konto usunięte

Temat: TEST - ETYKIETA BIZNESU

Na jednym ze szkoleń miałem taki test i był bardzo ciekawy i interesujący.

Proponuję zabawę, napiszę pytania i niech każdy napisze swoje odpowiedzi.

Jeżeli ktoś chce poznać wyniki zapraszam na priv. Niektóre są naprawdę zaskakujące :)


1. Rozmawiając przez telefon, słyszysz nagle sygnał informujący o drugim połączeniu oczekującym:
a) pośpiesznie kończysz pierwszą rozmowę i odbierasz drugie połączenie
b) odbierasz drugie połączenie, obiecujesz oddzwonić i wracasz do pierwszej rozmowy
c) ignorujesz drugie połączenie

2. Z zatłoczonej windy najpierw wychodzi:
a) szef
b) koleżanka z pracy
c) ten, kto jest najbliżej drzwi

3. Do pokoju, w którym rozmawiasz z ważną klientką firmy, wchodzi szef. Dokonując prezentacji, przedstawiasz najpierw:
a) szefa klientce
b) klientkę szefowi

4. Casual day w firmie korporacyjnej oznacza, że możesz przyjść
a) w dżinsach i podkoszulku
b) obowiązuję sportowa elegancja
c) powinieneś mieć na sobie codzienny strój służbowy

5. Zabierasz się taksówką z Szefem i ważnym klientem firmy. Siadasz:
a) obok kierowcy
b) z klientem z tyłu
c) z szefem z tyłu

6. Podczas przyjęcia na stojąco kieliszek z winem trzymasz:
a) w prawej ręce za nóżkę
b) w lewej ręce za czaszkę
c) w lewej ręce za nóżkę
d) w dowolnej ręce za czaszę

7. Podczas przyjęcia zasiadanego serwetkę złożoną na talerzu umieszczasz:
a) po brodą
b) na kolanach
c) po prawej stronie talerza

8. Po skończonym jedzeniu odkładasz serwetkę:
a) elegancko składasz i umieszczasz na oparciu krzesła
b) kładziesz ją wprost na talerz
c) odkładasz złożoną luźno po lewej stronie talerza

9. Sztuce skrzyżowane na talerzu są dla kelnera informacją, że:
a) skończyliśmy jedzenie
b) prosimy o dokładkę
c) kontynuujemy posiłek

10. Podczas przyjęcia na stojąco z zasady nie podchodzimy do:
a) samotnej osoby
b) dwóch rozmawiających ze sobą osób
c) grupki rozmawiających ze sobą osób

11. Adnotacja "Biała muszka" na zaproszeniu oznacza, że powinieneś włożyć:
a) frak
b) garnitur i biała koszula
c) smoking

12. Honorowego gościa na przyjęciu sadzamy:
a) po lewej ręce gospodarza
b) po prawej ręce gospodarza
c) wszystko jedno po której ręce, byle tyłem do wejścia

13. Ość usuwasz z ust:
a) ręką (zasłaniając się drugą) i odkładasz na bok talerza
b) wypluwając ją dyskretnie na widelec
c) wypluwając ją do serwetki

14. Jeżeli w restauracji upadł Ci widelec na podłogę:
a) dyskretnie podnosisz go, wycierasz w serwetkę i używasz
b) podnosisz go, podajesz kelnerowi i prosisz o drugi
c) pozostawiasz go tam, gdzie jest i prosisz kelnera o drugi

15. Zostawianie napiwku w restauracji w podziękowaniu za sprawną obsługę jest:
a) przejawem dobrej woli
b) przyjętym obyczajem
c) niepotrzebnym popisywaniem się

16. Podczas spotkania służbowego witając się z równą Ci rangą kobietą:
a) pierwszy podajesz rękę
b) czekasz, aż zrobi to kobieta

17. Podczas spotkania służbowego z dyrektorem generalnym korporacji wręczasz mu swoją wizytówkę:
a) z własnej inicjatywy, by wiedział z kim rozmawia
b) tylko na wyraźną prośbę

18. Komplementy dotyczące nowej sukienki pani prezes:
a) są eleganckim wstępem do rozmowy na służbowym przyjęciu
b) są nie na miejscu w każdych okolicznościach

19. Wychodząc z przyjęcia na stojąco przed czasem, powinniśmy:
a) zrezygnować z żegnania gospodarzy, jeśli zajęci są rozmową i zadzwoni nazajutrz
b) zawsze pożegnać się z gospodarzami

20. Spaghetti jemy:
a) tylko widelcem
b) łyżką i widelcem
c) nożem i widelcem

21. Użycie noża i widelca do jedzenia wędzonego łososia jest:
a) błędne
b) poprawne

22. Jeśli chcemy zjeść resztę zupy z talerz:
a) możemy zrobić to, przechylając talerz do siebie
b) należy zostawić resztę zupy na talerzu

23. Zapraszając gościa do restauracji:
a) decydujemy o wyborze lokalu
b) wybór pozostawiamy gościowi