Temat: Dobra kawa w dobrym miejscu?

Wchodzicie do nieznanego lokalu, po czym poznacie że akurat w tym miejscu napijecie się dobrze przygotowanej kawy?
Jakie Waszym zdaniem czynniki wpłyną na Waszą opinię ?
Pozdrawiam :)
Mariusz Biały

Mariusz Biały IMPORT EKSPORT
DYSTRYBUCJA
PRODUKCJA

Temat: Dobra kawa w dobrym miejscu?

Agnieszka H.:
Wchodzicie do nieznanego lokalu, po czym poznacie że akurat w tym miejscu napijecie się dobrze przygotowanej kawy?
Jakie Waszym zdaniem czynniki wpłyną na Waszą opinię ?
Pozdrawiam :)

Jak nie maja EPC to wychodze hihihi:)
pozdrawiam
Katarzyna Kozłowska

Katarzyna Kozłowska Pośrednik w obrocie
nieruchomościami na
rynku pełnym wyzw...

Temat: Dobra kawa w dobrym miejscu?

Dla mnie liczy się coś co nazywam sprzyjającą "caffeklimą": jest to Zapach świeżo zmielonej kawy (a nie papierosów), ledwo wychwytywalna, delikatna nuta cynamonu, widok czegoś na kształt domowego ciasta, w miarę kameralny stolik z boku sali+Ciekawy(zindywidualizowany)charakter wystroju.

Jeśli kawiarnia oferuje mi wyłącznie papierowe kubki z uroczą i praktyczną pokrywką-dziubkiem już mnie tam więcej nie zobaczą...

podrawiam serdecznie Pani Agnieszko
Karol Przesmycki

Karol Przesmycki Trener Baristów

Temat: Dobra kawa w dobrym miejscu?

Zwykle mój wzrok pada na sam ekspres i osoby poruszajace się wokół niego, najlepiej zerknąć na kawę parzoną dla wcześniejszego klienta :) czynniki dyskwalifikujące bez zbędnego przyglądania się to -"obrośnięte" kilkunastoma warstwami mleka dysze, portafiltry studzące się gdzieś koło ekspresu czy zmielony cały dozownik na kawę gdy w lokalu ostatni klient był 2 godz temu :)

Temat: Dobra kawa w dobrym miejscu?

Karol Przesmycki:
Zwykle mój wzrok pada na sam ekspres i osoby poruszajace się wokół niego, najlepiej zerknąć na kawę parzoną dla wcześniejszego klienta :) czynniki dyskwalifikujące bez zbędnego przyglądania się to -"obrośnięte" kilkunastoma warstwami mleka dysze, portafiltry studzące się gdzieś koło ekspresu czy zmielony cały dozownik na kawę gdy w lokalu ostatni klient był 2 godz temu :)

Oczywiście zgadzam się z Korolem w 100% !:),niestety jako stały klient różnych lokali dość często spotykam się z takim widokiem:( zupełnie odrębną kwestią jest poziom umiejętności i wiedzy osób które tę kawę czy też napoje kawowe przygotowują i serwują.

Temat: Dobra kawa w dobrym miejscu?

Jestem totalnym ortodoksem jeśli chodzi o kawę ;)
Patrzę zazwyczaj na sprzęty do kawy:) Stoi Dosatron (ulubiona maszyna, jednak to nie warunek decyzji o napiciu się kawy), obok młynek (najlepiej z szufladą pod nim - mam pewność że kolba z wyrzucaną kawą nie dotyka kosza na śmieci) znaczy powinno być dobrze ;)
Obowiązkowo zerkam na dyszę do spieniania mleka, potem zwracam uwagę na to kiedy kawa jest wyrzucana z kolby (za raz po zaparzeniu kawy, czy dopiero przed następną). A potem obserwuję baristę :) nie tak w ramach kontroli, po prostu lubię patrzeć na pracę baristy :)

Tylko mi ręce opadają jak pytam się człowieka jaką mają kawę i słyszę "Segafredo" albo "Lavazzę" kiedy mi chodzi o mieszankę (dobra kawa to dla mnie 80% lub 100% arabiki)

We Wrocławiu znam JEDNO miejce z naprawde wzorowym Cappuccino i kilka takich w których "da się wypić" ;)
Anna Nowak

Anna Nowak Sprzedawca, PSS
Społem

Temat: Dobra kawa w dobrym miejscu?

Z całego serca polecam kawy z wrocławskiego Etno Cafe. Mają własną palarnię, gdzie wypalają swoje mieszanki. Kawy są naprawdę wyśmienity i wybó© jest naprawdę ogromny. O kawach jakie mają można poczytać i także je zamówić na kawa sklep internetowy. Ze swojej strony mogę polecić ich kawę brazylijską, pijam ją już od dłuższego czasu i póki co mi się nie znudziła.

Temat: Dobra kawa w dobrym miejscu?

Od paru dobrych lat latam na kawę przed pracą http://www.caffepiwnica.pl/ no niestety w domu sobie takiej nie zrobię.Ten post został edytowany przez Autora dnia 15.11.19 o godzinie 14:08

Następna dyskusja:

barista intelektualista wie...




Wyślij zaproszenie do