Michał
Tarkanian
Student,
Politechnika
Wrocławska
Temat: Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia - opakowania...
Witam,jak należy interpretować art. 64 ustawy z dnia 8 stycznia 2010 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia?
„w art. 64:
a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
"1. Podmioty działające na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek o wpis do rejestru zakładów albo o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów, w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej, według wzorów określonych odpowiednio na podstawie art. 67 ust. 3 pkt 2 i 3.", „
Co w tym momencie uznaje się za materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością. Czy materiał przeznaczony do kontaktu z żywnością to:
- folia termokurczliwa na zgrzewki dla firm z branży napojowej
- worki foliowe które są używane jako opakowanie zbiorcze na paczki chipsów (chipsy wrzucane do worków już w oryginalnych opakowaniach)
Czy produkując takie opakowania należy złożyć wniosek do sanepidu o wpis do rejestru zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością?