konto usunięte
Temat: Słodko - Kwaśno - Pikantne filety z kurczaka
Kolejny przepis :)Filety z piersi kurczaka umyć, oczyścić, i pokroić w kotlety. Naciąć do polowy grubości kotleta co ok 1-2cm tak jak widać na zdjęciu.
Przygotować marynatę:
Wycisnąć sok z polowy cytryny, dodać 2 łyżki oleju roślinnego, drobno posiekany ząbek czosnku oraz natkę pietruszki, 2 łyżki octu winnego, odrobinę sosu sojowego. Oraz, co najważniejsze – słodko-pikantny sos chili w dużej ilości (1/3 buteleczki 175ml). Mięso dokładnie wymieszać w marynacie i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Do rozgrzanego piekarnika do mniej niż 200 stopni włoży naczynie żaroodporne z mięsem i całością marynaty, najlepiej tak by w 80% było w niej znużone.. Piec tak długo aż znaczna część sosu odparuje a mięso się zarumieni.. u mnie trwało to ok 45 min.
(źródło: cooks.pl)