Paweł D. chemik-analityk
Temat: Benzoesany- szkodliwe konserwanty - a może tylko nas...
Benzoesan sodu (E211), kwas benzoesowy na szeroką skalę są stosowane w przemyśle spożywczym jako konserwanty. Wykazują one działanie bakteriostatyczne oraz grzybostatyczne w roztworach wodnych o pH<3.6, dlatego też nadają się świetnie do konserwacji napojów nasycanych dwutlenkiem węgla, zakwaszanych produktów spożywczych (soki, surówki, przetwory owocowe)oraz margaryn. Najmniejsze ich ilości znajdują się w napojach gazowanych (mniej niż 0.15mg/l). Pełną listę zastosowań można znaleźć na stronie:http://www.pfpz.pl/index/?id=fb2e203234df6dee15934e448...
W kartach charakterystyk kwasu benzoesowego oraz jego soli można przeczytać, że są to substancje klasyfikowane jako nieszkodliwe dla ludziego zdrowia. Tempo rozkładu benzoesanów wynosi ok 500mg/kg ciała w ciągu jedengo dnia (głównym metabolitem benzoesanów jest kwas hiperowy:Kubota & Ishizaki, 1991). Mogą one jednak wywoływać niegroźne podrażnienia skóry oraz oczu, pokrzywkę, nieżyty nosa ( u osób szczególnie uczulonych na benzoesany nieżyt ten może mieć charakter przewlekły),a w przypadku osób cierpiących na astmę aspirynową – nasilenie objawów chorobowych, które jednak w ciągu paru godzin ustępują (ze względu na szybkie tempo metabolizowania benzoesanów). Warto wspomnieć, że kwas benzoesowy zawarty jest wielu roślinach oraz zwierzętach jako jeden z produktów metabolicznych (także w naszym moczu). Najwięcej możemy go znaleźć w jagodach, a zwłaszcza w żurawinie (300-1300mg/kg) w suszonych i świeżych śliwkach, goździkach i cynamonie, mące sojowej i orzechach (1.2-11mg/kg), ziemniakach i fasoli (mniej niż 0.2 mg/kg). Powszechnie obecny w produktach mlecznych (mleko –6, jogurt – 12-40, ser – 40mg/kg) jako produkt procesów fermentacyjnych. W przeciwieństwie do swojego kuzyna – benzenu – benzoeasany są związkami stosunkowo łatwo reaktywnymi i nie kumulują się w organzmach żywych (bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie). I wszystko byłoby w porządku, gdyby nie doniesienia o rzekomej szkodliwości tych konserwantów jako związki rakotwórcze, czynniki chorobotwórcze w powstawaniu zespołu ADHD. Także znaleźć można na internecie wzmianki o związku benzoesanów z częstością występowania u ludzi innych chorób neorodegeneracyjnych (wniosek z badań nad niszczeniem DNA w mitochondriach żywych komórek -ciekawe na ile jest to prawdą, skoro benzoesan zanim dojdzie do jakiej kolwiek komórki mózgowej zostaje przetworzony do wydalanego z oranizmu metabolitu). Kancerogenność benzoesanów- a w zasadzie napoi gazowanych z dodatkiem E211 – także wątpliwa – o ile założy się , że jedynym czynnikiem rakotwórczym w tych artykułach spożywczych jest produkt rozpadu benzoeanów – benzen. Co prawda niezaprzeczalnym faktem jest, że kwas askorbinowy (E300) powoduje rozpad benzoesanów do benzenu, jadnakże jest to bardzo powolna reakcja, która dodatkowo jest inhibitowana przez cukier (oraz EDTA)*. W wyniku interakcji pomiędzy E211 z E300 jest zawartość benzenu w ilościach rzędu kilku ppb (kilka ug/l). Dla porównania palacz- sięgający dziennie po 20 papierosów wdycha ok. 1800-7900ug benzenu (bierny palacz 50-63), użytkownik samochodu przy tankowaniu benzyny- ok. 32ug benzenu. Smakosz jajek –pochłania w najgorszym przypadku 1800-7900ug benzenu, gdy zje ich kilogram (benzen jest bardzo częstym zanieczyszczeniem żywności). Podsumowując- nie taki straszny ten E211- możliwe jednak, że o czymś nie wiem....
Pozdrawiam i zachęcam do dyskusji...
Paweł Dziewoński.
P.S. Dla ciekawych....
*kwas askorbinowy jest jedynie "pośrednim" katalizatorem reakcji dekarboksylacji benzoesanów do benzenu w wyniku nukleofilowego ataku rodnika hydroksylowego na grupę karboksylową. Kwas ten przyśpiesza proces redukcji tlenu oraz wody utlenionej na niektórych centach metalicznych (Cu(II), Fe(III)), a przez to zwiększa tempo rozkładu benzoesanów. Z kolei, dodatek czynników kompleksujących metale, będzie wyraźnie hamowało niepożądane przemiany E211 w produktach spożywczych (cukry, EDTA).Więcej w Journal of Agricultural and Food Chemistry vol.41 (5) (1993)Paweł Dziewoński edytował(a) ten post dnia 23.03.08 o godzinie 23:13