Zbigniew J Piskorz

Zbigniew J Piskorz www.PISKORZ.pl
sMs692094788
kreowanie wizerunku
...

Temat: Dbasz o dietę? Te porady mogą Ci pomóc

Jeśli starasz się kontrolować swoją wagę, zwróć uwagę nie tylko na to, co jesz, ale gdzie dany smakołyk znajduje się w kuchni. Badania naukowe wykazały, że jesteśmy trzy razy bardziej chętni zjeść to, co zobaczymy na pierwszy rzut oka, niż to, co zobaczymy jako kolejne, np. umiejscowione w głębi lodówki – czytamy na stronie portalu dailymail.co.uk.

Jeśli w pierwszej kolejności zobaczysz zdrową sałatkę, jest bardziej prawdopodobne, że będzie ona twoim posiłkiem, niż gdybyś zobaczył tylko jej składniki, które znajdowałyby się za stosem tuczących, gotowych dań.

Brian Wansink, profesor nauk o żywieniu z Cornell University w Nowym Jorku, powiedział, że przechowywanie naszego jedzenia ma wpływ na to, ile go zużywamy. Jego zespół zrobił zdjęcia około stu kuchennych szafek i poprosił ich właścicieli o to, by zapisywali w notesach, co zjedli. Następnie grupa naukowców wybrała grupę stu osób, którym przemieszali zawartość szafek na różne sposoby, po czym również prosili ich o stworzenie zapisków, co wybrali do zjedzenia.

- Odkryliśmy bardzo silną tendencję do jedzenia tego, co jest widoczne na pierwszy rzut oka. Jeśli umieścisz najmniej zdrową żywność z przodu szafy czy lodówki, to będzie to najczęstsza rzecz, jaką będziesz jadł – powiedział profesor Wansink. – To bardzo mało prawdopodobne, że np. po powrocie z pracy, wybierzesz produkt, który jest w głębi lodówki, a nie ten, na który trafiłeś w pierwszej chwili – dodał.

- Szafy, w których zawartość jest ukryta, są znacznie lepsze dla poprawy naszych nawyków żywieniowych, niż otwarte półki. Zwłaszcza, jeśli znajdują się tam przekąski, które nie wymagają przygotowania – dodał profesor Wansink.

Profesor Wansink stwierdził również, że posiadanie mniejszej lodówki i mniejszej szafki, a także wprowadzenie układu, w którym niezdrowa żywność znajduje się z tyłu tych miejsc lub wcale jej nie ma, to najlepszy sposób na uniknięcie pokusy.

Autorzy artykułu zamieszczonego na dailymail.co.uk, stwierdzili, że ważne jest również to, aby nie spożywać posiłków w tym samym miejscu, w którym je przygotowujemy, gdyż powoduje to, że jemy znacznie więcej. Dodatkowo, ważne jest, aby jeść na mniejszych talerzach i aby nie spożywać posiłków podczas oglądania TV lub surfowania po internecie.

Dbasz o dietę? Te porady mogą Ci pomóc
53 minuty temu
ŻG / dailymail.co.uk
Jeśli starasz się kontrolować swoją wagę, zwróć uwagę nie tylko na to, co jesz, ale gdzie dany smakołyk znajduje się w kuchni. Badania naukowe wykazały, że jesteśmy trzy razy bardziej chętni zjeść to, co zobaczymy na pierwszy rzut oka, niż to, co zobaczymy jako kolejne, np. umiejscowione w głębi lodówki – czytamy na stronie portalu dailymail.co.uk.

Jeśli w pierwszej kolejności zobaczysz zdrową sałatkę, jest bardziej prawdopodobne, że będzie ona twoim posiłkiem, niż gdybyś zobaczył tylko jej składniki, które znajdowałyby się za stosem tuczących, gotowych dań.

Brian Wansink, profesor nauk o żywieniu z Cornell University w Nowym Jorku, powiedział, że przechowywanie naszego jedzenia ma wpływ na to, ile go zużywamy. Jego zespół zrobił zdjęcia około stu kuchennych szafek i poprosił ich właścicieli o to, by zapisywali w notesach, co zjedli. Następnie grupa naukowców wybrała grupę stu osób, którym przemieszali zawartość szafek na różne sposoby, po czym również prosili ich o stworzenie zapisków, co wybrali do zjedzenia.

- Odkryliśmy bardzo silną tendencję do jedzenia tego, co jest widoczne na pierwszy rzut oka. Jeśli umieścisz najmniej zdrową żywność z przodu szafy czy lodówki, to będzie to najczęstsza rzecz, jaką będziesz jadł – powiedział profesor Wansink. – To bardzo mało prawdopodobne, że np. po powrocie z pracy, wybierzesz produkt, który jest w głębi lodówki, a nie ten, na który trafiłeś w pierwszej chwili – dodał.

- Szafy, w których zawartość jest ukryta, są znacznie lepsze dla poprawy naszych nawyków żywieniowych, niż otwarte półki. Zwłaszcza, jeśli znajdują się tam przekąski, które nie wymagają przygotowania – dodał profesor Wansink.

Profesor Wansink stwierdził również, że posiadanie mniejszej lodówki i mniejszej szafki, a także wprowadzenie układu, w którym niezdrowa żywność znajduje się z tyłu tych miejsc lub wcale jej nie ma, to najlepszy sposób na uniknięcie pokusy.

Autorzy artykułu zamieszczonego na dailymail.co.uk, stwierdzili, że ważne jest również to, aby nie spożywać posiłków w tym samym miejscu, w którym je przygotowujemy, gdyż powoduje to, że jemy znacznie więcej. Dodatkowo, ważne jest, aby jeść na mniejszych talerzach i aby nie spożywać posiłków podczas oglądania TV lub surfowania po internecie.

http://G / http://dailymail.co.uk