Grzegorz Szymański

Grzegorz Szymański Rozwój struktur
sprzedaży

Temat: Usługa cateringowa

Witam wszystkich,

Chciałbym zapytać, czy osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą może odliczyć od podatku usługę cateringową?

Mam jeszcze dodatkowe pytania z tym związane:

Działalność ta jest prowadzona w taki sposób, że wykazuje bardo niewielki dochód. Łączna suma faktur zarobkowych nie przekracza 5500pln brutto.

Kwota na fakturze za catering to 10000pln brutto. Dodatkowo innych faktur kosztowych jest na kwotę około 2500pln brutto.

Czy takie rozłożenie faktur i sytuacja powyżej opisana, może sprowokować kontrolę z US?

Chciałby jeszcze spytać jak to jest w przypadku kontroli US. Czy w przypadku działalności jednoosobowej i tak małych kwot jak napisałem powyżej, kontrole z US się zdarzają?

Liczę, że znajdę na tej grupie specjalistów od księgowości, którzy wyczerpująco i konkretnie udzielą odpowiedzi na zadane przeze mnie pytania.

konto usunięte

Temat: Usługa cateringowa

Rozumiem, że chodzi o podatek dochodowy i koszty uzyskania.

Zależy, czego dotyczą usługi cateringowe. Czy to catering na imprezę rodzinną? Wtedy nie, bo wydatek nie służy uzyskaniu przychodu. Jeśli jest to catering na spotkanie z kontrahentami, wydatek co prawda służy uzyskaniu przychodów, ale jako reprezentacja jest nkup. Jeśli jednak na przykład świadczy Pan usługi polegające na organizowaniu choćby konferencji podmiotom trzecim, a catering ma być właśnie na taką imprezę, wydatek stanowi kup. Jak widać, samo hasło "catering" nie wystarczy.

Co to znaczy, że "Działalność ta jest prowadzona w taki sposób, że wykazuje bardo niewielki dochód."? Kombinuje Pan, by nie wykazać za dużo przychodu? Jeśli tak, to pomijając już nawet kwestię etyki, radziłabym nie przesadzać z tym procederem. Fiskus zawsze może się zainteresować, jak to jest, że do biznesu ciągle Pan dokłada, a nie ma Pan z czego, natomiast co roku zmienia pan samochód i jeździ z rodziną na wakacje do Australii. Sam fiskus może na to nie wpadnie, ale od czego życzliwy sąsiad i kolega?
Małgorzata K.

Małgorzata K. Księgowość

Temat: Usługa cateringowa

Miałam niedawno jakieś kontrole małej działalności sezonowej ogrodniczej - wydaje się normalne że może mieć straty bo przez cześć roku nie zarabia, a działalności nie zawiesza co zimę.
Nie można uparcie prowadzić działalności, która nie przynosi zysków i do której się ciągle dokłada.

Faktur za catering jak napisała pani Ania praktycznie nie bierze się pod uwagę, więc te 10tys odpada. Na każdej fakturze trzeba napisać, kto jadł i w jakim celu. Jeśli nie był to klient i karmienie go to nie główny przedmiot działalności, taka faktura zwykle nie liczy się w rachunku dochodu i podatków.
Grzegorz Szymański

Grzegorz Szymański Rozwój struktur
sprzedaży

Temat: Usługa cateringowa

Anna Kosicka:
Co to znaczy, że "Działalność ta jest prowadzona w taki sposób, że wykazuje bardo niewielki dochód."? Kombinuje Pan, by nie wykazać za dużo przychodu?

Ależ w żadnym wypadku nie kombinuję;) poza tym nie napisałem, że to moja działalność jest tak prowadzona.

Anna Kosicka:
"Jeśli jest to catering na spotkanie z kontrahentami, wydatek co prawda służy uzyskaniu przychodów, ale jako reprezentacja jest nkup."

nkup? może Pani rozwinąć o co chodzi? nie podlega odliczeniu?

W sumie to Panie mają podobne zdanie w kwestii usługi cateringowej, a podobne zdanie wśród księgowych to niezwykle rzadka przypadłość:)

Zdarzyła mi się również inna interpretacja przepisów, w myśl której taką fakturę można wrzucić w koszty. Zastanawiam się jak to się dzieje, że jedna księgowa mówi, że odliczyć można a inna że jednak nie można?

Żeby było śmieszniej, nie tylko w przypadku usługi cateringowej zdania są podzielone. W przypadku innych przepisów księgowych zdania również są często zupełnie rozbieżne.
Czym jest spowodowana taka sytuacja? Jak wtedy podjąć właściwą decyzję?
Dziękuję za pomoc.
Małgorzata K.

Małgorzata K. Księgowość

Temat: Usługa cateringowa

Grzegorz Szymański:
Zdarzyła mi się również inna interpretacja przepisów, w myśl której taką fakturę można wrzucić w koszty. Zastanawiam się jak to się dzieje, że jedna księgowa mówi, że odliczyć można a inna że jednak nie można?
Wszystko można dać w koszty, ale do czasu. Do pierwszej kontroli z US, która zakwestionuje koszty i naliczy podatek do zapłacenia za cały zaniedbany okres i może też jakąś karę.
Zależy od doświadczeń z urzędami, i że tak powiem od stopnia "bycia po stronie" przedsiębiorcy, a nie urzędu w liczeniu kosztów i podatków - oczywiście wszystko zgodnie z przepisami.
Grzegorz Szymański

Grzegorz Szymański Rozwój struktur
sprzedaży

Temat: Usługa cateringowa

Małgorzata K.:
Wszystko można dać w koszty, ale do czasu. Do pierwszej kontroli z US, która zakwestionuje koszty i naliczy podatek do zapłacenia za cały zaniedbany okres i może też jakąś karę.

Jak to zakwestionuje koszty? Nie znam się na księgowości, ale czy nie jest tak, że w przepisach księgowych jest jasno sprecyzowane co można, a czego nie można wrzucać w koszty?
Czy też może jest w drugą stronę, że każdy, czy to urzędnik czy księgowa, interpretuje wedle własnego uznania?

Temat księgowania był mi zupełnie obcy, ale niedawno zainteresowałem się tym całkiem wnikliwie. Muszę powiedzieć, że jest to jeden wielki bałagan.
Małgorzata K.

Małgorzata K. Księgowość

Temat: Usługa cateringowa

Z przepisów i interpretacji Izb Skarbowych i z wyroków sądów można się wszystkiego dowiedzieć. W ustawie jest napisane "koszty reprezentacji". Co jest kosztem reprezentacji u podatnika, to podatnik musi zdecydować, np. garnitur właściciela restauracji, kawa dla kontrahentów i do tego ekspres ciśnieniowy do kawy. Kontroler może podać jakiś przepis czy interpretacje przeciw. Można się odwoływać potem.
Słyszałam taki śmieszny przypadek, jak w firmie kurierskiej dali w koszty narty biegówki, urząd zakwestionował, a właściciel firmy przedstawił dowody że narty te w czasie dużych śniegów w zimie były używane do dostawy przesyłki.

Kontrolerzy z urzędów są bardzo sympatyczni, pogadają, ponarzekają na czasy, coś znajdą albo nie znajdą, powiedzą, napiszą co znaleźli.
Generalnie robić zgodnie z prawdą i mieć na wazie czego dowody na wszystko.
Anna Wiśniewska

Anna Wiśniewska księgowa, podatkowa
ksiega przychodów i
rozchodów

Temat: Usługa cateringowa

Art. 23 ust. 1 pkt 23 updof stanowi, iż nie można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatków na cele reprezentacji, w szczególności poniesione na usługi gastronomiczne, zakup żywności oraz napojów w tym alkoholowych.
Przez reprezentację należy rozumieć jako „okazałość, wystawność w czyimś sposobie życia, związana ze stanowiskiem, pozycją społeczną”. W odniesieniu do prowadzonej działalności gospodarczej reprezentacja polega na kształtowaniu oraz utrwalaniu korzystnego wizerunku firmy - w tym między innymi poprzez kontakty oficjalne i handlowe z innymi podmiotami. Reprezentacją są więc działania skierowane na zewnątrz firmy.

Następna dyskusja:

usługa cateringowa




Wyślij zaproszenie do