konto usunięte

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Na wstępie, witam wszystkich serdecznie jako nowa członkini grupy:)
Polecam też obejrzenie materiału "Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat". Przyznam, że na mnie zrobił ogromne wrażenie, bo chociaż wiedziałam o szkodliwości aspartamu to nie zdawałam sobie sprawy ze skali zagrożenia...

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

"Aspartam. Szczury od tego zdechły, my to jemy i pijemy."
http://www.goldenline.pl/forum/zdrowie-i-mity/813098/s...

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Gumy Orbit - również Aspartam.

konto usunięte

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Wszedzie to sypią. Tu sporo do poczytania:
zigzag.pl/jmte/Dolegliwosci.htm

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Marcin Marciński:
Gumy Orbit - również Aspartam.

wszystkie gumy po prostu...
Iwona C.

Iwona C. Biotechnolog
Żywności

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Niestety kij ma dwa końce...
W 2005 roku w świat poszła informacja o rzekomym rakotwórczym działaniu aspartamu na podstawie badań na szczurach i zaczęła sie nagonka na producentów i strach konsumentów. Niestety media skorzystały z gorącego tematu, zasiały strach i nikt nie wspomniał o ogromnym projekcie jaki podjął Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Przez ponad rok naukowcy weryfikowali wszelkie dostępne badania i dane (z ostatnich 20 lat) i na ich podstawie wydali opinię o braku szkodliwego działania aspartamu. Co więcej uznali, że nie ma żadnych podstaw do ograniczenia Akceptowalnej Dawki Dziennej(ADI) wynoszącej 40 mg/ kg masy ciała. Poddali również w wątpliwość sposób walidacji badań na podstawie których uznano aspartam za rakotwórczy.

Dla wnikliwych podaję link do raportów EFSA
http://www.efsa.europa.eu/EFSA/efsa_locale-11786207538...

P.S.Ufam,że mamy w Polsce, Europie służby, które czuwają nad naszym bezpieczeństwem.

konto usunięte

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

E 951 / substancja słodzaca / aspartam to szczyt lodowej w procesie depopulacji :)

na jewtubie i innych portalach / forach jest mnóstwo o takich tam podobnych poruszanych sprAdam Iwan edytował(a) ten post dnia 27.10.09 o godzinie 12:14
Wioletta W.

Wioletta W. SDS Authoring Team
Lead

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

A po co atakować biedny aspartam, skoro powszechnie stosowany cukier to "biała śmierć" tylko nie nazywa się "E" i psychoza tłumu nie działa w tym przypadku?
Ludzie, każde pożywienie to obecnie EEEEEEEEEEEEE, szynka nie jest szynką, ser nawet nie leżał koło sera, czekolada truskawkowa zawiera wyciąg z buraka, a mięso indycze jest z wieprzowiny.
"Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni truciznę" :)

konto usunięte

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Aspartam to jedna z najbardziej niebezpiecznych substancji dodatkowych oraz najgorszy ze sztucznych słodzikow, powinno się go unikać i nie powinno się wprowadzać do ustroju.
O ile cyklaminiany i sacharyna czy sukraloza są mocno podejrzewane o działanie kancerogenne to aspartam oprócz tego, metabolizując się do METANOLU powoduje niedotlenienie i ospałość. Pozostałymi metabolitami są fenyloalanina (działanie depresyjne lub nieodwracalne niszczenie neuronów) oraz kwas asparaginowy (zabijanie neuronów poprzez zaburzenie metabolizmu Ca), a to dopiero początek głównego ze szlaków...
Ponadto żywieniowcy poddają w wątpliwość działanie dietetyczne czy odchudzające aspartamu jak i pozostałych sztucznych słodzików motywując to fałszywym i złudnym a zatem nieefektywnym i krótkotrwałym uczuciem słodkości, które nie zaspokaja zapotrzebowania na prawdziwe węglowodany.Zatem głównym asektem dodatku aspartamu jest nie - troska o konsumenta tylko CENA, ZYSK, co widać po produktach z niższej półki.
Pełno tego w gumach do zucia dietetycznych napojach, tanich napojach, nawet słodkim piwie, suplementach diety w musujacych tabletkach, energy drinkach, ale coraz wiięcej w cukierkach
Czytajmy etykiety, nie dajmy się nabrać, ignorujmy produkty ze słodzikiem w ten sposób zasygnalizujemy producentom że nic nie wskurają na nieetycznym biznesie i linie produkcyjne aspartamu pokryje kurtyna niepamięci, tylko musi być jak najwięcej świadomych konsumentów.
Jest jeszcze aspekt gospodarczy..
Sprawa jest bardzo podejrzana i wygląda na konkretny spisek, cukrownie są zamykane, cukier drozeje (skokowo), spada jego udział w produktach natomiast asortyment sztucznych słodzików - głównie ASPARTAMU - rozrasta się niczym nowotwór złośliwy tak samo jak ten który najprawdopodobniej wywołuje w organizmie.
Nie bądźmy głupi jak amerykanie kupujący podwójnego tłustego wieś-maca faszerowanego tłustym serem i majonezem w mięciutkiej buleczce a do wszystkiego diet-colę ;], Starannie rozplanowujmy jadlospis zaglądajmy do artykułów oraz fachowej literatury, zaczerpujmy porad dietetyków i żywieniowców, sam słodzik nie zalatwi wszystkiego, za to może przysporzyć wiele problemow?
A co z alergiami? skąd się biorą - do końca "NIE WIADOMO" tak jak do końca "NIE WIADOMO" jakie konsekwencje dla obeccnych następnych i następujących po nich pokoleniach pociąga za sobą wprowadzanie tej nie występującej w naturze syntetycznej substancji.
nawet szczur potrafi wyczuć większość trucizn i nie zazywa ich.

Pozdrawiam i życzę jak najmniej aspartamu w diecie
Ps: ciekawostka. Starożytni rzymianie (cesarz i najbliższe otoczenie) słodzili wino związkami ołowiu, gdyż nie znali udowodnionego działania szkodliwego, ani dawki bezpiecznej
Michał Nycz

Michał Nycz Doświadczony manager
sprzedaży

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Zgodzę się tutaj z przedmówcami bo również staram się unikać produktów z aspartamem, ale w dzisiejszych czasach bywa to ciężkie. Dla mnie produkty go zawierające przede wszystkim są niesmaczne, a co do przemian do metanolu słyszałem na tym już na uczelni lecz zostało to skwitowane za małą ilością przeprowadzonych badań żeby można było uznać ten problem za realny. Jednak chciałem tutaj zwrócić jeszcze uwagę na wypierania aspartamu przez acysulfam (np. Cola Zero) - jeżeli chodzi o mój gust produkty z acysulfamem są smaczniejsze, ale co z kwestią zdrowotną ???
Wioletta W.

Wioletta W. SDS Authoring Team
Lead

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Michał Nycz:
Zgodzę się tutaj z przedmówcami bo również staram się unikać produktów z aspartamem, ale w dzisiejszych czasach bywa to ciężkie. Dla mnie produkty go zawierające przede wszystkim są niesmaczne, a co do przemian do metanolu słyszałem na tym już na uczelni lecz zostało to skwitowane za małą ilością przeprowadzonych badań żeby można było uznać ten problem za realny.
Tak, z aspartamu może powstawać metanol, jednakże są to ilości mniejsze niż po spożyciu np. soku z winogron :)
Jednak chciałem tutaj zwrócić jeszcze uwagę na wypierania aspartamu przez acysulfam (np. Cola Zero) - jeżeli chodzi o mój gust produkty z acysulfamem są smaczniejsze, ale co z kwestią zdrowotną ???
Acesulfam. Kontrowersją są i będą. Tak jak i w przypadku wszystkiego co spożywamy, ale nie widzimy. Ludzie panikują w temacie konserwantów, dodatków, słodzików, a tak naprawdę jest to taka kropla w morzu...
Wioletta W.

Wioletta W. SDS Authoring Team
Lead

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Lech Kurzątkowski:
O ile cyklaminiany i sacharyna czy sukraloza są mocno podejrzewane o działanie kancerogenne to aspartam oprócz tego, metabolizując się do METANOLU powoduje niedotlenienie i ospałość.
Rozumiem że np soku pomidorowego czy wina też nie powinno się spożywać? :) Wszak z aspartamu może powstać znacznie mniej metanolu niż właśnie w winie czy soku... :))
kwas asparaginowy (zabijanie neuronów poprzez zaburzenie metabolizmu Ca),
Nie wiem czy wiesz, że kwas asparaginowy powstaje m. in. w naszych organizmach podczas cyklu Crebsa. To aminokwas endogenny :)

Suma sumarum - NIE PANIKUJMY. Pamiętajmy że WSZYSTKO JEST TRUCIZNĄ I NIC NIE JEST TRUCIZNĄ - wszystko zależy od dawki.
Michał Nycz

Michał Nycz Doświadczony manager
sprzedaży

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Wioletta D.:

Tak, z aspartamu może powstawać metanol, jednakże są to ilości mniejsze niż po spożyciu np. soku z winogron :)

I tutaj znowu pada stwierdzenie "może" co za tym idzie media sieją panikę wśród Kowalskich...
Margo M.

Margo M.
....................
............

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Kocham słodycze i nic nie zastąpi mi cukru. Zjedzenie słodkości słodzikowych powoduje u mnie gwałtowną chęć na prawdziwy cukier...Dlatego wolę ograniczyć sacharozę niż zastępować ją sacharyną czy innym słodzikiem.

konto usunięte

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Wioletta D.:
Rozumiem że np soku pomidorowego czy wina też nie powinno się spożywać?
Wszystko można, oczywiście z umiarem ..
Sok pomidorowy jest niezłym źródłem potasu, likopenu itp, w winie mamy polifenole takie jak resweratrol.. Zatem takie porównanie wydaje się być bezsensownym i bałamutnym.
Wszak z aspartamu może powstać znacznie mniej metanolu niż właśnie w winie czy soku... :))
„Wszak” by się przydały jakieś liczby, odsyłacze..
kwas asparaginowy (zabijanie neuronów poprzez zaburzenie metabolizmu Ca),
Nie wiem czy wiesz, że kwas asparaginowy powstaje m. in. w naszych organizmach podczas cyklu Crebsa.
Chyba wiem, ale nie jestem na 100% pewien ;] bo na własne oczy się nie przekonałem, tylko widziałem w książce, a ty skąd wiesz??!?
Wobec tego należy się zastanowić nad zaburzeniami CKTK spowodowanymi ekscesywnym spożyciem aspartamu.
Suma sumarum - NIE PANIKUJMY. Pamiętajmy że WSZYSTKO JEST TRUCIZNĄ I NIC NIE JEST TRUCIZNĄ - wszystko zależy od dawki.
mądrość uniwersalna - tłumacząca wszytko i zarazem... nic.
Mamy A.D 2011, toksykologia odrobinę rozwinęła się od czasów gdy alchemicy wygłaszali ówczesne „niuanse”.
Być może media przez moment informowały o zagrożeniach spowodowanych stosowaniem aspartamu, natomiast odnoszę wrażenie, że te głosy zostały błyskawicznie spacyfikowane teraz już tylko wszędzie słychać że niby nie jest to takie niebezpieczne jak się kiedyś o tym „tyle mówiło” choć nie przypominam sobie żeby jakoś głośniej o tym nasze media alarmowały.
Oczywiście, można ignorować wszelkie potencjalne zagrożenia i tkwić w marazmie wchłaniając wszystko co zostanie podane, ale można też w sposób rozsądny wykorzystywać nabyte zdolności bo myślenie ma przyszłość lepiej żeby nie musiał tego robić ktoś inny za nas.

--
Pasą się krowy na pastwisku. Jedna mówi do drugiej: – Mam wrażenie, że nasz hodowca karmi nas tylko dlatego, żeby zabrać nam nasze mleko a potem zaszlachtować i zjeść nasze mięso …- Daj spokój, przestań wierzyć w te idiotyczne teorie spiskowe i żryj trawę!Lech Kurzątkowski edytował(a) ten post dnia 27.02.11 o godzinie 22:53
Karol Korulczyk

Karol Korulczyk Specjalista
Technolog

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Jak wiadomo odtrutka na metanol jest etanol wiec radze zapijac cole zero jakas 50 wodki ;)
A powazniej - starajmy sie po parostu unikac SSS. Nikt nikogo nie zmusza do picia napojów z aspartamem czy acesulfamem. Mozna wybrac wode jak ktos unika kalorii .
Michał Nycz

Michał Nycz Doświadczony manager
sprzedaży

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Nieco odbiegając od tematu- jaki rodzaj słodzika jest aktualnie uważany za najbezpieczniejszy i jest godny polecenia osobie cierpiącej na cukrzycę, lub będącej np. na diecie bez cukrowej?

konto usunięte

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Na chwilę obecną mogę napisać że jest cały szereg, możliwości zastąpienia sacharozy (w pewnym racjonalnie uzasadnionym stopniu), a aspartam jest na szarym końcu tej kolejki. Ktoś oczywiście może powiedzieć że woli mieć raka, parkinsona, otępienie,
i duszności oraz alzheimera od np. biegunki spowodowanej nadmiernym spożyciem polioli, ale należy najpierw zadać pytanie takiej osobie po co chce zastępować cukier, który jej szkodzi? Jeżeli chodzi o zaspokojenie apetytu na smak słodki, to aspartam, sukraloza, cyklaminiany itp nie spełniają tej roli, jak zauważyli moi niektórzy przedmówcy.
Ciekawymi przypadkami są substancje roślinne (gł. roślin tropikalnych,)takie jak stevia (słodki glikozyd stewiozyd), lukrecja (ciekawy słodkawy smak za sprawą słodkiego glikozydu).
Istnieje białko mirakulina, które samo nie będąc słodkie zamienia uczucie kwaśnego smaku na słodki (cytryna smakuje jak pomarańcza).
Ciekawym wątkiem jest zastosowanie cukrów w konfiguracji L, które nie są metabolizowane i dostarczają energię na niskim poziomie

A tu dla ciekawskich artykuł o monelinie i taumatynie ale ostrożnie z GMO
http://archiwum.wiz.pl/1997/97090700.asp

Kilka słów (promocyjnych) o fruktozie - krótko i na temat
http://www.biofan.com.pl/biofanfruktoza.htm

I jeszcze ciekawy artykuł na temat konfiguracji L
http://www.sti.nasa.gov/tto/Spinoff2004/ch_4.html
cdn..Lech Kurzątkowski edytował(a) ten post dnia 01.04.11 o godzinie 00:04

konto usunięte

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Michał Nycz:
Nieco odbiegając od tematu- jaki rodzaj słodzika jest aktualnie uważany za najbezpieczniejszy i jest godny polecenia osobie cierpiącej na cukrzycę, lub będącej np. na diecie bez cukrowej?

Może ksylitol - naturalny cukier robiony z soku brzozowego.

Wszystko, co zostało stworzone w laboratoriach należałoby omijać szerokim łukiem. Uważam, że człowiek jest zwierzęciem bardzo zarozumiałym, skoro twierdzi, że to co wytworzy w sztuczny sposób będzie lepsze od natury. Nigdy tak się nie stanie. To tylko nieudana zabawa w Boga. Zatrważający przykład - GMO.
Ludzie jeszcze nie zrozumieli jak bardzo zaszkodziło im oddalenie się od natury i jej praw.

Powoli zaczynają to dostrzegać. Metale ciężkie w paszy dla ludzi, kosmetykach, chemii domowej, zabawkach. Od dziecka sami sobie robimy kuku. Jemy paszę, która jest dla nas trutką. Kumuluje się to wszystko w naszych ciałach - a my kretyni dostajemy raków różnych, cukrzyc i alzheimerów.

Ale żeby zadać sobie pytanie - dlaczego choruję? - to już za wiele...
Już lepiej siedzieć cicho i żreć paszę... bo jeszcze się dowiem czegoś strasznego. Jak zniewolone stado.

Nie wspomnę o ginących pszczołach - 80% światowych zasobów. Nie ma zapylania - nie ma jedzenia. Proste jak drut. Ale zrezygnować z pestycydów? Nie opłaca się /niektórym/... Za tą głupotę zapłaci cała ludzkość. Einstein powiedział, że gdy zginą pszczoły - ludzkości zostanie cztery lata istnienia.Jagoda O. edytował(a) ten post dnia 10.06.11 o godzinie 18:02

konto usunięte

Temat: Aspartam - Słodkie nieszczęście - Zatruty świat

Sacharyna i acesulfam K - słodziki zawierające niemetabolizowane wiązanie chemiczne azot-siarka.

One powinny zniknąć!



Wyślij zaproszenie do