Michał Tarkanian

Michał Tarkanian Student,
Politechnika
Wrocławska

Temat: Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia - opakowania...

Witam,

jak należy interpretować art. 64 ustawy z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia?
„w art. 64:
a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
"1. Podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów, w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej, według wzorów określonych odpowiednio na podstawie art. 67 ust. 3 pkt 2 i 3.", „

Co w tym momencie uznaje się za materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością. Czy materiał przeznaczony do kontaktu z żywnością to:
- folia termokurczliwa na zgrzewki dla firm z branży napojowej
- worki foliowe które są używane jako opakowanie zbiorcze na paczki chipsów (chipsy wrzucane do worków już w oryginalnych opakowaniach)
Czy produkując takie opakowania należy złożyć wniosek do sanepidu o wpis do rejestru zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością?
Katarzyna Kawka

Katarzyna Kawka Technolog,
Pełnomocnik ds.
HACCP, Zakład
Przetwórstwa Mię...

Temat: Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia - opakowania...

Z tego co ja się orientuję pracując w branży mięsnej - producenci materiałów opakowaniowych zbiorczych nie mają takiego obowiązku, co innego producenci opakowań jednostkowych (bezpośrednich)
Michał Tarkanian

Michał Tarkanian Student,
Politechnika
Wrocławska

Temat: Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia - opakowania...

Dziękuję za odpowiedź.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie pakowania zakrętek do butelek w worki. Do worków ma być wrzucana bezpośrednio, duża ilość zakrętek do butelek. Zakrętki są przeznaczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością (woda, soki, mleko itp.). I teraz pytanie: czy należy to rozumieć jako bezpośredni kontakt z żywnością (czy może bezpośredni kontakt z produktem, który wchodzi w bezpośredni kontakt z żywnością - czy jest w ogóle takie określenie?)? Czy rozumieć to jako opakowanie zbiorcze (kontakt pośredni z żywnością)?



Wyślij zaproszenie do