konto usunięte
Nataliya
Kozova
specjalista ds.
Handlu
Zagranicznego,
import/export
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
Przepraszam ze tu zapytam, ale czy cos z tych produktow mozna znalezc w Polsce? W Niemczech jest pelno tak zwanych rosyjskich supermarketow, gdzie mozna prawie wszystko "z tamtad" kupic. Ja osobiscie w PL spotkalam tylko ukrainskie piwo.
Michał
M.
Koordynator ds.
Przeciwdziałania
Praniu Pieniędzy
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
Ja widziałem kwasy chlebowe z Obołonia i Lwowskiego Browaru. Na pewno w Marcpolu były.
Jarosław Lech
Babik
Commercial Manager
Central Eastern
Europe, Presta
Cylinde...
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
Nataliya Kozova:
Przepraszam ze tu zapytam, ale czy cos z tych produktow mozna znalezc w Polsce? W Niemczech jest pelno tak zwanych rosyjskich supermarketow, gdzie mozna prawie wszystko "z tamtad" kupic. Ja osobiscie w PL spotkalam tylko ukrainskie piwo.
Praktycznie nic nie ma, ale nawet jakos nie tęsknię.Raz w miesiącu przynajmniej bedę bywał, zeby przywieźć sobie kawior, suszone kalmary i lepsze gruzińkie wino od tego sprzedawanego w PL.Pielmieni można zjeść w knajpie w WAW, solanke można zrobić samemu.Barszcz też.
Michał
M.
Koordynator ds.
Przeciwdziałania
Praniu Pieniędzy
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
Jarosław Lech Babik:
Praktycznie nic nie ma, ale nawet jakos nie tęsknię.Raz w miesiącu przynajmniej bedę bywał, zeby przywieźć sobie kawior, suszone kalmary i lepsze gruzińkie wino od tego sprzedawanego w PL.Pielmieni można zjeść w knajpie w WAW, solanke można zrobić samemu.Barszcz też.
Właśnie, też trafiłem na gruzińskie wina i naprawdę górna półka. A kalmary też eleganckie do piwka;]
Nataliya
Kozova
specjalista ds.
Handlu
Zagranicznego,
import/export
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
Jarosław Lech Babik:
Nataliya Kozova:
Przepraszam ze tu zapytam, ale czy cos z tych produktow mozna znalezc w Polsce? W Niemczech jest pelno tak zwanych rosyjskich supermarketow, gdzie mozna prawie wszystko "z tamtad" kupic. Ja osobiscie w PL spotkalam tylko ukrainskie piwo.
Praktycznie nic nie ma, ale nawet jakos nie tęsknię.Raz w miesiącu przynajmniej bedę bywał, zeby przywieźć sobie kawior, suszone kalmary i lepsze gruzińkie wino od tego sprzedawanego w PL.Pielmieni można zjeść w knajpie w WAW, solanke można zrobić samemu.Barszcz też.
To znaczy to co mozna samemu ugotowac to mozna - bo nawet smakuje lepiej. Ale te rzeczy co nie mozna samemu zrobic, moznaby bylo kupic ;) Zastanawiam sie nad tym czy warto cos takiego otwierac, bo sa ludzie jak widac, co tesknia...
Mirosława
Chochowska
przedstawiciel
regionalny DSA S.A.
i Votum S.A.,
nauczyci...
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
słyszałam, że w Giżycku buduje się restauracja ukraińska i będzie tam możliwość zapoznania się z kuchnią ukraińską. nie mam pojęcia jakie potyrawy będą serwowane, jednak myślę, że warto będzie tam zajrzeć.ja się przyznaję: moja wiedza na temat kuchni ukraińskiej jest gorzej niż znikoma, choć byłam na Ukrainie kilkakrotnie :)
konto usunięte
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
no. a ja bliny dziś jadłem! z tej specjalnej mąki przywiezionej"z tamtąd"i z miodem! :)
konto usunięte
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
KRYZAWKI
ale to sie jako co? dodatek do schabowego? oddzielne danie?
raczej jako dodatek do kotleta :) rolę takiej sałatki-surówki pełni
Piotr
Guz
młodszy kierownik
projektu, PTK
Centertel
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
Michał Michalczyk:niestety nie umywaja sie do tych z ulicy
Ja widziałem kwasy chlebowe z Obołonia i Lwowskiego Browaru. Na pewno w Marcpolu były.
konto usunięte
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
Piotr Guz:
Michał Michalczyk:niestety nie umywaja sie do tych z ulicy
Ja widziałem kwasy chlebowe z Obołonia i Lwowskiego Browaru. Na pewno w Marcpolu były.
te z ulicy, z zwłaszcza z beczki z napisem "CCCP" jakich też ciągle jeszcze jest pełno, szczególnie w południowej i wschodniej Ukrainie:)
Jarosław Lech
Babik
Commercial Manager
Central Eastern
Europe, Presta
Cylinde...
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
ja chyba lubię nie mieć bakterii coli albo innego świństwa, więc kwas chlebowy wolę z estetycznej butelki PET niż z mytej raz do roku blaszanej beczki.Nawet kosztem "unikalnego smaku" :)
Piotr
Guz
młodszy kierownik
projektu, PTK
Centertel
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
Jarosław Lech Babik:ja tam sie nigdy nie zatrulem
ja chyba lubię nie mieć bakterii coli albo innego świństwa, więc kwas chlebowy wolę z estetycznej butelki PET niż z mytej raz do roku blaszanej beczki.Nawet kosztem "unikalnego smaku" :)
a smak jest niedopodrobienia
z drugiej strony te z beczek tez najczesniej nie sa rewelacyjne
Nataliya
Kozova
specjalista ds.
Handlu
Zagranicznego,
import/export
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
Piotr Guz:
Jarosław Lech Babik:ja tam sie nigdy nie zatrulem
ja chyba lubię nie mieć bakterii coli albo innego świństwa, więc kwas chlebowy wolę z estetycznej butelki PET niż z mytej raz do roku blaszanej beczki.Nawet kosztem "unikalnego smaku" :)
a smak jest niedopodrobienia
z drugiej strony te z beczek tez najczesniej nie sa rewelacyjne
Bo sa często rozcięczane jakims swinstwem.
konto usunięte
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
o Boże no...., człowiek nie wie, z czego tyje :)
Jarosław Lech
Babik
Commercial Manager
Central Eastern
Europe, Presta
Cylinde...
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
Nataliya Kozova:
Piotr Guz:
Jarosław Lech Babik:ja tam sie nigdy nie zatrulem
ja chyba lubię nie mieć bakterii coli albo innego świństwa, więc kwas chlebowy wolę z estetycznej butelki PET niż z mytej raz do roku blaszanej beczki.Nawet kosztem "unikalnego smaku" :)
a smak jest niedopodrobienia
z drugiej strony te z beczek tez najczesniej nie sa rewelacyjne
Bo sa często rozcięczane jakims swinstwem.
Ja lubie kwas chlebowy.Zeby nie było.:)
jak byłem studentem to piłem ten z beczek i chyba się nie zatrułem.Acz z wiekiem człowiek się robi czujny jak ważka i zdaje sobie sprawę z zagrożeń.Więc beczki już omijam :)
W Kijowie pijałem - Taras, Monastyrski etc.Dobre.
W Polsce czasem kupuje w GalMoku, tam gdzie dobre wędliny, zdrowa żywność i piwo Ciechan.Kto był ten wie:) Bodaj kwas litewski, niezły .Jak mieszkałem w Kaliningradzie, też piłem litewski.Nie ten, acz też niezły.
Kupiłem w WAW raz polski.Niesmaczny:(
Aktualnie jestem na Białorusi i tego trunku nie widzę.Acz też specjalnie nie szukam.
Pozdrowienia z rubieży Rzplitej,
jb
Jarosław Lech
Babik
Commercial Manager
Central Eastern
Europe, Presta
Cylinde...
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
Update- piłem kwas Lidskoj (z Lidy).Doskonały.konto usunięte
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
wy pojęcia nie macie co jest dobre! czarny kawior! :)Monika S. na krawędzi...
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
pierwszą rzeczą, jaką robię po przekroczeniu granicy to idę do babuszek i kupuję porcję (jeszcze lepiej dwie) wareników z kartoploj. Szczególnie pyszne w środku nocy :))No i pielmieni z octem też zawsze chętnie zjem :)
a z trunków, tych mocniejszych-
-z mamusią pijemy nalewkę czekoladę z wiśnią na koniaku
-z tatusiem- wódkę miodową z percem :))
Jarosław Lech
Babik
Commercial Manager
Central Eastern
Europe, Presta
Cylinde...
Temat: Solanka, kuchnia ukrainska. Co lubimy jesc?
Robert T.:
wy pojęcia nie macie co jest dobre! czarny kawior! :)
Mamy.
Jeszcze w kijowie, żarłem czasem w Carskim Siole.Z przyczyn znanych, trudno dostepny i drogi.
Ale ja bardzo lubie tez czerwony, i podobnie jak piwo jest to towar FCMG w mojej lodówce :)
Następna dyskusja: