Adriana Lisowska

Adriana Lisowska właściciel
Ogólnopolskiego
Internetowego Biura
Podróży Tr...

Temat: Za Siedmioma Górami - Wyspy Zielonego Przylądka / Wyc....


Obrazek


aktualne ceny i terminy na http://travelneo.pl

Turystyka na Wyspach Zielonego Przylądka rozwija się stosunkowo od niedawna, głównie na Sal, Sao Vicente i Boa Vista. Nie ma tu jeszcze turystyki masowej i dlatego wyspy nazywane są ostatnim rajem na ziemi. Santo Antao to wyspa gór, bardzo zróżnicowana krajobrazowo. Trasa wyprawy wiedzie po mało znanych terenach, a zakwaterowanie w górskich pensjonatach i na farmie pozwala na kontakt z miejscową ludnością i poznawanie codziennego życia. Wszędzie wyczuwalna jest gościnność i uprzejma atmosfera. Każdy, kto wybierze się na tę wyprawę, pozna prawdziwy smak kuchni z Wysp Zielonego Przylądka, której posiłki są przygotowywane przez gospodarzy z własnych, ekologicznych produktów, a także dań z owoców morza.

1. dzień.
Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę Sal. Transfer do hotelu w Santa Maria. Zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

2. dzień.
Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przelot na wyspę S?o Vicente. Przejazd do Mindelo - kosmopolitycznej, dynamicznie rozwijającej się kulturowej stolicy archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Szerokie ulice, brukowane place i piękna architektura kolonialna zachęcają do wędrówki po centrum miasta. Zakwaterowanie w hotelu, obiad. Czas wolny na indywidualne zwiedzanie miasta lub wypoczynek na plaży. Nocleg.

3. dzień.
Praia Grande - trekking łatwy, czas przejścia ok. 3 godz., ok. 300 m podejścia, ok. 400 m zejścia; Krater Viana - trekking łatwy, czas przejścia ok. 2 godz. - ok. 100 m podejścia, ok. 100 m zejścia. Śniadanie. Transfer do Mato Ingles, miejscowości, której nazwa wiąże się z pobytem w tym miejscu wielu Anglików w XIX w. Początek trekkingu do piaszczystej plaży Praia Grande. Następnie transfer do Calhau, wioski rybackiej nad brzegiem morza, skąd w pogodny dzień można dostrzec wyspę Santa Luiza. Obiad w restauracji nieopodal plaży, serwującej świeże ryby. Kolejnym etapem wędrówki jest przejście na górę i Krater Viana. Przejazd na plażę, czas wolny. Powrót do hotelu, nocleg.

4. dzień.
Paul - trekking łatwy, czas przejścia ok. 1 godz., ok. 100 m podejścia, ok. 100 m zejścia; Caibros - trekking średni, czas przejścia: ok. 5 godz., podejścia ok. 100 m, zejścia ok. 1300 m. Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Transfer do portu, rejs promem na wyspę Santo Antao (ok. 1 godz.). Z pokładu można podziwiać piękne widoki na wyspę Sao Vicente. Spotkanie z przewodnikiem. Przejazd do Krateru Cova. Trekking do punktu widokowego nad doliną Paul, skąd roztacza się piękna panorama na pola uprawne trzciny cukrowej, drzewa chlebowe i bananowce. Uwagę przykuwają skały mieniące się wieloma barwami, spowodowanymi różnorodnością zawartych w nich minerałów. Obiad w formie suchego prowiantu. Przejazd do ESPONGEIRO, skąd rozpoczyna się trekking do Caibros w dolinie Ribeira Grande. Zakwaterowanie w gospodarstwie Casa Zeca, kolacja, nocleg.

5. dzień.
Ponta do Sol - trekking średni; czas przejścia ok. 5 godz.; podejścia ok. 800 m, zejścia ok. 800 m. Śniadanie. Wykwaterowanie z pensjonatu, pobranie suchego prowiantu. Transfer grupy do Cruzinha de Garca, małej wioski rybackiej, skąd rozpoczyna się trekking do Ponta do Sol najbardziej wysuniętego na północ miejsca archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Czas wolny. Zakwaterowanie w małym pensjonacie. Nocleg.

6. dzień.
Ribeira do Paul - trekking średni; czas przejścia: ok. 5 godz.; podejścia ok. 700 m, zejścia ok. 200 m. Śniadanie. Wykwaterowanie z pensjonatu, pobranie suchego prowiantu. Transfer do wąwozu Ribeira do Paul słynącego z uprawy trzciny cukrowej, drzew chlebowych i bananowców oraz produkcji lokalnego napoju alkoholowego - grogu. Trekking wśród malowniczych pól uprawnych pomarańczy, cytryn i innych owoców egzotycznych. Transfer do Vil. Das Pombas - miejscowości, która wyznacza początek doliny Paul. Zakwaterowanie w hotelu, nocleg.

7. dzień.
Pico da Cruz - trekking trudny; czas przejścia ok. 6 godz.; podejścia ok. 1500 m, zejścia ok. 100 m. Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przejazd do Eito skąd rozpoczyna się trasa na najwyższy szczyt wybrzeża wschodniego Pico da Cruz (1585 m n.p.m.). Trasa prowadzi przez małą wioskę Santa Isabel, żyjącą własnym rytmem z dala od cywilizacji. Przerwa na obiad w formie suchego prowiantu. Przejazd do hotelu w Porto Novo, miejscowości posiadającej prawa miejskie, znajdującej się na płaskowyżu nad brzegiem morza. Czas wolny, nocleg.

8. dzień.
Śniadanie. Czas wolny. Hotel oferuje swoim gościom bezpłatny dostęp do basenu, a jego położenie zachęca do spacerów pobliską kamienistą plażą. W niewielkiej odległości znajduje się restauracja serwująca świeże ryby i centrum miasteczka.

9. dzień.
Cha de Morte - trekking średni; czas przejścia ok. 3 godz.; podejścia ok. 100 m, zejścia ok. 500 m.; Norte - trekking średni; czas przejścia ok. 4 godz.; podejścia ok. 800 m. Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, pobranie suchego prowiantu. Transfer do Alto Mira, skąd rozpoczyna się trekking do Cha de Morte. Trasa wiedzie wśród ciekawych form skalnych, przypominających swoim wyglądem pióropusz indiański. Przejazd do Caetano, skąd rozpoczyna się kolejny etap wędrówki do Norte, miejscowości z niespotykanym krajobrazem księżycowym. Zakwaterowanie w Casa Luciano, w czystym i schludnym gospodarstwie. Woda w tych rejonach jest towarem deficytowym, jest dowożona beczkowozami i limitowana. Kolacja, nocleg.

10. dzień.
Tope de Coroa - trekking trudny; czas przejścia: ok. 7 godz.; podejścia ok. 900 m, zejścia ok. 900 m. Wczesne śniadanie, pobranie suchego prowiantu. Trekking na najwyższy szczyt wyspy pochodzenia wulkanicznego Tope de Coroa (1979 m n.p.m.). Ze szczytu roztaczają się piękne widoki na zachodnie wybrzeże. Czas wolny. Powrót do pensjonatu. Refleksje z minionego dnia podczas podwieczorku składającego się z kawy i ciastka. Kolacja, nocleg.

11. dzień.
Śniadanie. Pożegnanie z gospodarzem. Transfer na przystań promową. Promowanie na wyspę S?o Vicente do Mindelo. Czas wolny. Transfer na lotnisko i przelot na wyspę Sal. Zakwaterowanie w hotelu w Santa Maria. Wyjście na kolację do lokalnej restauracji. Powrót do hotelu, nocleg.

12. dzień.
śniadanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka po wyspie Sal. Przejazd do Pedra de Lume - malowniczych salin - zbiorników, gdzie przez odparowywanie wody morskiej pozyskuje się sól. Przejazd przez Terra Boa, żyzną krainę znaną ze zjawisk fatamorgany. Krótki odpoczynek nad naturalnym, słonym basenem Buracona, gdzie można zaobserwować zjawisko "magiczne oko" tworzone grą światła i wody. Przejazd na lotnisko. Przelot do Polski.

świadczenia:
11 noclegów w gospodarstwach/ hotelach/ pensjonatach **/***: 2 na wyspie Sal, 7 na wyspie Santo Ant?o, 2 na wyspie S?o Vicente; 2-os. pokoje z łazienkami • wyżywienie (serwowane) i degustacje zgodnie z programem • przelot: Warszawa-Sal-Warszawa • transfery, promowanie: S?o Vicente-Santo Ant?o-S?o Vicente • opieka pilota-przewodnika anglojęzycznego • ubezpieczenie KL i NW

Uwagi:
Obowiązkowa opłata za przeloty wewnętrzne: Sal-S?o Vicente-Sal: ok. 180 EUR (ceny biletów lotniczych mogą ulec zmianie).Obowiązkowa opłata klimatyczna na miejscu: 22 EUR/os.Wymagany ubiór do trekkingu.Bagaż główny jest przewożony pomiędzy miejscami zakwaterowania.Dopuszczalna waga bagażu na przelotach wewnętrznych: 20 kg.Podczas noclegów w 9. i 10. dniu w Casa Luciano dostępne tylko pokoje 2-os.W dniu 4., 9., 10. (Casa Zeca i Casa Luciano) łazienki wspólne.

http://travelneo.pl, rezerwacje@travelneo.pl, tel. 12 4466793