Bogusława Czarnowska

Bogusława Czarnowska Dietetyk -
specjalność
dietoterapia.

Temat: Czy to, co jesz szkodzi Twojemu zdrowiu?

Ciało o odczynie zasadowym jest zdrowsze od ciała zakwaszonego. Jeśli regularnie odżywiasz się pokarmem kwasotwórczym, to stajesz się bardziej podatny na zakażenia - poczynając od infekcji drożdżakowych, a kończąc na nawracających przeziębieniach i grypach.
Jeśli w Twoim menu znajduje się dużo mięsa, sera, nabiału, ryb, alkoholu i słodyczy produkowanych z rafinowanego cukru, to sprawiasz, że rośnie u Ciebie ryzyko wystąpienia wielu błahych, a czasem poważniejszych dolegliwości.
Organizm w ten sposób sygnalizuje, że dzieje się coś złego. Odżywiając się zgodnie z zasadami diety pH i spożywając więcej pokarmów o zasadotwórczym działaniu, możesz znacznie złagodzić dolegliwości i poprawić stan swojego zdrowia.

Zwróć uwagę na następujące objawy:
- częste zakażenia spowodowane osłabieniem układu odpornościowego: infekcje drożdżakowe, infekcje pasożytnicze, infekcje bakteryjne i wirusowe np przeziębienia czy grypa,
- brak energii lub ciągłe zmęczenie,
- bóle mięśni i stawów, gośćcowe zapalenie stawów, zapalenie kości i stawów, skaza moczanowa i fibromialgia ( w mojej Akademii Zdrowia
zajmuję się terapią tej dolegliwości ),
- osteoporoza, słabe, kruche kości,złamania kości biodrowej lub ostrogi kostne,
- problemy z pęcherzem moczowym i nerkami np kamienie nerkowe,
- matowa skóra, łamliwe paznokcie i włosy,
- przedwczesne zmarszczki,
- plamy wątrobowe lub starcze przebarwienia skóry,
- trądzik wysypki lub łuszczyca,
- trudności z koncentracją, słaba pamięć,
- nadwaga i otyłość,
- cukrzyca typu II,
- wahania nastroju.
Jeśli któryś z wymienionych objawów dotyczy Ciebie to pewnie
należy odkwasić organizm.
Co o tym sądzicie?