Aneta K.

Aneta K. dr n. med. dietetyk,
mgr biotechnologii,
mgr zdrowia publ...

Temat: Ciekawostki dotyczące żywności i żywienia

Witam,

Jestem dietetykiem współpracującym z Centrum Zdrowia Jomadent w Dąbrowie Górniczej

W Tym wątku postaram się zamieszczać ciekawe, a zarazem zaskakujące informacje dotyczące żywności i żywienia.

Zapraszam do lektury :)

Na początku kilka zdań o czekoladzie, która od tysiącleci wzbudzała wiele emocji, fascynowała i nadal zadziwia naukowców.

Ciekawostki dotyczące czekolady:
1.Słowo czekolada pochodzi nazwy napoju „xocolatl” („gorzka woda”), który był spożywany przez Azteków należących do wysokiej klasy społecznej.

2.Zarówno czekolada jak i kakao są produktami otrzymywanymi z fermentowanych ziaren kakaowca
3. Nazwa drzewa Theobroma cacao została nadana przez Karola Lineusza. Pochodzi od greckich słów Theo - bóg , broma - żywność, czyli „żywność bogów”

4.Czekolada zawiera ponad 380 substancji chemicznych, z których najważniejsze są polifenole wykazujące działanie antyoksydacyjne.

5. Ciemna czekolada o dużej zawartości kakao ( > 50%) jest uważana za jeden z najbogatszych pod względem zawartości polifenoli produktów.

6.Regularne spożywanie czekolady korzystnie wpływa na nasz organizm, ponieważ następuje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy, cukrzycy.

7.Zawarta w czekoladzie teobromina wykazuje działanie przeciwkaszlowe.

8.Zawarte w czekoladzie taniny działają przeciwbakteryjnie chroniąc tym samym zęby przed rozwojem próchnicy oraz zmniejszają krwawienie dziąseł, a także przeciwdziałają nieprzyjemnemu zapachowi z ust.

9.Czekolada korzystnie wpływa na stan skóry, ponieważ zwiększą jej gęstość, poziom nawilżenia, zwiększa odporność naskórka na mikrouszkodzenia. Spożywanie dziennie 20g czekolady bogatej w polifenole, chroni skórę przed szkodliwym działaniem UV.

10.Alkaloidy zawarte w czekoladzie skutecznie "leczą" biegunkę.

11.Czekolada działa jako afrodyzjak i antydepresant, ponieważ zwiększa wydzielanie endorfin oraz serotoniny w mózgu.

12. Nadmierne spożywanie czekolady bogatej w cukier zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy, miażdżycy. 100g czekolady ( tabliczka) zawiera około 500kcal

Zapraszam serdecznie,
Centrum Zdrowia JomadentTen post został edytowany przez Autora dnia 02.11.13 o godzinie 20:39

konto usunięte

Temat: Ciekawostki dotyczące żywności i żywienia

Czy w planie ma Pani publikowanie na GL kolejnych ciekawostek?
Chętnie poczytam, inni z pewnością też ;)
Aneta K.

Aneta K. dr n. med. dietetyk,
mgr biotechnologii,
mgr zdrowia publ...

Temat: Ciekawostki dotyczące żywności i żywienia

Tak oczywiscie będę systemaycznie wpisywała w wątku ciekawostki dotyczące żywienia i żywności :)

Bardzo się cieszę że Państwa zainteresował wątek :)

Zapraszam serdecznie
http://agapecentrum.naszemiasto.netAneta Kościołek edytował(a) ten post dnia 15.09.10 o godzinie 10:24
Anna  Czupryniak-Fabin iak

Anna
Czupryniak-Fabin
iak
pedagog zdrowia,
health coach,
autorka, trenerka

Temat: Ciekawostki dotyczące żywności i żywienia

Z przyjemnością polecam poradnictwo dietetyczne dla całej rodziny:-)

Obrazek

Zapraszam serdecznie.
http://agapecentrum.naszemiasto.net
Aneta K.

Aneta K. dr n. med. dietetyk,
mgr biotechnologii,
mgr zdrowia publ...

Temat: Ciekawostki dotyczące żywności i żywienia

Czy wszystkie ryby są zdrowe??

Wiele artukułów, poradników czy też wielu lekarzy i dietetyków zaleca spożywanie ryb zwłaszcza morskich ze względu na ich zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - NNKT- z grupy omega - 3.

Spożywanie NNKT zawartych w rybach jest korzystne dla naszego zdrowia, ponieważ m.in:

- korzystnie wpływają na stan skóry i paznokci

- chronią przed chorobami układu sercowo - naczyniowego ( miażdzyca, zawał, udar mózgu) czy cukrzycą

- powinny je spozywać kobiety w ciąży oraz planujące ciąże ponieważ korzystnie wpływają na rozwój ośrodkowego układu nerwowego (mózgu) dziecka, podwyższają wartość IQ, zwiekszają zdolność koncetracji uwagi dziecka oraz zapobiegają wystąpieniu nadpobudliwośći psychoruchowej,

- zmniejszają zarówno ryzyko wystąpienia chorób jak i łagądzą przebieg chorób alergicznych i immunologicznych np. reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)

- wchodzą w skład osłonek mielinowych nerwów, dzieki temu chronią przed występowaniem chorób demielizacyjnych układu nerwowego (choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane)

- zwiekszają odporność organizmu (zwłaszcza chronią przed chorobami wirusowowymi), ponieważ uszczelniają błonę komórkową

Ale należy pamiętać iż wiele substancji, które wywierają szkodliwe działanie na nasze zdrowie posiada zdolność biokumulacji w organizmach żywych, a zwłaszcza w tkance tłuszczowej ( do której zalicza się tran).

Do takich substancji należą dioksyny oraz polichlorowane bifenyle , których podwyższone poziomy zostały stwierdzone w tłuszczu ryb zwłaszcza śledzi oraz łososi bałtyckich.

Spożywanie zarówno dioksyn jak i polichlorowanych bifenyli negatywnie wpływa na zdrowie człowieka a zwłasza rozwijący się płód, dlatego też nie zaleca się spożywanie tych ryb (śledzie, łososie bałtyckie oraz innych ryb z Bałtyku) przez kobiety ciężarne oraz kobiety karmiące piersią oraz dzieci poniżej 6 r.ż.

O negatywnych skutkach narażenia na dioksyny i polichlorowane bifenyle oraz ich występowaniu w żywnośći napiszę w niedługim czasie.

Zapraszam serdecznie
Centrum Zdrowia Jomadent w Dąbrowie GórniczejTen post został edytowany przez Autora dnia 02.11.13 o godzinie 20:40
Aneta K.

Aneta K. dr n. med. dietetyk,
mgr biotechnologii,
mgr zdrowia publ...

Temat: Ciekawostki dotyczące żywności i żywienia

Nie „tucz” swojego dziecka

Któż nie rozczula się nad widokiem małego pyzatego dziecka? Wiadomo wygląda uroczo, ale czy wpływa korzystnie na jego zdrowie? NIE!!! Dlatego nie przekarmiaj dziecka!
Oto skutki nadwagi i otyłości w wieku rozwojowym:

1.Otyłość w wieku dojrzałym (53 – 90%),
2.Cukrzyca typu 2 (10-krotne zwiększone ryzyko),
3.Wysokie stężenie cholesterolu LDL I trójglicerydów we krwi,
4.Przeciążanie układu kostno-stawowego, które prowadzi do przedwczesnego zużycia i zwyrodnienia tkanek tworzących stawy kolanowe, biodrowe, koślawość kolan, płaskostopie,
5. Rozstępy skórne, hirsutyzm,
6.Obturacyjny bezdech senny,
7.Choroba stłuszczenia wątroby (23–53% dzieci otyłych),
8.Refluks żołądkowo przełykowy,
9.Nietolerancja wysiłku fizycznego,
10.Wczesne dojrzewanie płciowe i hiperandrogenizm,
11. Ginekomastia u chłopców
11.Zaburzenia emocjonalne (niska samoocena, okresy depresji, izolacja społeczna).

Nie pozwól aby Twoje dziecko zostało osobą chorą i niepełnosprawną.

mgr Aneta Kościołek,
dietetyk Centrum Zdrowia Jomadent w Dąbrowie Górniczej



Wyślij zaproszenie do