Alicja Chlasta

Alicja Chlasta Alcha Ośrodek
Rozwoju Osobistego

Temat: Kuchnia śródziemnomorska – kuchnia francuska

Termin: 11 grudnia 2011
Miejsce: Warszawa
Osoba prowadząca: Roberto Galea

Morze Śródziemnomorskie jest granatowym sercem, wokół którego jest wiele różnych cywilizacji, rozwijających się przez tysiące lat.
Dlatego bardzo trudno jest mówić w uproszczony sposób o ,,Śródziemnomorskiej kuchni”. Pozornie, jest wielka różnica między greckim Gyrosem, egipskim Ful (śniadaniowe potrawa fasolowa), włoską pizzą, a hiszpańską paella.
Nie wspominając już o niezliczonej liczbie dań, specyficznych dla poszczególnego regionu, wsi, rodziny, a nawet dla konkretnej babci. Istnieją jednak dwa bardzo wyraźne podobieństwa dla wszystkich tych potraw: silny nacisk kładzie się na najlepsze i najświeższe składniki, i na głęboką miłość do morza, która jest niejako źródłem życia i inspiracji dla każdego mieszkańca tego regionu.

Kuchnia śródziemnomorska jest znana na całym świecie. Napisano o niej wiele książek, a także kręcono filmy. Narodziła się w basenie Morza Śródziemnego. W jej skład wchodzą m.in. kuchnie: włoska, francuska, marokańska, grecka. Bazuje na rybach morskich, owocach morza, wysokiej jakości oliwie z oliwek, makaronach, świeżych warzywach – nierzadko w postaci sałatek. Jest różnorodna, smaczna i zdrowa, a do jej przygotowania nie potrzeba trudno dostępnych składników. Słoneczny klimat tej kuchni zaczaruje każdego smakosza oraz zainspiruje do spotkań przy wspólnym stole z rodziną lub przyjaciółmi.

Francuskie jedzenie
Francja jest być może najbardziej znana z jej win i serów, ale jest również uważana za miejsce narodzin “Haute cuisine”. Dlatego nie dziwi fakt, że najlepsi kucharze pochodzą z Francji. Francuskie jedzenie uważane jest za doskonałe. Jego tradycja sięga już setek lat. Typowe dania to Bouillabaisse soup (zupa rybna z Marsylii), foie gras i croissant.

Wspólnie przygotujemy:
Soupe à l’oignon (zupa cebulowa)
Quiche Lorraine (tarta lotaryńska)
Trufle czekoladowe

Zapraszamy do wspólnego radowania się w kuchni i smakowania ugotowanych wspólnie dań!

Przyjmiemy tylko 12 osób.

Szczegółowe informacje: http://www.alcha.pl/?page_id=2059

Organizator: Alcha - Ośrodek Rozwoju Osobistego
ul. Freta 14 lok.2
00-227 Warszawa
http://alcha.pl

tel: 608 028 124
e-mail: alcha.osrodek@alcha.pl

konto usunięte

Temat: Kuchnia śródziemnomorska – kuchnia francuska

Kiedy najbliższe podobne spotkania?



Wyślij zaproszenie do