Dzięki temu glukoza będzie wolniej wchodzić do krwiobiegu” – mówi dietetyk Farah Z. Khan z USA.
Ekspertka zaleca trzymanie się całych lub mrożonych owoców, ponieważ te suszone i w puszkach mogą zawierać dodatek cukru. Jeśli lubisz spożywać owoce w postaci płynnej, trzymaj się 100% soku bez dodatku cukru i rozważ rozcieńczenie go wodą. Połączenie owocu z innymi białkami lub zdrowymi tłuszczami to dodatkowy sposób na powstrzymanie gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Pamiętaj, że jedna porcja owoców to około 15 g węglowodanów.


Owoce dozwolone dla cukrzyków
Oto 10 owoców, którymi możesz się cieszyć w jednej zdrowej porcji, nawet jeśli masz cukrzycę:
Jabłka
Gruszki
Truskawki
BananyJagody
Brzoskwinie
Kiwi
Pomarańcze
Wiśnie
Melon

https://zdrowie.wprost.pl/odzywianie/skladniki-odzywcze...