Marcin Nowak

Marcin Nowak Handel B2B

Temat: Chiny, ojczyzna herbaty

Chiny, ojczyzna herbaty
Z trzech głównych napojów na świecie, herbaty, kawy i kakao, herbata jest konsumowana przez największą liczbę ludzi.
Herbata, najbardziej popularny napój wśród Chińczyków, jest jedną z chińskich specjalności i tradycyjnym towarem eksportowym. Według danych historycznych, w Chinach rozpoczęto uprawę herbaty około 2000 lat temu, w okresie Walczących Królestw (475 221 p.n.e.).

Wiadome jest na całym świecie, że oryginalnie herbatę rozpoczęto uprawiać na terenie Chin, tutaj rozpoczęto ją produkować i pić.

Podczas panowania dynastii Song (960-1279) i Yuan (1271-1368) popularnym zwyczajem było ocenianie herbaty. Podczas długiej historii picia herbaty powstała specjalna i prosta kultura jej picia. Picie herbaty było nie tylko zaspokojeniem pragnienia i stworzeniem dobrej atmosfery, ale także promowaniem przyjaźni i wspólnego zrozumienia. Zwyczaje ludowe picia herbaty odzwierciedlają wielkie zainteresowanie kulturą picia herbaty starożytnych Chińczyków.

Ludzie często używali herbaty jako prezent zaręczynowy, jako, że nie łatwo było ją "przeszczepić". Po zaakceptowaniu herbaty, jako prezentu zaręczynowego, narzeczona nie mogła kapryśnie zmienić swojej decyzji w sprawie wyjścia za mąż za jej ofiarodawcę.

Przyjmowanie gości herbatą jest fundamentalnym zachowaniem socjalnym w kontaktach między Chińczykami. Na powitanie gościa Chińczyk zaoferuje mu herbatę, aby wyrazić swoją przyjaźń.

Chiny są ojczyzną herbaty. Przed panowaniem dynastii Tang (618-907), chińska herbata była eksportowana drogą lądową i morską, najpierw do Japonii i Korei, potem, podczas panowania dynastii Ming (1368-1644), do Indii i Centralnej Azji i następnie, podczas panowania dynastii Qing (1644-1911), na Półwysep Arabski. W początkowym okresie XVII wieku Chiny rozpoczęły eksportować herbatę do Europy, gdzie wyższe sfery zaadoptowały zwyczaj picia herbaty. Chińska herbata, chiński jedwab i china stały się niezwykłą kontrybucją do światowej materialnej i kulturowej cywilizacji.

Jak już wcześniej zostało to już stwierdzone, Chiny są ojczyzną herbaty. Uważa się, że Chiny posiadały krzaki herbaty już około 5 - 6 tysięcy lat temu, a kultywacja herbaty przez człowieka rozpoczęła się 2 tysiące lat temu. Herbata z Chin, a także jedwab i porcelana, stały się znane na świecie ponad 1000 lat temu i od tego czasu zawsze były ważnymi.

Obecnie herbatę uprawia się w ponad 40 krajach, z których 90% odpowiedzialnych za światową produkcję herbaty, to kraje azjatyckie. Wszystkie drzewa herbaciane w innych krajach pochodzą oryginalnie, bezpośrednio lub pośrednio, z Chin. Słowa "liść herbaciany", czy "herbata" w wielu krajach są pochodnymi chińskiego znaku "cha". Rosjanie nazywają herbatę "czaj", co brzmi jak "chaye" (liście herbaty), jak jest wymawiane w Chinach północnych, a angielskie słowo "tea" brzmi podobnie do wymowy jego odpowiednika w Xiamenie (Amoy). W języku japońskim znak oznaczający herbatę pisze się identycznie jak w języku mandaryńskim i jedynie wymawia się go nieco inaczej.

Zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się w Japonii w VI wieku, ale w Europie i Ameryce dopiero na przełomie wieków XVII i XVIII. Obecnie na całym świecie są legiony amatorów herbaty i ich liczba cały czas wzrasta.

http://polish.cri.cn/141/2007/04/19/2@59620.htmMarcin Nowak edytował(a) ten post dnia 23.04.07 o godzinie 19:58