Tomasz Sadlik

Tomasz Sadlik Przedstawiciel ds.
handlu Rządu
Aragonii -
właściciel fir...

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

z ulgą donoszę, że na Długiej 58 jest prawdziwa masarnia, gdzie szynka czy baleron nie ślinią się po 2 dniach.... plus świetne, rozbierane na miejscu mięso

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

a po ile i czemu tak drogo?
Piotr Szczotka

Piotr Szczotka Dyplomowany
masażysta Bodyworker

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

Abstrahując od konkretnego adresu, ale "mięso i wędliny bez konserwantów", gratuluję głębokiej wiary lub poczucia humoru.
Może czegos tam jest mniej, ale ...

Pozdrawiam
Michał Osuchowski

Michał Osuchowski Specjalista ds.
ochrony katodowej /
Kierownik projektu

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

Unijne standardy jeszcze Polski nie wchłonęły na dobre - da się jeszcze dostać prawdziwą szynkę (albo zmodyfikowaną w bardzo małym stopniu). Problemem jest niestety coraz wyższa cena żywności ekologicznej, a co raz niższa szpikowanej chemicznie.

Przykre...UE doprowadzi do tego że tylko zamożni będą mogli pozwolić sobie na zwykłe, normalne, zdrowe jedzenie...

konto usunięte

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

A kto produkuje i w jaki sposób? :-)
Piotr Szczotka

Piotr Szczotka Dyplomowany
masażysta Bodyworker

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

Skomentowałem tak z przymrużeniem oka, z sympatii do Krakowa. A tak poważniej co do wyrobów nie mieszałbym do tego koniecznie U.E. ale uczciwości większych i mniejszych zakładów. Unia Europejska to dziwny twór zaiste. Przetwory na skalę przemysłową może, ale co do drobnych zakładów? To raczej tłumaczenie właścicieli. Mieszkałem w Krakowie pod koniec lat 80-tych, za mięsem nie przepadam, ale i wtedy wiadomo było gdzie można kupić lepsze mięso, wędliny, itd. ze wsi dowożono :)

Unijne przepisy? Ekologia? Zakazy? Widziałem w jednym z Alpejskich państw Wino z Adolfem na etykietce, w Hiszpanii sprzedaje się ryby prosto z połowu i Unii nic do tego, W Toscani idziesz do sklepu z baniakiem i możesz kupić drogie lub najlepsze wino nadwyżka przewidziana dla restauratorów prosto z beczki za 2-3 euro. O banderoli. Oj przykładów można mnożyć, takie regionalne odstępstwa.
Problem to jest w tym, iż czasem jesteśmy bardziej unijni niż ta unia cała razem wzięta.

Pozdrawiam
Michał Osuchowski

Michał Osuchowski Specjalista ds.
ochrony katodowej /
Kierownik projektu

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

Piotr Szczotka:
Problem to jest w tym, iż czasem jesteśmy bardziej unijni niż ta unia cała razem wzięta.

święte słowa - a oto parę przykładów unijnych absurdów:
z żywności:
ślimak stał się rybą we Francji (problemy ustawowe w związku z prowadzeniem hodowli - ślimak nie został nigdzie uwzględniony wówczas :D )

w Hiszpanii marchewka stała się owocem, bo tylko z owoców można robić konfiturę (a ich regionalnym specjałem jest konfiturowata pasta z marchewki).

z ochrony środowiska: wycofanie 100 W i 60 W żarówek? dali i temu radę. W Niemczech 100 W to rzecz kolekcjonerska (no prawie jak z dopalaczami kwestia :D) natomiast 60 W to nietypowy "grzejnik" - padłem jak to przeczytałem :D (no bo przecież parę żarówek 60 W całkiem rozsądnie ogrzewa otoczenie... :D )Michał Osuchowski edytował(a) ten post dnia 01.02.11 o godzinie 18:05
Sobiesław P.

Sobiesław P. Mój profesjonalny
opis dostępny na
życzenie :).

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

Renata Kaczor:
a po ile i czemu tak drogo?

już parę lat nie robię w branży mięsno-wędliniarskiej, ale w ciemno odpowiem, że naprawdę dobra i uczciwa szynka w detalu to minimum 50 zeta za kilo, a czemu tak drogo ? bo dobre :).

chociaż moja żona ostatnio ze sklepu benedyktyńskiego przyniosła wcale smaczną szynkę która kosztuje chyba ciut ponad 40/kg, i też się nadawała.Sobiesław P. edytował(a) ten post dnia 02.02.11 o godzinie 09:37
Grzegorz Kołodziej

Grzegorz Kołodziej Specjalista ds.
Transportu i
Logistyki

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

Piotr Szczotka:
Abstrahując od konkretnego adresu, ale "mięso i wędliny bez konserwantów", gratuluję głębokiej wiary lub poczucia humoru.
Może czegos tam jest mniej, ale ...

Pozdrawiam

Szanowny Panie, zapraszam zatem na wycieczkę do miejscowości Budzyń koło WOlbromia, oprowadzą Pana po zakładzie i zobaczy Pan od podszewki jak powstaje zdrowy produkt bez konserwantów. Ja tam często robię zakupy w małym przyzakładowym sklepiku.
Własciciel postawił na jakość a nie na ilość, tam są prawdziwe wędzarnie murowane jak dawniej (obok skład drewna do wędzenia) mięso tylko krajowe
Sam widziałem jak właściciel przywozi żywe byczki i świnki.
Dla przykladu z 1kg szynki surowej wychodzi im 65-75 dkg gotowego produktu, tj szynki wędzonej.
Jeśli chcecie kupić dobre świeże mięsko i zdrowe wędliny to głowę daje że na Długiej 58 w Krakowie kupicie to czego szukacie naprawde zdrową żywność.

konto usunięte

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

Grzegorz Kołodziej:
Jeśli chcecie kupić dobre świeże mięsko i zdrowe wędliny to głowę daje że na Długiej 58 w Krakowie kupicie to czego szukacie naprawde zdrową żywność.
w Katowicach także dostępne?
Małgorzata K.

Małgorzata K. Księgowość

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

Zdrowe i niedrogie mięso można sobie upiec w piekarniku. Ja od jakiegoś czasu nie żywię się już masowo produkowanymi przetworami mięsnymi.
Piotr P.

Piotr P. Szukam pracy.

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

A ja z innej beczki. Gdzie w Krakowie kupię prawdziwe kiełbaski leszczyńskie?
Łukasz Z.

Łukasz Z. Woda i ścieki

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

Ale co z tego, że dane mięso nie jest konserwowane ani modyfikowane, jak np. zwierzę z którego pochodzi jest karmione antybiotykami i kukurydzą ? :)

Jest tyle metod oszukania klienta w każdej dziedzinie, że właściwie nie ma sensu nawet zwracać uwagi na kwestię w stylu "bez konserwantów", "naturalna" etc., bo i tak nie ma się pewności czy od samego początku dana kwestia była rozwiązana rzetelnie, czy też jest to tylko zwykły zabieg marketingowy, albo tylko część jest prawdą.
Szymon Kubisiak

Szymon Kubisiak Developer aplikacji
mobilnych Android

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

Sól, saletra, kwas mlekowy, octowy, alkohol i cukier to też konserwanty. Tylko z dłuższą historią stosowania.
Zaś najmniej konserwantów ma ... groszek konserwowy : )
Grzegorz Kołodziej

Grzegorz Kołodziej Specjalista ds.
Transportu i
Logistyki

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

Magdalena Mróz:
Grzegorz Kołodziej:
Jeśli chcecie kupić dobre świeże mięsko i zdrowe wędliny to głowę daje że na Długiej 58 w Krakowie kupicie to czego szukacie naprawde zdrową żywność.
w Katowicach także dostępne?


Z tego co wiem mają w Tychach. Hala targowa czy coś takiego.
Grzegorz Kołodziej

Grzegorz Kołodziej Specjalista ds.
Transportu i
Logistyki

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

Łukasz Z.:
Ale co z tego, że dane mięso nie jest konserwowane ani modyfikowane, jak np. zwierzę z którego pochodzi jest karmione antybiotykami i kukurydzą ? :)

Jest tyle metod oszukania klienta w każdej dziedzinie, że właściwie nie ma sensu nawet zwracać uwagi na kwestię w stylu "bez konserwantów", "naturalna" etc., bo i tak nie ma się pewności czy od samego początku dana kwestia była rozwiązana rzetelnie, czy też jest to tylko zwykły zabieg marketingowy, albo tylko część jest prawdą.

<na szybkosci pisane, przepraszam za błędy>

Z tego co wiem mięso importowane np wieprzowina, taka swinka rosnie w PL u przeciętnego rolnika 6 miesiecy a na zachodzie ten sam rozmiar osiaga w wieku 3 miesięcy, tylko ta polska świnka pomimo iż ma więcej tłuszczu jest ok natomiast te zachodnie to są koksem karmione. Pomijając już że mieso z zachodu jest ładowane w poniedziałek, wiec ubite w niedziele; jedzie średnio 2 dni do PL i trafia na rozbiór, który też ileś czasu trwa, nastepnie albo trafia na hurtownie, sklepy albo przetwórnie - malowanie, pompowanie.
I to własnie zachodnie miesko trafia do tych znanych zakładów z Polski, które tak ładnie zachwalają na swoich logach i mydlą oczy swoimi wędlinami, które o wędzarnie się nawet nie otarły. Są po prostu malowane czyms co wyglada i pachnie jak wędzonka.

Wiem coś na ten temat bo pracuje w firmie transportowej i wozimy mięso chłodniami na hakach.

Dlatego kupuje mięso i wędliny u Wagi bo wiem co jem !! Mięso krajowe 100%.
Codziennie świeże z uboju dnia poprzedniego. Wędlina u Wagi jest bez konserwantów wierzcie lub nie.

PozdrawiamGrzegorz Kołodziej edytował(a) ten post dnia 20.05.11 o godzinie 14:47
Filip Kamizela

Filip Kamizela trener sprzedaży,
handlowiec

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

W Tychach na Piłsudskiego Waga sprzedaje mięso.
A za ten adres na Długiej dziękuję, sprawdzę.

konto usunięte

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

Filip Kamizela:
W Tychach na Piłsudskiego Waga sprzedaje mięso.
piszesz o
http://www.pkt.pl/mapdetailssearch.ds;jsessionid=5A03F... ?
w Katowicach natomiast nic? :(
co to za mięso?
Marek Szewczyk

Marek Szewczyk programista,
webdeveloper

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

Grzegorz Kołodziej:

Dlatego kupuje mięso i wędliny u Wagi bo wiem co jem !! Mięso krajowe 100%.
Codziennie świeże z uboju dnia poprzedniego.
>

Pewnie Cię to zaskoczy, ale mięso nie powinno być sprzedawane bezpośrednio po uboju - dwa pierwsze z brzegu artykuły na ten temat:
- http://www.przepisy.rzeszow.pl/content/mi%C4%99so
- http://dodatkimasarskiezwm.pl/article/mieso-i-potrawy-...

i kilka cytatów:

"Bezpośrednio po uboju mięso jest niezdatne do spożycia, ponieważ po obróbce cieplnej wyroby z niego są twarde, łykowate i suche. Dlatego mięso poddaje się procesowi dojrzewania, podczas którego zachodzi wiele korzystnych zmian w jego składzie i strukturze, w wyniku czego wyroby z mięsa są kruche, soczyste i łatwiej strawne."

"Proces ten trwa od kilku do kilkunastu dni zależnie od temperatury otoczenia. Im wyższa temperatura otoczenia, tym proces dojrzewania przebiega szybciej. Dojrzewanie mięsa przebiega prawidłowo w temperaturze 0-4°C, przy czym dojrzewaniu powinno się poddawać mięso w tuszach lub półtuszach."

I w tym ostatnim zdaniu kryje się zagadka - dojrzewanie mięsa oznacza składowanie dużych ilości, w dużych chłodniach, co generuje spore koszty... poza tym takie mięso traci trochę masy (czyli strata kasy) w czasie dojrzewania i ma mniejszą trwałość (kolejne straty jeśli się szybko nie sprzeda) - dlatego bardziej opłaca się przyśpieszać ten proces i zabezpieczać przed psuciem środkami chemicznymi.
Marek Szewczyk

Marek Szewczyk programista,
webdeveloper

Temat: mięso i wędliny bez konserwantów na Długiej

i jeszcze jeden link: http://wedlinydomowe.pl/ - Smacznego! :))



Wyślij zaproszenie do