Temat: Co ty tutaj robisz u-u co ja tutaj roobię....?
przepis wzięłam z internetu:
http://www.rysch.com/kuchnia/gibanica.htm
tylko od razu zaznaczam:
przepis na kruche jest zły - należy robić takie jak na szarlotkę, bo z tego przepisu wychodzi zbyt twarde ciasto.
ciasto francuskie - gotowe ze sklepu, tylko rozwałkować porządnie, żeby było cieniusieńkie. i najlepiej od razy kupić 2 opakowania bo 1 nie starcza.
nadzienie makowe - nie bawić sie - kupić gotową puche masy makowej z bakaliami.
nadzienie serowe - dobry przepis - budyń dodawać oczywiście w proszku :)
nadzienie orzechowe - można robić, można nie robić. jadłam w knajpie gibanice bez tej warstwy. ale OCZYWIŚCIE z tą warstwą jest DUŻO lepiej :))
jabłka - najlepiej zetrzeć na tarce.
jeśli chce się zrobić podwójną ilość warst - a tak wygląda gibanica - to niestety trzeba wszystkich nadzień zrobić 2 razy wiecej (w przepisie nadzienia są podane w proporcjach na 1 warstwe). Duża puszka masy makowej starcza na 2 warstwy i jeszcze zostanie ;)