konto usunięte

Temat: Pascha Wielkanocna - receptura Polskiego Etno.pl

Wszystkiego Najlepszego na Święta Wielkanocne i Smacznego!
Receptura od Polskiego Etno

Pascha Wielkanocna
1 kg tłustego twarogu;
120 g masła;
8 surowych żółtek;
350 g cukru pudru;
łyżeczka koniaku;
po:
50 g rodzynek, łuskanych orzechów, laskowych, włoskich, migdałów;
po:
30 g suszonych fig i daktyli;
2 łyżeczki posiekanej skórki pomarańczowej;
wiśnie z konfitury lub inne owoce kandyzowane do przybrania.

Ser dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Umyte rodzynki sparzamy, odsączamy i układamy w miseczce i skrapiamy koniakiem. Orzechy i migdały siekamy. Drobno kroimy daktyle i figi. W makutrze lub mikserze ucieramy masło na pianę, dodajemy po jednym żółtku i łyżce cukru. Do masy maślanej dodajemy stopniowo, ser, orzechy, migdały, figi i daktyle, cały czas ucierając. Pod koniec wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem układamy w ozdobnej salaterki, dekorujemy kandyzowanymi owocami lub świeżymi

Więcej przepisów na http://www.polskieetno.pl/receptury/