Marta Łęgowik

Marta Łęgowik Zarządzanie jakością
i bezpieczeństwem
żywności

Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej

Czy może ktoś polecić książki do zastosowania w ZJ branży spożywczej (dokładnie mięsnej)?
Piotr M.

Piotr M. Lubię to, co robię.

Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej

Marta Ł.:
Czy może ktoś polecić książki do zastosowania w ZJ branży spożywczej (dokładnie mięsnej)?

ale co HACCP
Marta Łęgowik

Marta Łęgowik Zarządzanie jakością
i bezpieczeństwem
żywności

Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej

HACCP też ale bardziej chodzi o zastosowanie norm ISO, IFS, BRC itp.
Jerzy Brańka

Jerzy Brańka inż.mechanik

Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej

Zarządzanie jakością niezależnie od branży jest zarządzaniem jakością. To co jest ważne to dokumenty odniesienia specyficzne dla danej branży (mięsnej), które jak obudujesz standardem ISO 9001 to masz Zarządzanie jakością w branży mięsnej. Weź normę i analizuj jej szczegóły to może coś Ci się rozjaśni i spójrz na Zarządzanie jakością jako na standard a dopiero potem próbuj wiązać to z wymaganiami stawianymi w dokumentach branżowych (normy, branżowe przepisy prawne .....).
Norma ISO 9009 + Normy(uregulowania branżowe) = Książka.
Wszystko inne to materiał interpretacyjny.Jerzy Brańka edytował(a) ten post dnia 29.04.13 o godzinie 13:17
Magdalena Mikołajczyk

Magdalena Mikołajczyk mgr inż. technologii
żywności

Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej

Mi osobiście w branży mięsnej przydał się
PORADNIK DOTYCZĄCY NORMY ISO 22000:2006, Autor: WIESŁAW ŁADOŃSKI, KATARZYNA SZOŁTYSEK, HALINA TURLEJSKA Wydawnictwo:PKN

poza ustawami i rozporządzeniami związanymi z produktami pochodzenia mięsnego często korzystam z Instrukcji Weterynaryjnych dostępnych na stronach GIW-u
Marta Łęgowik

Marta Łęgowik Zarządzanie jakością
i bezpieczeństwem
żywności

Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej

Bardzo dziękuję za sugestie:)

Osobiście myślę nad zakupem ksiązki:
Zarządzanie jakością żywności. Systemy, koncepcje, instrumenty
Malinowska Ewa, Wiśniewska Małgorzata

Czy ktoś może wyrazić swoją opinie?
Marta Łęgowik

Marta Łęgowik Zarządzanie jakością
i bezpieczeństwem
żywności

Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej

Inna książka to:

Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności
Tadeusz Triszka (red.)
Wydawca: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Rok wydania: 2009
Jerzy Brańka

Jerzy Brańka inż.mechanik

Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej

Jakbym miał wybrać to na pewno ta pierwsza (Triszka)
Jako podręcznik zawiera prawie wszystko co dot. jakości, a przy zmieniających się normach i wytycznych jest nowsza i bardziej kompleksowa.
Każdy z rozdziałów to na pewno temat dla oddzielnych publikacji, ale także je znajdziesz w szczegółowych publikacjach.
Na początek poradnik akademicki b.dobry.
Marta Łęgowik

Marta Łęgowik Zarządzanie jakością
i bezpieczeństwem
żywności

Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej

Bardzo dziękuję Panie Jerzy :)
Raczej się na nią zdecyduję...

konto usunięte

Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej

Nie ma dobrych pozycji o zarządzaniu jakością w branży spożywczej - na rynku są tylko te autorstwa ludzi z uczelni, tym samym encyklopedyczne wywody o TQM, czy historii norm ISO...

Najlepszą pozycją będą wytyczne standardu Global Standard for Food Safety BRC v6 - tam jest logiczna synteza w ujęciu praktycznym.
Marta Łęgowik

Marta Łęgowik Zarządzanie jakością
i bezpieczeństwem
żywności

Temat: Książki - zarządzanie jakością w branży spożywczej

Zdążyłam się już z nim zapoznać... z std IFS v6 również... chce znaleźć coś podobnego pokroju... tzn. teoria + praktyka dostosowane pod dokładną branże...



Wyślij zaproszenie do