Temat: kanban-wyliczenie pomoc

Jak wyliczyć kanban z buforem bezpieczeństwa. Piekarnia zużywa 40 kg mąki tortowej w miesiącu czas oczekiwania na zamówienie od dostawcy to 7 dni. Przy jakiej ilosci zużytej mąki już mam zrobic zamówienie. Można uwzględnić bufor bezpieczeństwa gdyby dostawca się spóźnił z towarem .

Bardzo przepraszam jeżeli to zadanie jest oczywiste i prozaiczne. Ale jak na tym przykładzie pomożecie to juz będę wiedziała jak robić obliczenia
Maciej Wiertel

Maciej Wiertel Doświadczony
niezależny
konsultant, coach,
trener

Temat: kanban-wyliczenie pomoc

Anna,
1. Firma zużywa ok 10 kg mąki na tydzień - 40 kg/m-c / 4 tygodnie
2. Dostawcy zajmuje tydzień realizacja zamówienia.
3. Jeśli wszystko jest OK i Dostawca się nie spóźni, 10 kg powinno zatem wystarczyć.
4. Jest w tym pewne ryzyko, ponieważ nie zakładamy opóźnień.
5. Zapas bezpieczeństwa, z reguły ustalany empirycznie, musi pokryć ewentualne opóźnienia.

Pozdrawiam,
Maciek

Temat: kanban-wyliczenie pomoc

czyli jak zostanie w piekarni 10 kg mąki na stanie- to robię zamówienie na 30 kg -dobrze rozumiem?
Maciej Wiertel

Maciej Wiertel Doświadczony
niezależny
konsultant, coach,
trener

Temat: kanban-wyliczenie pomoc

Jest taka możliwość, ale nie będzie to rozwiązanie zgodne z duchem Lean :).
Czy nie lepiej zamawiać co tydzień 10 kg ?
Jan D.

Jan D. nie wszystko na raz
- mam ochotę na
zmiany

Temat: kanban-wyliczenie pomoc

Proponuję wykorzystać typowe stare i aktualne wzory na wielkość zamówienia, częstotliwość zamówienia oraz stan zapasów. Google z pewnością pomoże :-)
Wojtek Maczynski

Wojtek Maczynski Maintenance and
Reliability
Practitioner

Temat: kanban-wyliczenie pomoc

Tak jak Jan napisał wykorzystać wzory na:
SS - czyli safety stock,
ROP - Reorder Point,
EOQ - economical order quantity

Następnie każde z nich podzielić przez jednostkę opakowczą i otrzymujemy ilość kart/pojemników kanban.
Biorąc dane przedstawione przez Macieja należy jeszcze podać następujące dane: jednostkowa cena zakupu, koszt zamawiania (S) oraz koszt magazynowania (H) - zazwyczaj podaje się w % - około 20-30%. Załóżmy, że cena jednostkowa 1kg mąki to koszt CJ=1,9 PLN; koszt zamawiania to S= 5 PLN; oraz koszty magazynowania H = 20%.

EOQ:

EOQ=sqrt[(2*S*D)/(CJ*H)]
wyjaśnienie D jest to popyt w analizowanym okresie
EOQ= sqrt [ (2*5pln*40kg)/(1,9pln*0,2) ] = sqrt [400 / 0,38 ] = 32,4kg
Jeżeli jednostka opakowawcza wynosi 10kg to mamy 3,2 karty czyli zaokrąglamy do 4 kart.

SS:
SS = z*MAD*sqrt(L/T)
w tym założeniu przyjmujemy, że L/T jest stały i nie ma żadnych różnic. MAD jest to odchylenie standardowe od popytu w każdym okresie. Zakładamy, że odchylenie standardowe MAD wynosi 4 umiarkowana zmienność oraz czas dostawy wynosi 1 (tygodniowe dostawy). Wówczas określamy współczynnik z (z tablic statystycznych) jest to poziom obsługi klienta, czyli dla poziomu:
99% - z= 2,33
95% - z=1,65
90% - z=1,28
80% - z=0,84

Załóżmy, że w naszym przypadku poziom obsługi klienta wynosi 95% czyli z = 1,65
tak więc SS = 1,65*4*sqrt(1) = 6,6 kg --> w tym przypadku zaokrąglamy do góry do pełnego opakowania, czyli będziemy mieli 1 kartę kanban.

ROP:

ROP = (D*L/T)+SS = (32,4kg*1)+6,6kg = 39kg

Teraz tylko poustawiać sobie poziomy kart i mamy działający system:-)

Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, że mamy tutaj z niewieloma zmiennymi - jak np. stały czas dostawy, czyli odchylenie standardowe wynosi 0, jeżeli tylko będą różne L/T to już należy stosować inny wzór na liczenie SS - bardziej skomplikowany.

Warto poszukać w necie i literaturze podstawowych wzorów i do pracy będzie jak znalazł.

Pozdrawiam
wm

Następna dyskusja:

Kanban-proszę o pomoc




Wyślij zaproszenie do